Един майстор на мелодията във Виена

Един майстор на мелодията във Виена

© Wikimedia commons"Дневник" продължава традицията да публикува текстове, посветени на историята на музиката и на популярни композитори. От тази година те ще включват творби и композитори, които са част не само от детската поредица "Концерти на възглавници", но и от новата инициатива - поредицата концерти за възрастни под наслова "Мотив".


Автор на статиите е пианистката Венета Нейнска, артистичен директор в "Модо България" - организатор и на двата музикални проекта. Този път в центъра на вниманието е Франц Шуберт, чиито творби ще звучат на 25 ноември в "Мотив".


Когато Франц Шуберт се ражда във Виена, там вече има цяла плеяда изтъкнати виенски композитори – Моцарт, Бетовен, Салиери, Хайдн, Хумел, Глук, но никой от тях не е роден в този град.
Въпреки сериозното превъзходство пред по-старите си колеги, предвид оживения културен свят, в който израства, малкият Франц тъне в мизерия през целия си живот. Той е едно от четиринадестте деца, които майка му Елизабет ражда в едностайния им апартамент, и едно от само пет, които доживяват зрелост.


Благодарение на острия си ум и голям музикален талант Шуберт успява да заслужи безплатно обучение в най-престижния колеж за ученици без аристократично потекло във Виена – образование, което изцяло компенсира скромния му произход. По време на обучението си взима уроци от небезизвестния Антонио Салиери – конкурент на Моцарт, който също така е преподавал на Бетовен.

Младият композитор
Въпреки че образователната програма е фокусирана върху традиционните дисциплини, училището има първокласен училищен оркестър и много други възможности за развитие в областта на музиката. Шуберт композира с такава страст и обем, че скоро се появяват проблеми с успеха му в клас.


След пет години той съзнателно решава да напусне, но решителността му бързо се изпарява, когато си дава сметка, че на този етап не може да се издържа с композиране. Постъпва на работа като учител в училището на баща си и в продължение на три години пише огромен брой произведения, несравним по обем за такъв период с никой друг западноевропейски композитор. 

Бедност и приятели
У Шубертови музиката определено е на почит – Шуберт учи цигулка с баща си и пиано с брат си - но все пак се явява странично занимание, което не е достатъчно за младия композитор. Той решава да напусне бащиния дом и се премества в сърцето на Виена при свой близък приятел.


Пребиваването му там не е за дълго и тогава започва периодът от живота му, в който той затъва в дългове все повече и повече. Разчита силно на приятелите си, които го подкрепят безрезервно заради безспорния му композиторски талант.


Шуберт прави опити да си осигури доход като преподавател по музика, но бързо ги изоставя поради вътрешния порив да развива себе си като композитор. Липсата на средства го преследва до края на живота му, включително го възпрепятства да приема аплодисментите на публиката след изпълнения на негови произведения заради твърде скромното му облекло.


Заболяването му от сифилис на 25-годишна възраст го отчайва напълно, но въпреки това продължава да пише с пълна сила. Няколко години по-късно най-накрая успява да види свое произведение публикувано, а името му става известно във Виена и дори умиращия Бетовен пожелава да се срещне с него.

Един-единствен концерт
Шуберт живее само 31 години, но за този кратък период написва повече от 1000 произведения. Той е смятан за един от най-големите майстори на мелодията и постига композиторска зрелост на крехката възраст от 17 години.


Въпреки че е бил отличен пианист, Шуберт има един-единствен публичен концерт през живота си, който на всичкото отгоре не е отразен в пресата, защото в същия момент във Виена пристига Паганини. Няколко месеца по-късно Шуберт си отива от този свят, оставяйки огромни дългове, но и впечатляващо като количество и качество музикално наследство.

Последната соната
Освен девет симфонии, над 600 песни за глас и пиано и множество камерни творби Шуберт пише и 21 сонати за пиано. Последната от тях е завършена само два месеца преди смъртта на композитора и рядко е изпълнявана преди Втората световна война.


След това произведението набира такава популярност, че става ключово за повечето съвременни пианисти. Както и в другите му сонати, Шуберт е силно повлиян от Бетовен, когото смята за истински колос в музиката и който е композирал своите сонати недалеч от мястото, където е работел Шуберт. 

"Пъстървата"
Почти десет години по-рано Шуберт прекарва лятото извън Виена в къщата на свой близък приятел и пише ранния си шедьовър - клавирният квинтет "Пъстървата".


Поръчан е от местния музикален меценат, който е любител виолончелист и вероятно има влияние върху взимането на необичайното решение да не бъде включена втора цигулка, а контрабас. Така в произведението участват по един от всички струнно-лъкови инструменти, както и пиано.


Друга особеност е броят на частите – обикновено те са четири, но в случая има една "допълнителна" пета. Тя идва четвърта поред и е причината квинтетът да носи това име. В тази част песента на Шуберт "Пъстървата" е включена като тема с вариации.

Спор
До ден днешен се води голям спор дали музиката на Шуберт е класическа или романтична. От една страна, той е силно повлиян от виенските класици (най-вече Бетовен), от друга – неговият нов и специален звуков свят е последван от романтични композитори като Шуман, Брукнер, Брамс и Чайковски.


Шубертовата музикална душевност на практика не подлежи на интелектуален анализ поради своята изключителна естественост и спонтанна симбиоза между лиричното и епичното. Чувствата при него са изключително дълбоки и те рядко са изразявани по друг начин освен чрез неговата музика, в която обаче винаги присъства и неустоим чар.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Наистина гений е Шуберт,аз лично мисля,че е по-скоро романтик,с влияние на Бетовен.Музиката му е нежна и драматична в същото време.
  Един скромен гений,починал най-вероятно от сифилис/по онова време нелечим/.

  Tony
 2. 2 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Интересно четиво и похвална идея.Само по подобен начин може да се даде отпор на"халтурата",кича,чалгата,
  простотията и изпростяването на българите.За съжаление не е ясно колко млади хора четат ДЕТСКИ в.Дневник и колко изобщо четат.Хубаво госпожица Нейнска ни връща към историята на този велик "романтик",за съжаление обаче е пропуснала най важните "неща" от неговата биография,които ако ги бе споменала би било много по точно да се разбере както хронологията в неговото музикално творчество така и причините за неговата трагична история-т.е.ако госпожица Нейнска би била подходила малко "Фройдиски" би било по добре.Шуберт както много други гении още от много малък
  е бил много болен.Някой казват че било циклотимия(незнам какво е това)но целият му ранен живот е бил поредица от тежка депресия и мания сапътствани с главоболие,диария,
  кожни проблеми,непрекъснати болки и за капак ранното му оплешивяване.От сифилис вероятно се е заразил на 21 години а може и на 25 казва ли ти някой.Той е бил гей което явно
  е разбрал в най ранно детсво и това го е измъчвало и затова явно е и бил много депресиран.Понеже да си гей тогава не е както да си гей сега.А и по късно опитите за лечение на сифилиса с някакви тежки метали -олово допълнително са го довели в много тежко физическо и психическо състояния.
  Давал е уроци по музика но е бил изключителено педантичен и жесток.Имал е жена прислужница която
  едиственна е имал някакъв по нормален контакт с него.После идватпроблемите с критиката от неговите 2 опери които ги "свалят" от програмите,после идват проблеми с издателите които неискат да печатат романсите му.Говори с приятели-и е готов за работа само ...за едно ядене.След неговата смърт Лист и Шуман са тези които популаризират произведенията му.А и тва лечение на сифилис което е поредният нож в гърба.Умира от глад на 31 години.Не е можел да яде поради отряване с тежки метали.

 3. 3 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Виена е невероятно богата на истории на велики композитори които се преплитат. Към Към Виена числя и Мьодлинг..

 4. 4 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  И аз мисля, че Шуберт е по-скоро романтик.
  Известната "Аве, Мария" също е негово произведение, макар че изобщо не е свързана с молитвата.
  За добро настроение на всички:
  https://www.youtube.com/watch?v=ppQCETwH86U

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 5. 5 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Удоволствие беше да прочета нещо такова сред неособено приятните новини от днешния свят.
  Оставил е прекрасна музика, признавам си, малко знам за живота му. В този смисъл коментарът на пост 2 ми беше полезен.
  Дневник, публикувайте повече подобни материали, ако може

 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#1:"Free person"]Един скромен гений,починал най-вероятно от сифилис[/quote]

  По-скоро не, нищо че е бил болен от него. Смята се, че е починал от тиф, тъй като е имал много висока температура и типичните симптоми на това инфекционно заболяване.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не е важно от какво е починал! По важното е, че е от богопомазаните в романтизма, с неща като Маргарита на чекръка или Пъстървата, които са творби на ивтински гений! Бил е невероятно скромен и не е можел да продава творбите си, както други!
  коментар [#1] от "Free person":

 8. 8 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всъщност са идвали от други места във Виена и в Мьодлинг! Справка Моцарт, Брамс, Салиери и други!
  До коментар [#3] от "magelan":

 9. 9 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jessika":

  [quote#6:"Jessika"]Смята се, че е починал от тиф, тъй като е имал много висока температура и типичните симптоми на това инфекционно заболяване.
  ...със сигурност се знае от какво е умрял и това е сифилис и проблемите от него ,както и от тежките метали.. живак олово и т.н. отрови с които тогава са "лекували" всичко .....но както господин mangiafuoco констатира това няма значение.

 10. 10 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Същите метали са намерени при изследване на косите на Лудвиг ван, който пък е пристигнал във Виена от малколто градче, Бон?


  До коментар [#9] от "the_fat":

 11. 11 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не е важно кой какво мисли по въпроса какъв е Шуберт! Достатъчно е да се чуе втората гема от си минорната му симфония, за да отпаднат и най малките съмнения!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK