Видео: Мадона с емоционална реч за атаките в Париж и "Like a Prayer"

Снимката е архивна.

© Thomas Peter, Reuters

Снимката е архивна.Петъчната трагедия в Париж, която отне живота на 129 души - 89 от тях по време на концерт на калифорнийците Eagles of Death Metal, принуди много групи да отложат или отменят европейските си спектакли. Мадона обаче подходи другояче, просълзявайки себе си и многохилядната си публика в Стокхолм, Швеция, в събота вечер. Тя прекъсна шоуто си с емоционално обръщение по повод парижките атентати, което бързо й спечели аплодисменти и в социалните мрежи.


"Беше ми много трудно да стоя на сцената досега, без да забравям какво се случи снощи. Чувствам се разкъсана - как мога да танцувам и да се забавлявам, докато другаде хора оплакват загубата на своите близки? Но това именно е нещото, което онези хора (терористите - бел. ред.) искат да постигнат. Те искат да ни накарат да замлъкнем. Но няма да успеят", каза поп звездата в началото на 6-минутната си реч.


"Първоначално възнамерявах да отложа концерта си, но после размислих - защо да им давам тази победа? Местата, на които бяха убити хора, които се забавляваха - танцуваха, пееха, гледаха футбол, бяха отишли на ресторант. Това са свободи, които ние възприемаме като даденост, а не трябва. Това са свободи, които ние заслужаваме. Работим много, заслужаваме да се забавляваме и никой на света няма правото да ни спира да правим това, което обичаме", продължи Мадона пред притихналата публика.

"Някои хора не разбират цената на човешкия живот. Някои хора извършват чудовищни, ужасяващи и непростими неща на други човешки същества. Но светът, в който живеем, никога няма да се промени, ако не започнем от себе си. [...] Той няма да се промени с избирането на нов президент или със смъртта на още 100 души. Трябва да променим отношението си един към друг, дори за най-елементарни неща. Да се отнасяме към всяко човешко същество с уважение и достойнство", призова певицата, преди да обяви минута за мълчание и молитва за паметта на жертвите от петъчната вечер и техните семейства.


"Единствено любовта ще промени света, но е много трудно да обичаш безусловно, трудно е да обичаш онова, което не разбираш, което е различно от теб. Но трябва да го направим - или това ще продължи вечно", завърши тя, вече просълзена. Мълчанието бе последвано от нейния отговор на призива от туитър #PrayforParis - акустично изпълнение на хита й Like a Prayer ("Като молитва").


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 857 Неутрално

  ''Но светът, в който живеем, никога няма да се промени, ако не започнем от себе си. [...] Той няма да се промени с избирането на нов президент или със смъртта на още 100 души. Трябва да променим отношението си един към друг, дори за най-елементарни неща. Да се отнасяме към всяко човешко същество с уважение и достойнство",'

  Ужасно е права...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3482 Неутрално
 3. 3 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Нивата не ще молитва, а мотика.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  "Работим много, заслужаваме да се забавляваме и никой на света няма правото да ни спира да правим това, което обичаме" - защо точно тези, от които зависим, които уж определят "правилата" в света не осъзнават това, а правят всичко възможно да разделят и владеят само и само в своя полза?!? Браво на Мадона, която винаги е изразявала това, което мисли и чувства!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 788 Неутрално

  бре тя Мадона хуманистка бре... не като 99% от форума тука дето искат да изтребват де що има различни по цвят и религия от тях. Ама то нормално де... жената живее в нормално общество а не в територия като нас...


  "Някои хора не разбират цената на човешкия живот. Някои хора извършват чудовищни, ужасяващи и непростими неща на други човешки същества. Но светът, в който живеем, никога няма да се промени, ако не започнем от себе си. [...] Той няма да се промени с избирането на нов президент или със смъртта на още 100 души. Трябва да променим отношението си един към друг, дори за най-елементарни неща. Да се отнасяме към всяко човешко същество с уважение и достойнство", призова певицата, преди да обяви минута за мълчание и молитва за паметта на жертвите от петъчната вечер и техните семейства.

  Pure Chewing Satisfaction
 6. 6 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Нужно е осъзнато гражданско общество, което да отстоява човешкото право и свободи.
  Религиозният не е свободен и следователно не може да добави своя глас към подобна кауза.

 7. 7 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Емоционалните речи и декларациите на политиците,отдавна не действат на убийците от ИДИЛ.

 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално
 9. 9 Профил на vigour
  vigour
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Колкото и да не я харесвам като певица, с това ми се издига в очите като истински човек. Браво!

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Тя винаги е била бунтар. Умна е, за шоубизнеса това е по-скоро изключение.
  Браво.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Мадона е велика! Хубава реч!

 12. 12 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Когато някой генетически се роди като хлебарка, няма как да се отнасяш с уважение към него, той винаги ще си остане хлебарка, независимо от отношението на околните.

 13. 13 Профил на petar_georgiev
  petar_georgiev
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Никога не съм я харесвал ... но сега само със сълзи в очите мога да напиша за Мадона - велика! Страданието и мъката ще ни научат на много. На много!

 14. 14 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Много ги е трогнала, те повече няма така да правят защото тя е продължила да танцува.

 15. 15 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Хитруша е тя...

  Иначе безрезервно споделям идеята зад думите, които произнесе.

  https://goo.gl/8NG90J
 16. 16 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Уффф...Мадона в ролята на политкоректната..

 17. 17 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Мадона и подобните нея са символ на краен материализъм и консумативно отношение към живота. И същата тази дама ни говори за любов, поглед към себе си и другите. Неловко и смешно!

 18. 18 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 442 Неутрално
 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Глезената и скандална Мадона, която все пак си е изстрадала тези черти, се оказа на нивото на световните лидери. А по нашите географски ширини, някакви злобни и закостенели завистници я обвиняваха за всичките ни несгоди.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Много е трудно, ДА ОБИЧАШ БЕЗРЕЗЕРВНО РАЗЛИЧНИЯ!...

  Джихада и исляма, както и изповядващите ги, както и целите им са различни, много различни...
  А искаме да ги ликвидираме насилствено, без да ги разберем и обичаме?
  Да го премахнем с любов или от любов!

 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#19] от "Gopeто":

  'Шоу бизнеса' и 'политиката' са обществени сфери, винаги готови да кажат истината, за да спечелят, както първо сърцата, така и парите, на милионите.
  Но никога не правят, това което мислят и казват, дори и откровенно да бъдат точно това и такива, което и каквито са, защото не им е работата да бъдат други.

 22. 22 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Само големите хора могат да обясняват нещата по прост и ясен начин. Направете разлика между това изказване и малоумните словосъчетания на политици, анализатори, експерти и други по разни медии...
  Къде е сега , нейният анатемосвач Николай да ни обясни, като пастир на вярващите какво се случва и какво да се прави ?

 23. 23 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Мадона се е изказала като истинска християнка-обичай врага си.
  След подобни атентати не зная как точно това да се случи, аз май не съм много добра християнка...
  На всички натурализирани белгийски, френски, британски граждани с корени от други земи и религии бе подадена ръка, разбиране, любов, права. С една дума (небългарска) - интеграция. Имаха привилегията да живеят в социални държави на гърба на любящия и глупав християнин, който толерантно се опитваше да зачете и разбере тяхната религия, в знак на което им построи джамии, остави ги да ходят с традиционните си бурки, даваше им социални, защото жените не работеха по религиозни и етно причини....
  Та за благодарност тези хора решиха да взривяват и убиват....
  Това виждам аз, и не знам каква точно любов би ги/ни спасила...

 24. 24 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Залязващата гранд дама на поп музиката излъска малко имиджа си на гърба на трагедията на парижани. Не знам защо трябва да я отразявате! Повечето медии представиха обзорно реакцията на различни артисти, а не само на тъпата Мадона.

  Ти за мен си Мики Маус!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  " трудно е да обичаш онова, което не разбираш, което е различно от тебе,но трябва да го направим - или това ще продължи вечно"
  Не само не го разбирам,но и не го приемам,макар да съм християнка.

 27. 27 Профил на jorkatabs
  jorkatabs
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Мадона е голям хуманист.Подпомага много фондации.Строи болници и училища в Африка.През цялата си кариера е призовавала за свобода и за това че трябва да бъдем такива каквито сме.Над 30 години е на върха.Речта е повече от хубава.Който търси скрити цели трябва да не съди хората по свбе си.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#26] от "rosiraycheva50._":

  Това означава, че не сте наистина християнка, а само практикуваща някои християнски битови практики. Истинската вяра задължително включва и опрощаване на враговете.

  "Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят … Защото, ако обичате само ония, които обичат вас, каква награда ви се пада? Не правят ли това и бирниците? И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не правят ли това и езичниците?"
  — Христос в Евангелие от Матея 5:43,44,46,47

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 29. 29 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#21] от "convince":
  Вярно е за част от тези сфери. Без значение колко голяма част. Идиотско е да се съди за цялото само по една част от него. Нищо, че разни дебили с власт и влияние постоянно ни го пробутват.
  Това, което е направила Мадона в петък със сигурност не е за пари.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 30. 30 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#29] от "Gopeто":

  Есествено, че е не за преки пари, а за инвестиране на популярност, което е инестиция за в бъдещето.
  Популярноста води след себе си и евентуални дивиденти, които винаги се осребряват.

  Колко много политици лелеят да имат нейната популярност, но никога това не става, затова те са способни да яхнат първата им попаднала случайност на било и чужда такава на случка, събитие трагично или не, както и носталгиен спомен.

  Лицето Методиев например яха популярноста на комуно управленеца Живков например и събития окоо фигурата му, а това му носи успех, популярност и...в крайна сметка дивидент.

 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#30] от "convince": Искаш да ми кажеш, че Мадона е чакала с нетърпение да се случи нещо подобно и тя да изнася концерт в този момент?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#31] от "Gopeто":

  Не, не е чакала, а просто използва съвпадението, като всеки, който държи да осребри възможностите от това.

 33. 33 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#32] от "convince":
  Доста изкривено виждане за хората имате. Може би съдите за поведението на другите според вашето. В момент, когато си пред пълен стадион (или зала) и разбереш за събитие като това в Париж, едва ли първата мисъл на нормален човек е "глей ся к'ви кинти ще паднат". Реакцията е човешка в такъв момент, не меркантилна.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 34. 34 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#33] от "Gopeто":

  ЕСТЕСТВЕНО, че не е така, защото и мегазвездата е човек, напълно хармоничен при това.
  Тези хора притежават популярност и я ползват, защото това им е мисията, която припокрива професията им, докато политици, сънуват и мечтаят за такава популярност, а и изказването им дори и под такива събития, няма да се вземе на сериозно.

  Но при Мадона всичко изглежда наред, заедно с това интереса към нея рейтингово удря тавана, а от там и продажбите.

  Да не мислим опростенчески, за голямата трагедия, както и самата Тя не го мисли, но резултата е този и неможе да бъде никакъв друг.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK