С Кейт Уинслет и Стив Джобс на Черно море

С Кейт Уинслет и Стив Джобс на Черно море

© Форум филмБиографичният игрален филм за Стив Джобс, чиято премиера е на 4 декември, ще покаже създателя на "Епъл" в светлина, в която малко хора го познават. Не пропускайте да вземете участие в киноиграта на "Дневник" за 10 двойни билета за филма. Всяка седмица ще бъде задаван въпрос, свързан с него. Какво разказва за работата си във филма актрисата Кейт Уинслет - в репортажа от Лондон на Бойко Боев.


Отивам на среща с актрисата Кейт Уинслет. Минавам по Голдън Джубили Бридж над Темза. От дясната ми страна е Уотърлу Бридж, "най-българският" мост в Лондон, където са извършили атентата срещу писателя Георги Марков. Пред мен е Уайтхол Гардънс. Някога в тази градина се е разхождал още един лондончанин свързан с България - министър-председателят Бенджамин Дизраели, чиято къща е била в съседство. Срещата с Кейт Уинслет ще бъде в петзвездния хотел "Коринтия", точно до Уайтхол Гардънс.


С Кейт Уинслет ще си говорим за филма "Стив Джобс", в който тя играе. Българските "връзки" с района на хотела ми припомнят за гостуването на създателя на "Епъл" в България.
Знаете ли, че Стив Джобс е бил в България?


В мемоарите си "За онова обезличено минало време и трайната ми връзка с Лондонското сити" Кирил Костов, дългогодишен директор на "Корабоимпекс" и търговски представител на България в Лондон, разказва за провеждането през септември 1985 г. на бизнес форум Изток-Запад в хотел "Варна" на курорта Дружба (днес Свети Константин и Елена). Делегацията от американските бизнесмени се води от президента на "Пепси". Георги Пирински, по онова време заместник-министър на външната търговия, урежда вечерна среща с президента на "Пепси" във вилата на Кирил Костов. На срещата идват освен шефът на "Пепси", неговата съпруга, тъща и "висок строен млад мъж", член на американската делегация. Докато Пирински и президентът на "Пепси" си говорят на четири очи, гостите ядат миди, пият изстудено бяло вино и си говорят за ревю в модна къща "Галатея", на което били заведени дамите през деня. "Високият строен млад мъж" на вечерята е Стив Джобс.


Във филма "Стив Джобс" ролята на създателя на "Епъл" се играе от Майкъл Фасбендер, а автор на сценария е Аарон Соркин. Подобно на "Социална мрежа", филмът, който Соркин направи за "Фейсбук" и Марк Зукърбърг, "Стив Джобс" е плетеница от диалози между хора, които постоянно щъкат насам-натам. Подобно на героите пред тях, зрителите са нащрек, тъй като действието е динамично.


Напрежението започва от още първата сцена, в която Джобс издевателства над своя програмист Анди Херцфелд (в ролята Майкъл Щулбарг). Свидетели сте на вълненията, непосредствено преди няколко премиери на продукти на "Епъл". Атмосферата преди и по време на тези събития прилича на рок концерт. Огромни зали се изпълват с фенове на "Епъл". Очите са приковани към обширната сцена, на която всеки момент ще се появи Стив Джобс.


Камерата ни отвежда зад сцената. Там създателят на "Епъл" се кара със своите служители. Не му харесват дребни неща. Една снимка на торта трябва да се появи за две секунди в предстоящата презентация. Джобс гледа снимки на 38 различни торти и все е недоволен. Началото на премиерата ще се забави, но Джобс не се вълнува от това. Той държи всичко да е перфектно.


Публиката в залата не издържа. Чуват се викове. Джобс тръгва към подиума, но зад кулисите неочаквано се спира. Следват нови диалози и конфликти. Бивша приятелка на Джобс го чака с момиче в ръка. То гледа с огромни очи към създателя на "Епъл". Джобс е бащата на момичето. Следва спор за издръжката на детето и майката. После нови диалози разкриват конфликт с инвеститорите на "Епъл".


Останал без дъх, Джобс стъпва най-накрая на сцената. Публиката го посреща като рок звезда. Както се справи отлично със спектакъла по откриването на Олимпиадата в Лондон през 2012 г., режисьорът на филма Дани Бойъл е в стихията си при масовите сцени и контакта на Джобс с феновете му в залата.


Кейт Уинслет играе Джоана във филма "Стив Джобс", който ще е по българските кина от 4-ти декември т. г. За разлика от романтичната Роуз, която Уинслет пресъздава във филма "Титаник", Джоана е прагматична и безстрашна. Тя е една от малкото подчинени на Джобс, които му противоречат. Макар и с второстепенна роля в компанията, героинята на Кейт Уинслет има голяма заслуга за оцеляването на "Епъл" в кризистни времена и за последвалия успех.


Ще интервюирам Кейт Уинслет в Хотел Коринтия.


Поканата за среща с Кейт Уинслет дойде от компанията Юнивърсъл Пикчърс, чието дело е филмът. Хотел Коринтия е величествен. Някога в този хотел крал Едуард VII, синът на кралица Виктория, организирал редовно приеми.


Срещата с Кейт Уинслет е в стая, в центъра на която има кръгла маса. Освен мен присъстват шест журналисти. Информират ни, че имаме 20 минути за разговор с актрисата. После тя се появява на вратата. Сяда на масата точно срещу мен и веднага започва да отговаря на въпросите ни.


"Наистина ли Стив Джобс е бил чудовище?", попита с немски акцент един от журналистите.


Зяпнал съм Кейт Уинслет в този момент и се радвам, че не трябва аз да отговарям на въпросите. Сякаш в стаята е дошла Снежанка, а седемте журналисти сме нейните джуджета.


Кейт поглежда към всеки от нас и пита дали сме срещали Стив Джобс. Никой не го е виждал. Оказа се, че и тя също.


Фотогалерия: Кейт Уинслет на 40 г. >


"Не знам дали Джобс е бил чудовище. Мога да мисля за него само от това, което ми каза Джоана.", обеснява Кейт Уинслет. Тя е пракарала няколко дни с истинската Джоана. Според нея, Стив Джобс е бил "труден, лоялен, гениален, добър приятел". Джоана е признала, че е имало моменти, когато той я е изкарвал от равновесие, заради прекалената му взискателност. Въпреки това тя го е боготворяла. Всички колеги на Джобс са изпитвали респект към него. Той бил перфекционист към продуктите на Епъл, но и близък с колегите си. Джоана е харесала филма и е видяла реалния Стив Джобс в него.


"Филмът реалистичен ли е?", пита друг журналист отново с немски акцент. Кейт обръща глава към този, който й задава въпрос. Гледа журналистите в очите. На шията й виси златна верижка с медальон с буквата B. Чия ли е тази буква?, си мисля.


"Не е реалистичен.", чувам гласа на Кейт. "Самият Соркин казва, че филмът е картина, а не фотография. Но сценарият е основан на книгата на Уолтър Айзъксън "Стив Джобс". Айзъксън е поканен от Джобс и семейство му да напише тази книга. Те са му сътрудничели и фактите в нея са действителни. В действителност Джоана е работила само 5 години в "Епъл" и не в ролята, в която я виждаме във филма."  


"Какво беше най-голямото предизвикателство на ролята?", питам.


"Преди филма само знаех кой е Стив Джобс. Веднага след като ми казаха, че имам ролята, прочетох книгата на Айзъксън. Възхищавам се на начина, по който Джобс се отнася към работа си. Човек трябва да има страст, за да успее. После видях респектът, който хората имат към Джобс. Той ме притесни."


Кейт Уинслет и аз се гледаме в очите. Като препариран съм. Следя малката бенка над устната й. За момент тя спира да се движи.


"В този филм трябваше да запомня голямо количество диалог.", продължава Кейт. "Соркин държи да няма импровизации. Трудно беше и с акцента на истинската Джоана. Тя е пораснала в Източна Европа. Ако говореше немски, например, нямаше да имам проблем, но нейният акцент е особен."


"Вие перфекционистка ли сте?", пита журналистка с немски акцент.


"Не съм перфекционист, но когато имам идея как трябва да стане нещо, искам да го направя. Опитвам се да дам всичко от себе си, но за мен не е важно дали съм най-добра. Наскоро с дъщеря си имах разговор на тази тема. Тя искаше да има отлична оценка и се подготвяше сериозно. Справи се много добре, но не получи желаната оценка. Беше разочарована и започна да обяснява как е можела повече и да се сравнява с другите. Прекъснах я и й казах, че трябва да престане да мисли така. Оценката не е важна. Важно е да ти е приятно, това което правиш и да даваш всичко от себе си. Страхът от неуспех се появява тогава, когато забравяме, че това, което правим, трябва да ни е приятно. Наистина вярвам в това. Не ме е страх да изглеждам глупаво на репетициите. Когато човек работи, той експериментира. Затова трябва да си дава свободата да греши."


"Бихте ли препоръчали на своите деца да видят филма за Стив Джобс и защо?", питам отново аз.


"Да, определено. Филмът е впечатляващо заснет. Гледам го и се вълнувам, че участвам в него. Много съм горда. Още преди филма си мислих, това е първият ми филм, който всички мои познати ще искат да видят. Всеки иска да знае за Стив Джобс. Чули сме толкова истории за този човек и е трудно да го дефинираме. Много го идеализират. За тях Джобс е бог. Дани (Бойл) добре предава това. Представянията на новите продукти на "Епъл" са като рок концерти."


"Джоана казва това, което й е на сърце. Като човек приличате ли на Джоана?", пита мъж, чийто акцент ми прилича на италиански.


"Да, мисля, че съм", отговаря Кейт Уинслет. Изведнъж спира. Усмихва се. В очите й се появява блясък. В паузата сякаш се чуди дали да продължи.


Свеждам поглед, сякаш да не я притеснявам. Кейт има 4 златни пръстена на едната ръка и един на другата. После отново я поглеждам в лицето. На ушите й има златни звездички.


"С хора като Стив Джобс ми е трудно да съм сериозна", продължава Кейт. "Например, когато някой мъж прекалено се вживява, мога да го попитам дали не му е дошъл цикълът?"


Докато се смеем, в стаята влиза момиче, което информира, че двадесетте минути са изтекли.


Излизам от хотел "Коринтия" сякаш като от киносалон. В главата ми сцените продължават да се менят безразборно. Вървя без посока. В този момент следвам въображението си.


Представям си как Стив Джобс и Кейт Уинслет седят заедно на една маса. Ядат миди. Пият изстудено бяло вино и гледат към морето.


Кое море ли? Избирам да е Черно море.


Бойко Боев е автор заедно с Десислава Дякова на блога Разходки из Лондон, чиято цел е да свърже българите с Лондон и лондончани."Разходки из Лондон" е рубрика и в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1103 Весело

  "Представям си как Стив Джобс и Кейт Уинслет седят заедно на една маса. Ядат миди. Пият изстудено бяло вино и гледат към морето. Кое море ли? Избирам да е Черно море."

  Еее, а не може ли към Ариана да гледа?

  Fail with honour then succeed by fraud
 2. 2 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1327 Весело

  До коментар [#1] от "#43c6dB":

  Тц, човекът каза море, не локва

  Мома, връщай 12 и 12А!
 3. 3 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Те, "Бизнес-форумите" в България през '85 бяха предимно за нАука, компютЪри, Правец, мир и братство между народите...

  Форумът е в будна кома...
 4. 4 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Така както разбирам от текста, Бойко май само я е зяпал и не е задал и един въпрос.

 5. 5 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#4] от "foxa5":

  Не си чел внимателно. Цели два въпроса е задал:
  - Какво беше най-голямото предизвикателство на ролята?
  - Бихте ли препоръчали на своите деца да видят филма за Стив Джобс и защо?

  Явно не е останало време да попита какви са й бъдещите творчески планове...

 6. 6 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#5:"forza"]Явно не е останало време да попита какви са й бъдещите творчески планове... [/quote]

  Как ли е пропуснал?

 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Дали наистина Сив Джобс е бил в България през 1986 г.Този човек Костов има ли начин да го докаже.Би било интересно да знаем повече за това.Все пак по онова време комунистите са следили всеки един член на американската делегация.

  Tony
 8. 8 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Филмът е хубав, с много добра режисура и актьори. Но ако човек не знае подробности за живота на Стив Джобс, е малко трудно да разбере някои ситуации. Краят на филма е страхотен - сцената с дъщеря му.
  Не знаех, че е идвал в България 1985 г. Тогава май вече произвеждахме Правец 8 с открадната от Apple технология, не може Джобс да не е знаел.

 9. 9 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  ДЖОБС, какъвто и да е бил, няма как и неможе да бъде идеализиран като пример за супер успех на мениджмънт и иновации, защото средата на развитие му е била монополна, или почти подобна.
  Това го превръща в нервн манияк, за да я запази, което е принципиално невъзможно. Защото в края се оказва, че е повече или по-малко нещастно недоволен от себе си и от околните нему.
  Както и да е, продуктите на компанията му не са лоши, но и други създадоха подобни, които вършат същата работа.
  Но изглежда правилото е, че за да бъде бранда икона, трябва и създателят му да бъде такава.
  В крайна сметка всичко зависи вече от наследниците!

 10. 10 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Ох пак ли? Спрете се бе!!!
  Не ви ли се повръща бе хора?
  Тоя технически некадърник , само защото бил брутален търговец-шарлатанин и задник в живота, си го провъзгласихте за новия кумир. Празнината в душите ви след Ленин, Сталин, Димитров....Мао ....не може да остане за дълго , нали?
  Е , винаги ще се намерят хора да капитализират тази ви слабост.
  Нещастници

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 11. 11 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 616 Весело

  Много ми е интересно, дали журналистите от Дневник дават обЕснение на редакторите и шефовете си за необЕснимите правописни грешки. Или може би е трябвало да препишат текста от блога на автора без обЕснения

 12. 12 Профил на veneta1980
  veneta1980
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Положението с правописа е кризисТно наистина...

 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "Free person":
  Все пак по онова време комунистите са следили всеки един член на американската делегация.
  ..........
  Да бе, сигурно.
  Комунистите винаги са правили бизнес със Запада, но на масите се обясняваха други работи.
  Нелсън Рокфелер не само е бил приятел с Хрущов, но и е имал фабрики в СССР, това през 70-те години.
  Много западни лидери са били на "Дружба" без това да бъде отразявано и обяснявано на пролетариата, комунистическите князе и феодали си живееха по един начин, пейзаните от Нардодните републики по един съвсем друг. Особено топла връзка НРБ имаше с Бавария и нейните лидери.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  [quote#8:"aralambi"] Тогава май вече произвеждахме Правец 8 с открадната от Apple технология, не може Джобс да не е знаел.[/quote]Доколкото знам поне в началото Правец е бил лицензиран - т.е. Джобс е получил пари за трансфера на технологии.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 15. 15 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Кейт Уинслет е умна мадама. Определено е по-умна от Стив Джобс, който живя набързо на ръба на психиката и си отиде без време и без да изпита никаква наслада от живота - бизнесът далеч не е всичко в него (в живота)... А Бойко Боев определено е ексхибиционично настроен блогър, но ексибиционизмът му въобще не работи в негова полза. А и нямаше нужда да описва мостовете, по които е минал, за да стигне на пресконференцията, която той свойствено нарича интервю.

 16. 16 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 542 Неутрално

  [quote]Някога в тази градина се е разхождал още един лондончанин свързан с България - министър-председателят Бенджамин Дизраели, чиято къща е била в съседство.[/quote]

  Хубаво е да се знае и как точно е свързан Дизраели с България:

  [quote]Политическите виждания на Дизраели са изиграли съществена роля против усилията на българския народ, борещ се за националното си освобождение след средата на 19 век.[източник?] Бенджамин Дизраели се стреми да затвърди влиянието на Великобритания в Османската империя и на Проливите. Политиката на неговото правителство е да защитава целостта на империята и да се обявява срещу националноосвободителните движения на балканските народи. Ето защо, въпреки пламенните призиви на Уилям Гладстон в защита на българите, той омаловажава жестокостите на турците при потушаването на Априлското въстание през 1876 г.[/quote]

  И още подобни...

 17. 17 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#3:"Ghost"]Те, "Бизнес-форумите" в България през '85 бяха предимно за нАука, компютЪри Правец, мир и братство между народите...[/quote]
  [quote#8:"aralambi"]Не знаех, че е идвал в България 1985 г. Тогава май вече произвеждахме Правец 8 с открадната от Apple технология, не може Джобс да не е знаел. [/quote]
  [quote#14:"Николай Николов"]Доколкото знам поне в началото Правец е бил лицензиран - т.е. Джобс е получил пари за трансфера на технологии. [/quote]
  Блажени са вярващите! По това време България беше като Китай в новите технологии. Направения през '76 Аpple от Джобс беше кръстен ИМКО 2 от ИТКР БАН и се произвеждаше в заводите на Правец през '85 като Правец 8 заедно с IBM от '80 като Правец 16. През есента на същата година на есенното изложение на Пловдивския панаир софтуерния продукт "Супер план", който беше 1:1 "Мултиплан" спечели златен медал?!!! А дали Джобс е знаел за това? И да е знаел нищо не би могъл да направи!!! Славно време беше тогава?!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK