Откъс от "Територията на моята любов" от Никита Михалков

Откъс от "Територията на моята любов" от Никита Михалков

© издателствоВ рубриката "Четиво" публикуваме откъс от автобиографията на известния руски режисьор Никита Михалков "Територията на моята любов", която излиза в специалната поредица на издателство "Колибри" "Амаркорд". Преводът е на проф. Владимир Игнатовски.


Никога не съм губил чувството за произход. Дори тогава, когато не съм съзнавал, че то съществува. Усещах го като шума на жизнените сокове в дърво. Сякаш са някакви устремени сокове, чийто извор е през девет планини.
Майка ми, баща ми, дядо ми, целият живот на рода ни през вековете… това е системата от корени, която поддържа клоните ти и ти можеш да се въртиш с тях по всички посоки на света.


Вероятно това е имунитетът… То е много важно. Знаеш, че можеш да се гънеш под променливите пориви на вятъра, да се заледяваш при зимен студ и дори наесен да отлиташ като пожълтяло листо.
Но това, най-важното, е с теб. Ти знаеш, че си ти. И не си сам.
Родословието


Всички ние отскоро започнахме да се интересуваме от родословието си. Беше време, когато за мнозина беше най-добре, ако не да го забравят, то поне да си мълчат. И баща ми не говореше много на тази тема.
И трябва да кажа, че тази предпазливост до известна степен опази нашето семейство. Дядо ми по бащина линия, потомствен дворянин и наследник на имения в Московска, Костромска и Ярославска губерния, Владимир Александрович Михалков, не е редно да го казвам, макар че всъщност е вярно, успял да умре навреме, иначе не би избегнал репресиите.


Но родният брат на баща ми, въпреки че няколко пъти е бягал от немски плен, след като свършила войната, го осъдили и пратили в лагер. Макар че на него, в сравнение с мнозина осъдени без вина, му провървяло – върнал се жив от лагера.


* * *
Началото на нашия род е в трудно различимия хоризонт на руската история. Само в архивите са запазени писмата на хора от семейството в продължение на триста години… Наскоро познат историк ми съобщи, че двама от прадедите ми са участвали в битката на Куликово поле. Между другото, и двамата са оцелели.
Прадедите на баща ми са от Литва. Наскоро ми донесоха духовните завещания на прадедите ми (от Михалкови) по времето на на Иван Грозни. Колко трогващи са тези документи! На кого какво се пада: на този някаква сабя, на онзи крава, някакви кожи. А той дължал на прадядо ми две парчета сукно. Затова трябвало "да уреди всичко дължимо". Да кажем, някой дължи пари, можел например да върне крава… И всичко това ставало напълно сериозно.
Държах в ръцете си грамотата, с която първият цар на династията Романови, Михаил Фьодорович, дарява земи на болярина Михалков, негов далечен братовчед и придворен, който се грижел за царската постеля.


Прадядо ми, Михалков, е бил последният предводител на дворяните в Ярославъл. И фактически всички Михалкови са били Сергей и Владимир. В нашия род е имало много войводи.


Навярно затова съм наследил "войнствен мозък". Когато ситуацията се нажежи, в кръвта ми сякаш кипва шампанско. И това ражда у мен весело, дръзко усещане за битка.


Ако я нямаше режисьорската професия (като изключим и такива неща като изкуството и спорта), със сигурност щях да съм военен или адвокат, тъй като и това е борба с голямата сила на прокуратурата и на съда.
По линия на майка ми са най-вече разночинци. Сред тях има прочут лекар, историк. Баща на майка ми е Пьотър Петрович Кончаловски.


А дядо на майка ми е гениалният руски живописец Василий Иванович Суриков.
Затова в географията на рода на майка ми са Сибир и… Франция. Защото жената на Суриков е Огюста Шаре, от стар френски род.


Никога не забравям, че прочутият ми прадядо, въпреки че е бил част от света на "изящните изкуства", е сибирски казак. Неговите прадеди са дошли в Сибир през ХVІ в. от Дон с Ермак. Братовчедът на дядо му, Александър Степанович Суриков, е атаман на Енисейския казашки полк. Бил невероятно силен. Някаква буря откъснала от брeга сала на казаците. Александър Степанович се хвърлил в реката, хванал въжето и като приказен богатир измъкнал сала на брега. Остров Атамански на Енисей е наречен в негова чест.


Дядото на художника, Василий Иванович Торгошин, е бил стотник в казашката войска в Туруханск. Впрочем и моят чичо, Пьотър Петрович Глебов, който е изиграл много роли, сред тях и Григорий Мелехов в Тихият Дон на Герасимов, също е от казашки род.
И в мен има нещо от казаците и аз го харесвам. Всичко е смесено от вътрешни коренни неща, които трудно могат да се обяснят.
Василий Иванович Суриков бил суров човек, обичал или "не понасял" без полутонове. Мразел думата "топъл" (например изразът "топли отношения"). Казвал: "Топла може да е само помията; или горещо, или студено; или душата си давам, или не мога да го търпя!". Възприела го е и майка ми. Така погледнато, нейният характер беше сибирски, толкова силно континентален, като климата в Красноярск. Но не беше злопаметна.


Суриков е пътувал много из Италия, но няма по-руски живописец от автора на "Болярката Феодосия Морозова" и "Утрото на екзекуцията на стрелците". Вярно е, че на времето е копирал Веласкес, Ел Греко, с часове седял в музея "Прадо" в Мадрид, но когато се върнал в родината, кой знае защо нарисувал "Степан Разин", "Покоряването на Сибир от Ермак", "Преминаването на Суворов през Алпите" и "Превземането на снежното градче".


…За първи път бях в къщата музей на Василий Иванович Суриков в Красноярск, за да правя компания на майка ми, с нейния по-малък брат, моят вуйчо, великолепният художник Михаил Петрович Кончаловски. (Той си отиде от този свят на деветдесет и четири години, надживя с десет години майка ми.) По-късно, вече осъзнато, отидох сам в този град и сега, когато мога, често ходя там, за да посетя къщата на прадядо ми.


С това място за мен е свързано нещо много важно. Преди да започнем снимките на Сибирският бръснар, помолих директорката на къщата музей, Людмила Павловна Греченко, да ми позволи да пренощувам там. Не знам защо, но ми се струваше, че в деня, преди да започнат снимките и да произнеса съкровената дума "Камера!", трябва да остана насаме в тази къща, където са витаели духовете на моите прадеди. Мислех си, къде другаде ще мога да черпя от силата на духа, от мощния темперамент, ако не в къщата на великия руски художник, един от нашите най-добри исторически живописци?


Усещането от онази нощ бе потрисащо силно. Не бих могъл да обясня какво очаквах от тази среща. Дадоха ми стаята на брата на Василий Суриков, прадядо ми Александър, казват, че приличам на него. Лесно може да се убедите, ако внимателно разгледате картината на Василий Иванович "Превземането на снежното градче". Вдясно може да се види профилът на човек с мустаци, това е Александър Суриков.


Началото на нощта беше ужасно. Къщата не ме приемаше: пъшкаше въздишаше, стенеше… "Кой е тоя? Защо този човек е тук?", струваше ми се, че си мисли. Ставах, ходех по тъмните стаи, скърцах с дъските, поемах миризмите…
Но къщата не ме приемаше. В столовата се спрях пред ъгъла с иконите: едва се долавяха в тъмното, иконостасите едва проблясваха в бледата светлина, която влизаше през прозорчето.


Пред иконите се виждаше незапалено кандило. Напипах здрав стол, примъкнах го до иконостаса. Кандилото беше сухо и дори ми се стори, че по него имаше паяжина. Знаех, че е безнадеждно да намериш в музей кибрит и масло за кандилото, разбирах го, но потърсих. Най-смайващото е, че намерих и едното, и другото. Налях масло в кандилото, оправих фитила и драснах клечката. Топлата светлина от запаления фитил меко освети старинните потъмнели икони. На пръв поглед в къщата не се случи нищо особено, нищо не се промени. Но всъщност всичко се промени. Къщата се изпълни с някакъв тайнствен живот. Светлината на кандилото в ъгъла пред иконите създаде усещане за жива къща, изпълнена с близки хора, които просто в момента не са в стаята.


Най-смайващо бе, че къщата ме прие. Убеден съм. Тя почувства, че съм от нашите, успокои се и дори… сякаш ми се усмихна. Легнах на малкия твърд креват на моя прадядо и съм спал дълбоко. Беше шест сутринта.
Събудиха ме в седем и странно – бях бодър, абсолютно спокоен и свеж, сякаш съм спал цялата нощ. Горещ чай в къщата на прадядо ми със сибирски шанюшки и край: без да се колебая, без съмнения "се гмурнах" във филма, който снимах три години.


Кои са Кончаловски


Кончаловски – това най-вече е семейната извънградска къща, която е останала в живота ми с геометрията си, с изгледа от прозорците, с всички миризми и усещания. Където и да се споменава живот в такива къщи – при Чехов, Бунин, Толстой, Лесков, Гончаров, Тургенев – веднага си представям разположението на къщата, в която е живял дядо ми, неговата работилница, конюшнята, градината…
Кончаловски са и глиненото гърне с гореща вода с хвърлено на дъното парче домашен сапун, в което ние с братовчед ми бъркаме с четчици, мием ги и после ги чистим с терпентин.
И хамонът, испанска шунка, която сами си правехме.
И навахите, испански ножове, много остри. Дядо ги правеше от остриетата на коси.
И кожените ботуши за ходене по блатата, посипани с овес, за да изсъхнат по-бързо. Защото овесът попива влагата…


* * *
Къщата на дядо е в Бугри, близо до Обнинск. Там даже нямаше селище, просто отделна къща. Къща с огромна градина, където, за да се живее, трябваше да си имаш "от всичко".
Тоест дядо ми, художникът Пьотър Кончаловски, живееше като абсолютен помешчик. Беше си създал свой прекрасен свят – с лов на зайци и патици…
Нямаше електричество (няма ток и досега).
Газени лампи, кокошки, свине, крава…
Помня миризмата на пушени бутове и на ябълки-антоновки, скърцането на дъските, постоянния мирис на бои, нали дядо ми е живописец…


Вечерните сбирки край пианото с газената лампа, на което дядо ми свиреше Моцарт, рецитираше наизуст цели страници от Пушкин, пееше арии от любими опери. (Бих казал, че той беше човек с ренесансово дарование и интереси.)


В огромната му ръка се побираше цялото ми детско дупе, когато той ме вдигаше с тази ръка…
Запазил съм миризмите, усещанията от тази къща. Всъщност тази къща на дядо ми е първообраз на всички подобни къщи, които по-късно ще се появят във филмите ми – декор за вечни времена!
Гостоприемството, прочутата "кончаловка", която беше измислил дядо ми. Нарязан с наваха хамон. И до днес усещам мириса на същите тези ябълки-антоновки наесен в същата дървена къща, в която ги събираха за зимата…

 

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petar_georgiev
  petar_georgiev
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Самовлюбени нарцистични "откровения" на един човек, нелишен (някога) от талант, но пропилял го (срещу много "придобивки" и кеш, разбира се!) за "славата и величието", първо на КГБ-есткия СССР, а в наши дни - за "Ново-Русия" на чекисти-милионери и милиардери... Не заслужава даже усилията да се чете! Лош вкус от ваша страна, "Дневник". Съжалявам.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  "Вечерните сбирки край пианото с газената лампа, на което дядо ми свиреше Моцарт, рецитираше наизуст цели страници от Пушкин, пееше арии от любими опери. (Бих казал, че той беше човек с ренесансово дарование и интереси.) "

  Интересно ми е какво прави мъж с подобен произход (и безспорни лични качества) сред клакьорската агитка на внука на Сталиновия повар.*
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=174&aid=4572
  _______________
  *Готвач - рус.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 676 Неутрално

  каквото и да се напише за Михалков и за Кончаловски - все ще е малко.
  и хвалебствията, и ругатните...

 4. 4 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 843 Весело

  Хм, творения на Никита Мигалков-Бесогон, кандидат-царедворец. Сега остана да ни научи и на "патриотизъм".

 5. 5 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  благодаря на редакцията за екстравагантния избор на четиво, но не е ли редно, като така сте тръгнали, да ни запознаете и с някое от есетата на Химлер например?

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 6. 6 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Михалков, вземи и включи в "Територията на моята любов" голямата ти обич към руската кухня, и ненависта към западната!

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/09/2510482_rejisyorite_mihalkov_i_konchalovski_shte_praviat_ruski/

  Имало едно време ссср...
 7. 7 Профил на nothing_else
  nothing_else
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Талантът има привилегията винаги да е противоречив.
  Салиери има привилегията да е анонимен, дори и особено във форумите.

  https://www.youtube.com/watch?v=UDc7b3kKC2E
 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2527 Разстроено

  Никитата взе да ми става неприятен напоследък. Непрекъснато си създава някакъв имидж ту на дисидент по времето на Брежнев когото едва ли не са искали да интернират по време на олимпиадата, мъжкар който се бие с дузина двуметрови сенегалци в парижките барове, а в биографията си сега ще се изкара наследствен дворянин, забравя само срамният факт как баща му е бил начело на кампанията по хуленето на Солженицин, наистина достойна постъпка за аристократичен наследник.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#7] от "nothing_else":

  а бездарието има свойството да нарича бездарието талант - това даже не зависи от идеологиите, макар че бездарникът отдавна е забелязано, че предпочита фанатични античовешки идеологии, като нацизма или комунизма например

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 10. 10 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Пак ли ще ни сервирате русофилията си? Запазете си я! За себе си, ако наистина ви прави кеф! Нам е омръзнало да ни пробутвате "русифициращи материали". Това е нещо като гейпарадите. Уж невинна демонстрация, а всъщност пропаганда. Който си харесва руското (или гейското), да си го цени и ползва със здраве! Но да не го натрапва на широката публика! Неотдавна гледах едно гадно предаване, в което една от дежурните -филки направо вменяваше на госта си дълга да познава руската литература. Тя го изнудваше да декларира това "познание и любов" с абсурден тест: да каже какви са двете начални изречения, с които започва "Ана Каренина". Човекът, естествено, не ги знаеше. Тогава умницата ги каза наизуст. И каква беше целта? И какво демонстрира, освен липса и на вкус, и на елементарно възпитание? Тази публикация е точно това!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 11. 11 Профил на nothing_else
  nothing_else
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#9:"hhhuuunnnn"]макар че бездарникът отдавна е забелязано, че предпочита фанатични античовешки идеологии, като нацизма или комунизма например[/quote]

  Ако дори за момент допуснем, че сте прав, това означава, че е получил Оскар по идеологически причини. Всъщност, не бих се учудил имайки предвид, че наградите се раздават от анонимни Салиери-та.

  https://www.youtube.com/watch?v=UDc7b3kKC2E
 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  [quote#8:"Julian Mall"]искали да интернират по време на олимпиадата[/quote]
  Не за Олимпиадата а при посещението на Никсън в Москва.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на scifiction
  scifiction
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Сегодня клан Михалковых-Кончаловских празднует юбилей Никиты Сергеевича. Андрей Сергеевич, старший брат, режиссер, решил написать откровенное поздравительное эссе, описывающее его отношение к младшему, которое с годами менялось со снисходительного на уважительное, сдобрив текст словами благодарности.


  В моей жизни он сначала играл роль верного слуги, оруженосца, младшего брата. Я всегда относился к нему с позиции брутальной силы. Следом за мной шел хороший мальчик, глядевший мне в рот, мерзший, дожидаясь меня в будке автомата. Потом мальчик снял кино. Ну, молодец, ты смотри-ка! Снисходительность старшего брата во мне жила долго. Со временем появилось удивление, оно тоже было высокомерным: старший брат в этой системе должен иметь право на все, а младший - на то, что ему будет позволено старшим.
  Удивление появилось тогда, когда я увидел, как он пользуется общими планами. Никита открывал свой язык в кино. Мастер. Мне уже было немного неловко. Я уже чувствовал какое-то несоответствие между тем, что происходит, и тем, как я это оцениваю. Стало появляться чувство недоумения и… ревности.
  Иногда я вижу повторяющийся сон. Вижу себя на съемках Никитиной картины. Удивительная, исключительно красивая декорация. Какие-то бесконечно красивые костюмы. И какие-то исключительно добрые отношения. Все вокруг так хорошо, что с завистью думаю: «Как у него все здорово! Как красиво! Как замечательно поставлен свет! И как все вокруг ему преданы! Опять у него на картине все лучше, чем у меня!» Я просыпаюсь с нехорошим чувством: «Почему так?»
  Долгое время мне с ним было не о чем советоваться - я был уверен, что все знаю лучше него. После «Неоконченной пьесы для механического пианино» и в особенности после «Урги» я, наконец, осознал, что вырос крупный мастер.
  Странно, но я никогда не читал Никитиных сценариев, он никогда их мне не давал. А режиссерских - тем более. Мне даже было обидно: почему он со мной не советуется? То ли он боялся, то ли ему было неловко меня об этом просить, то ли не хотел влияний.
  Благодаря Никите я стал гораздо больше любить Россию. Если бы не он, я бы не вернулся. Я благодарен ему за его любовь к Родине. Он, конечно, национальный человек, олицетворение национального героя. У него есть идеалы, есть непоколебимость веры, я бы даже сказал, - слепота, дающая ему силы. Слепота подчас становится большим источником силы, чем способность к зрению. Ведь знание, как-никак, умножает скорби. Все это и делает его героем. Герой должен жить больше верой, чем рассуждением, ему нужна ограниченность пространства, он должен жить эмоцией. Я благодарен ему за то, что он во многих ситуациях помогает мне преодолеть скепсис. С возрастом он стал для меня частью моей натуры.
  Если бы мы с Никитой не были братьями, никто не стал бы нас сравнивать. А так — постоянно идет сравнение. Особенно забавно об этом слышать от людей, которые работают со мной и с ним. Скажем, у моих монтажниц и монтажниц Никиты спор, чей режиссер лучше, случалось, кончался чуть ли не дракой.
  - А ваш-то что сделал? А наш вот эту картину! И еще эту!.. Ну конечно, мы постоянно себя с кем-то сравниваем. Хотя что там делить? Мы давно уже немолодые люди. Каждый из нас уже перевалил вершину своей жизненной траектории. Я бы назвал все это вместе – «комплекс старшего брата». Слава Богу, что мы попали в одно и то же время, в одно и то же пространство.
  Никита, дорогой, с Днём рождения!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Сергей Михалков е билнв кампаниите срещу всичко прогресивно в съветското изкуство, особено срещу Солженицин!

 16. 16 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Салиери е един приличен композитор, съвсем не бездарен! По времето на Мицарт е бил най почитаният в императорският двор!
  До коментар [#7] от "nothing_else":

 17. 17 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  На Путин не му е останал задник от лизането на МиГалков...
  Претенциозна отврат...

 18. 18 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Какво по дяволите става с Дневник ,последните дни масово цитиране на ТАСС и "сръбския Блиц" , а сега и този болен мозък, както сте тръгнали очаквам в скоро време анализ на Моята Борба, ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ????

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  Самовлюбен нарцис,приспособенец към силните на деня, няма да забравя изказването му по време на пуча в Москва.
  Скоро той и брат му поискаха милиард от кагебиста Путин за да открият верига за бързо хранене която да замести Макдоналдс, патриотично!

  klimentm
 20. 20 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Отдава почит на новия руски цар. Какво чудно?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  [quote#16:"mangiafuoco"]Салиери е един приличен композитор, съвсем не бездарен! [/quote]

  Това няма как да се знае, ако си чувал за Салиери само от филма...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Никита Михалков безспорно е много талантлив режисьор, повечето от чиито филми гледам с удоволствие, но факт е, че положението и израстването му в Русия се дължат не на аристократичния произход, а на неговите и на баща му преди това заслуги на придворен певец.

 23. 23 Профил на february
  february
  Рейтинг: 403 Неутрално

  В марте 2011 г. Н. С. Михалков заявил, что авария на АЭС Фукусима-1 стала возмездием японцам за безбожие[31][32]


  16 октября 2007 года Н. Михалков, объединившись с тремя деятелями культуры[33], написал письмо Президенту России В. В. Путину, в котором «от имени всех представителей творческих профессий в России» призвал его остаться на третий Президентский срок.
  Письмо было опубликовано в «Российской газете»[34], официальном печатном органе Правительства Российской Федерации, и вызвало большой резонанс. Во-первых, оно недвусмысленно призывало к нарушению Конституции России, во-вторых, было написано от лица «десятков тысяч художников и деятелей отечественных культуры и искусства», которые вряд ли давали четверым авторам такие полномочия и, в третьих, стилистически напоминало пропагандистские обращения советской интеллигенции к коммунистической партии и правительству СССР.


  Рядко антипатична личност.Неслучайно единият брат се казва Михалков,а другият-Кончаловски!

 24. 24 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  Експертите, които са се изокали разбиращо под този текст, даже не са забелязали , че на снимката в Дневник е Андрей, а не Никита. Готино!

 25. 25 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#14:"mangiafuoco"]Този толкова облизва путинивият Гъз, че ми се повръща само като му мерна гадната физиономия! Виж брат му Андрон е друго нещо![/quote]
  Ами че на снимката е именно братът на Никита, който е "друго нещо", що се пениш тогава? Само дето въпросният брат не е "Андрон", а Андрей...
  Смях

 26. 26 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#9:"hhhuuunnnn"]а бездарието има свойството да нарича бездарието талант - това даже не зависи от идеологиите, макар че бездарникът отдавна е забелязано, че предпочита фанатични античовешки идеологии, като нацизма или комунизма например[/quote]
  Монументални възгледи. Като от конгрес на БКП.
  И всичко това сте го написали от позицията на бездарник, или талант?

 27. 27 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 904 Гневно

  Дневник? Какво ви става, че публикувате материали на този рубладжия? Да не би да се огъвате на путинската пропаганда?
  Сега, след този пасквил ще трябва да прочета поне три глави от произведенията на Айн Ранд, че да си оправя възприятията!

 28. 28 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 812 Неутрално
 29. 29 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Никита Михалков / Мигалков - заради мигалката монтирана на частната му кола/ , самоопределил се като Никита Бесогон" - талантлив палячо.

 30. 30 Профил на fat_jim
  fat_jim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Истинско удоволствие е да гледаш как се гърчат ония с фобиите!

 31. 31 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Дали някое говедо-разбирач и морален стожер от взелите отношение по темата въобще е гледало "Изпепелени от слънцето", например?

 32. 32 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Абе тоя и за подмазвачне става Друго си да кажеш "Другарю Живков, никой не може да ми забрани да ви обичам!".
  Турска школа!

 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  [quote#31:"damage_case"]Дали някое говедо-разбирач и морален стожер от взелите отношение по темата въобще е гледало "Изпепелени от слънцето", например?[/quote]
  Гледал съм го и филмът не е лош без да е някакъв шедьовър разкриващ целият ужас на сталинизма. Неприятно впечатление обаче ми направи собственият му разказ затова с какъв трепет е очаквал дали ще бъде награден с Оскар и това че е замъкнал дъщеричката си на това празноглаво шоу.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#33:"Julian Mall"] не е лош без да е някакъв шедьовър[/quote]

  Отдели ни, око обичаш 20-30 секунди и сподели 5-6 заглавия на кино-шедьоври, поставили жалоните на очевидно високата ти зрителска култура.

 35. 35 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#31] от "damage_case":

  Поздравления за "Дневник", че отбелязва един културен и библиографски факт!
  Никой нищо не е гледал!Или не иска да си спомни! Нищо не цени и всички до Вашето "мнения" са на завършени хейтъри - долнопробни, злостни и просташки изблици на омраза към всичко руско, което сега е на мода сред промитите мозъци и платените НПО активисти! Михалков е противоречива, нелишена от тщеславие и грандомания фигура, но е първокласен творец: актьор и режисьор направил знаменити и оригинални филми и роли: "Свой сред чужди, чужд сред свои"(1974) "Робиня на любовта" (1976), "Незавършена пиеса за механично пиано" (1977), "Пет вечери" (1979), "Няколко дни от живота на Обломов" (1980), "Роднини" (1982). Да не говорим за прекрасните му роли в"Сибириада" на Андрей Михалков-Кончаловски (1979 г), "Гара за двама" ( 1983 г) и особено в "Жесток романс" (1984 г) – на Елдар Рязанов.
  През 1994 снима филма "Изпепелени от слънцето". Спечелил много международни награди – най-главните от които са Гран-при в Кан и "Оскар" за най-добър чуждестранен филм.
  На всички, които нямат мярка , когато плюят нещо да знаят, че омразата убива тях , а не обекта на омраза!

 36. 36 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Талант с манталитет на проститутка.
  Не случайно се хвали с първият дворянин в рода си, който отговарял за царската постеля.

 37. 37 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#24:"nenad"]Експертите, които са се изокали разбиращо под този текст, даже не са забелязали , че на снимката в Дневник е Андрей, а не Никита. [/quote]
  Девет броя експерти вече са забелязали грешката си. Пак е готинко, зеленичкото по устицата им е разсмиващо!

 38. 38 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#37] от "nenad":

  самодостатъчен си си, явно е, сам коментираш собствените си постинги. кой викаш е на снимката? андрей кой?

 39. 39 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Прявил съм само един концерт за флейта и обой и една негова симфония! Интересно е мнението на Рикардо Мути за него!
  До коментар [#21] от "Norman Granz":

 40. 40 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  На снимката е Никита, Андрон е друг тип и няма белезите на Сталин и на батя Сергей!
  До коментар [#37] от "nenad":

 41. 41 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  След съветския монстър, време е да прочетем в "Дневник" и нещо от дневниците на Йозев Гьобелс. Гнус и отврат.

 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Потомствен и добре заплатен лакей на престъпни режими.

 43. 43 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Изредил всичките си дядовци и прадядовци - дребни дворяни - слугинаж. В Русия до времето на Петър І дворяните са били считани за нещо средно между иконом и надзирател на болярите.

 44. 44 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#43:"antonio_vivaldi"] В Русия до времето на Петър І дворяните са били считани за нещо средно между иконом и надзирател на болярите. [/quote]

  Тони, не знам в коя изгоряла гиманазия, в кой градец с вече затихващи функции си убил най-ранната си младост, но учителският й състав определено не е бил особено мотивиран. Концентрацията на профанщина в поста ти заслужава две години Диарбекир . А смесването на понятията "дворянин" и "дворник" засенчва и онзи легендарен тъпизъм "не било компютри, а компоти".

 45. 45 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Общо взето - живот на лицемер и приспособенец...И то потомствен, като генерална характерова черта!
  Онаследена!
  Как ще сеоправя после, все му е тая.

 46. 46 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Винаги в предните редици на петоколонната пропаганда, преди и сега!
  Да бъдем каквито ни се иска, но не и каквито сме...
  Трудна работа, противоречива.

 47. 47 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#44] от "damage_case":

  Дворянство в России возникло в XII веке как низшая часть военно-служилого сословия, составлявшая двор князя или крупного боярина. Слово «дворянин» буквально означает «человек с княжеского двора» или «придворный». Дворяне брались на службу князем для выполнения различных административных, судебных и иных поручений. С конца XII века дворяне составляли низшую прослойку знати, непосредственно связанную с князем и его хозяйством, в отличие от боярства.

 48. 48 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#47] от "antonio_vivaldi":

  Функционалната ти неграмотност по отношение на БГ текстове естествено се пренася и върху руски такива. "Дворянството" е създадено като антитеза на наследствената аристокрация - естествен и най-опасен враг на управляващата династия. Абзацът, който си изтипосал, ползвайки ( с отвращение предполагам) руското Уики, касае период , предшестващ с 3 века епохата, в която Михалкови стават дворяни. С какъв смисъл е натоварен този термин тогава нито имам време, нито желание да ти обяснявам.

 49. 49 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#35:"glaxo"] "Свой сред чужди, чужд сред свои"(1974) "Робиня на любовта" (1976), "Незавършена пиеса за механично пиано" (1977), "Пет вечери" (1979), "Няколко дни от живота на Обломов" (1980), "Роднини" (1982). Да не говорим за прекрасните му роли в"Сибириада" на Андрей Михалков-Кончаловски (1979 г), "Гара за двама" ( 1983 г) и особено в "Жесток романс" (1984 г) – на Елдар Рязанов. [/quote]

  Приятелю, би имало по-сериозен еволюционен ефект, ако заведеш стадо шимпанзета в "Уфици" или "Ермитаж" -а, отколкото изреждането на тези нищонезначещи за масовката тук заглавия. "Сибириада"....За повечето от тези ръбове и "Сам в къщи" -2 си е интелектуално предизвикателство.

 50. 50 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Господи какви прости хора коментират изкуство в този сайт? Не им ли е неудобно?

 51. 51 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Прекрасно речено!
  До коментар [#48] от "damage_case":

 52. 52 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Андрей, но у тях му викат Андрон глупако!До коментар [#25] от "nenad":

 53. 53 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  "Навярно затова съм наследил "войнствен мозък". Когато ситуацията се нажежи, в кръвта ми сякаш кипва шампанско. И това ражда у мен весело, дръзко усещане за битка."

  Плужек с войнствен мозък и дръзко усещане за битка. Вероятно по отношение как да припълзи до паредния руски сатрап.

 54. 54 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  "Но родният брат на баща ми, въпреки че няколко пъти е бягал от немски плен, след като свършила войната, го осъдили и пратили в лагер."

  А баща ти написа химна възхваляващ другаря Сталин, а после на 90 години го префасонира при другаря Путин.

 55. 55 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  [quote#2:"Norman Granz"]Интересно ми е какво прави мъж с подобен произход (и безспорни лични качества) сред клакьорската агитка на внука на Сталиновия повар.* [/quote]
  Щом човек с произход като Симеон, който по права линия е наследник на Краля Слънце, можа да пл.е върху произхода си, защо този да не може.

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Дневник, преди да рекламирате произведенията на любимият ви писател щеше да е добре да се бяхте запознали с меко казано противоречивият му обществен и личен образ.

  Например:
  1. Активен поддръжник на велико имперските стремежи на Русия и лично на Путин:
  [quote#0:""]Российское военно-патриотическое общество опубликовало 13 января на своем сайте открытое заявление с призывом создать в России «патриотический интернет», а также «патриотическое радио и телевидение». Под заявлением подписались 15 человек, среди которых — глава Минкультуры Владимир Мединский, вице-премьер Дмитрий Рогозин, режиссер Никита Михалков, а также ряд политиков, ученых и культурных деятелей.

  В заявлении они утверждают, что в условиях XXI века идет новая война — война за умы, которая ведется «с той же беспощадностью, как приходилось драться нашим дедам в Севастополе, под Сталинградом и в битве за Берлин». На фоне этого в России, как указано в обращении, необходимо провести консолидацию государства и общества на основе «ценностей, привитых нашей историей». «Нам необходим патриотический тренд в общественном сознании. Нужны фильмы, книги, выставки, современные видеоигры, нужен патриотический интернет, патриотическое радио и ТВ», — уверены в Российском военно-патриотическом обществе.

  Подписавшиеся под заявлением считают, что против России, «а значит, против правды», начался новый блицкриг. В качестве примера они приводят заявление премьер-министра Украины Арсения Яценюка, заявившего о «вторжении СССР в Германию и на Украину».

  «Мы должны выступить в поддержку президентского курса и перейти в идеологическое контрнаступление по всему фронту — в этой войне за умы», — призывают члены военно-патриотического общества. [/quote]

  2. Под предлог за борба с пиратството и защита на авторското право с активно негово съдействие в Русия се въвежда жестока Интернет цензура чиято крайна цел е да се премахне свободата на изразяване и въвеждане на политическа цензура.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  [quote#55:"Мондиана"]Щом човек с произход като Симеон, който по права линия е наследник на Краля Слънце, можа да пл.е върху произхода си...[/quote]

  ... и да се остави да бъде въвлечен в игрите на Бриго Аспарухов, Атанас Тилев и КГБ...

  Симеон е толкова аристократ, колкото Валерия Велева е оперно сопрано. Не може да се очаква морал и отговорност от лице, чиято мечта на младини е била да се ожени за богата наследница, за да й харчи парите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Имперска и съвременна СССРОССИЯ копира интелекта, поведението и реакциите на управление и изключително повърхностно по-точно на Франция, както и на Западна Европа, това пропуска Михалков, това прави и приноса му в културологичноста на социума някаква истинска недоразбрана национална подигравка.
  Тогава както и днес, той не е сам в дейноста си.

 59. 59 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Няма как хора от блатата и мочурищата на северна Азия да бъдат дори и бледи копия на нещо, подобно като културологичен принос в световната сфера на тази специфична дейност на духа!

  Те трудно осъзнават кои са, особено в последните 100 години.

 60. 60 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#22] от "murttle":

  ПЕВЕЦ е другаря Кобзон, Йосиф...Но с Кончаловски се допълват в статуквото, миналото и днешното, за да държим "средната"класа и псевдоинтелекта буден, макар и обременен исторически, той трябва да пробутва политическия процес надолу сред по стълбата на йерархията на общественото съзнание поливайки го обилно със смазката на популизма на фалшивото национално самочуствие, на едно внушение за необятна и безпределна руска така и неосъзната на какво и как е основана "душевност".

  Процес изискващ усилия, средства и достоверност, за да бъде убедителен, колкото и да изглежда логично абсурден!

 61. 61 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#44] от "damage_case":

  ++++Достоен отговор за такъв тип полуграмотен провинциален неудачник или безработен хейтър от крайните квартали с промит мозък! А във форума е пълно с такива!

 62. 62 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 334 Неутрално


  До коментар [#49] от "damage_case":

  ++++Благодаря за отговора! Уви тъжна констатация, но много сте прав! Такава посредственост, агресивност и тъпотия има в коментарите, че само добрият тон ме спира да им кажа какво мисля за тях.Само като прочетат изречение с руско име или Русия и като кучето на Ив.Павлов им текват слюнките и почват да ръфат настървено, независимо от темата. Няма да се изненадам, че даже ако стане дума за знаменити балерини като Марго Фонтейн и Мая Плисецкая, тези хейтъри ще твърдят, че втората не е никаква прима, а е фаворизирана, защото е била любовница на Н. Хрушчов

 63. 63 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#62] от "glaxo":

  ИЗГЛЕЖДА е осъзнавате, че руската култура преди 1917 е компилация на про френски влияния като основа на изобразителното, литературата и архитектурата, а по-късно съветската или особено съветската ликвидират тази заемственост завинаги и полагат основите на социалистически реализъм като едно брутално антихуманно безподобие.
  Днес Путин ликвидира и двете основни тенденции, като залага на фалшив национален реваншизъм доведен до патологизъм и до истеричност.
  Лицето което коментира статията има много голям принос за тази безусловна и безпочвена популистка лъжа.

 64. 64 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  [quote#34:"damage_case"]Отдели ни, око обичаш 20-30 секунди и сподели 5-6 заглавия на кино-шедьоври, поставили жалоните на очевидно високата ти зрителска култура. [/quote]
  Сигурно съм с висока зрителска култура защото качествените филми които съм гледал наистина не са много. Специално за руското кино това е "А утрините тук са тихи", филм който наистина е шедьовър и без да е получавал Оскар или каквито и да са били други престижни награди. Никитата има добри филми но нито един шедьовър който да е нещо революционно за жанра си.
  До коментар [#34] от "damage_case":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 65. 65 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#63] от "convince":

  Много крайни тези!Няма европейска култура която да се развила изцяло самостоятелно. Всички в една или друга степен са взаимно проникнали. Руската култура, в най-широкия смисъл на понятието има своите корени още от IX век повлияна от византийската, през средновековието развила се главно в сакралната и крепостна материална култура и църковно-славянската писменост.След окончателното разгром на татарските нашествия и от царуването на Петър Велики, Русия започва интензивно да се европеизира. И създава национална култура, която е не по-малко значима от другите големи европейски култури-френската, немската , италианската и английската. Но и тя като немската и италианската култура, по времето на националсоциализма, има своите дълбоки колизии по съветско време, но и забележителни постижения. Да вземем литературата: М.Горки. Ал. Толстой, Михаил Шолохов, И.Илф и Ев.Петров, М.Булгаков, Б.Пастернак, К.Г.Паустовски, Ив. Бунин, Ал. Куприн, Марина Цветаева, Вл. Набоков,Ал. Солженицин, Василий Аксьонов, Е. Евтушенко, Дина Рубина, Ю.Казаков и десетки други. Последните 25 години руската литература има много и различни лица, но едно в Русия винаги е имало-таланти от световна класа-Виктор Ерофеев, Виктор Пелевин, Вл. Сорокин, М.Шишкин, Л.Петрушевская, Ев.Гришковец, Борис Акунин и т.н. Путин не е сатрап и цензор, и макар че Русия не е пример за демокрация от западноевропейски тип, тя не е и автократична страна, а и руската интелигенция, никога не била конформистка и е двигател на общественото развитие. Ако има криза на изкуството и културата, то тя не е по-различна от световната!

 66. 66 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#63:"convince"]ИЗГЛЕЖДА е осъзнавате, че руската култура преди 1917 е компилация на про френски влияния като основа на изобразителното, литературата и архитектурата[/quote]

  Опазил ме Господ да заспивам с Гогол, да се събуждам с Висоцки, или да получавам ерекция от черно-бяла снимка на "Т-34", но от подобни супер тенденциозни, изсмукани от пръст или от някой орган твърдения, поднесени по такъв високопарен начин ме втриса....
  [quote#63:"convince"] че руската култура преди 1917 е компилация на про френски влияния като основа на изобразителното, литературата и архитектурата[/quote]

  Би ли посочил, кой и как точно е повлиял на Достоевски или Чехов, при условие, че Стендал или Мопасан, например, са като лековати драскачи на булевардни еднодневки , в сравнение с тях ?! Посочи ми, ако обичаш, френския еквивалент на Лермонтов? Виж при Пушкин френската връзка е ясна - животът на 37-годишния гений е отнет на дуел от френски левак, разпространявал небивалици по адрес на съпругата му. Да отричаш самобитността на руската архитектура е не по-малко нелепо. Къде точно се намират първообразите на "Кремъл" или на "Василий Блаженни"?

 67. 67 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мондиана":

  Както е казал мъдрият Сервантес чрез знаменития си герой Дон Кихот - "ако избереш пътя на добродетелта и се стремиш да вършиш само добродетелни дела, няма защо да завиждаш на тези, чиито прадеди са били князе и сеньори, защото кръвта се наследява, а добродетелта се придобива и струва сама по себе си много повече от кръвта.

 68. 68 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  [quote#67:"antonio_vivaldi"]а добродетелта се придобива и струва сама по себе си много повече от кръвта. [/quote]
  Абсолютно съм съгласна. Просто си мисля, че би трябвало от малък да са му набивали в главата на Симеон (както и на този от снимката), че имат нещо, което се нарича ИМЕ, чието достойнство не трябва да опетняват (при първия случай с вековна история+особено голяма любов към баща му, със или без основание, това е друг въпрос), имат семейна история, която ги натоварва с особена отговорност за поведението им. Което ме навежда на мисълта, че или тези хора са увредени по рождение или родителите им не са си свършили работата.

 69. 69 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#66] от "damage_case":

  До коментар [#65] от "glaxo":

  Заслепяването и прехласване от и към руско-съветските културологични постижения, трябва да има свои поносими граници на логика!
  Защото каквито и да било филосовски и общочовешки трактовки да засягат изброените от вас руски класици, трябва да се има предвид, че откриването на топлата вода от тях има само и единствено местно значение, доколкото те придобиват масово влияние в Родината си.

  Целоста на едно твърде закъсняло, а след 1917 отречено, забранено и унищожено културилогично развитие, в сравнение със световните образци и постижения, като основа, не са фундаментално руски, а най-малко съветски, които ги правят по-скоро екзотика, колкото нещо наистина философски пълноценно и основополагащо значимо за цивилизованост и човешко развитие като разбиране за принос.

 70. 70 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#66] от "damage_case":

  ++++++Много добре казано! Няма да доразвивам с още примери в много други области на културата, в които Русия е имала и има забележителни творци , но само ще напомня, че днес Анна Нетребко, Дмитрий Хворостовски,Ев. Кисин, Вл. Спиваков, Валери Гергиев са световни звезди в класическата музика, а на мястото на сър Саймън Ратъл, като главен диригент и художествен ръководител на Берлинската филхармония, от догодина (избран от оркестрантите , каквато е традицията), ще бъде руснака Кирил Петренко(43).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK