Мира Сталева: Желая на киното обединена гилдия, която да цени взаимно успехите си

Мира Сталева: Желая на киното обединена гилдия, която да цени взаимно успехите си

© Цветелина Белутова, КапиталПо традиция "Дневник" се обърна към няколко режисьори, продуценти, сценаристи и организатори на фестивали с въпроси за тяхната лична класация на 2015 г., в която българското кино навърши век, и за очакванията им за 2016. Отговорите им може да четете в специалната тема "Годината".


Мира Сталева е заместник-директор на "София филм фест" и директор на "София мийтингс" - паралелният му професионален модул и пазар за финансиране на филми, който е може би най-значимото събитие за киноиндустрията у нас. През 2016 г. фестивалът ще навърши 20 години.


Каква беше юбилейната 2015 г. за българското кино?
- Отличен повод да се фокусираме върху стари и нови български филми и публиката, най-вече младото поколение, да имат възможност да гледат българско кино. Това бе необходимост, но далеч не е достатъчно, за да създаде траен интерес и разпознаване на доброто българско кино. В България липсва политика, която да подкрепя адекватно разпространението на българското кино. Липсва и политика, която да го промотира навън.


Положителен факт е, че български филми бяха селектирани на многобройни кинофестивали по света . Един от най-успешните български филми за 2015 е "Урок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, който триумфира на почти всички големи кинофоруми.


Какво му пожелавате за 2016?


- Добри сценаристи, вдъхновение на режисьорите, благодатна финансова година за продуцентите и НФЦ, повече копродукции и публика, публика, публика! Родна и чуждестранна публика, както и добра фестивална кариера на българските филми. Бих пожелала и обединена силна гилдия, която да работи за всичко това и да цени взаимно успехите си.


Кои бяха за вас най-добрите филми на 2015 г. - български и чуждестранни?


- Man and Chicken на Андерс Томас Йенсен; Assassin на Хоу Хсяо Хсиен, Arabian Nights на Мигел Гомес, Paulina на Сантяго Митре, A Sirian Love Story на Шон Макалистър, Taxi Tehran на Джафар Панахи, Rams на Гримур Хаконарсон, Chronic на Мишел Франко, "Мандарини" на Шон Бейкър, Son of Saul на Ласло Немеш, The Look of Silence на Joshua Oppenheimer, "Съвсем нов завет" на Жако ван Дормел, "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, "Жажда" на Светла Цоцоркова, "С лице надолу" на Камен Калев, "Лъжесвидетел" на Иглика Трифонова.

Кои филми очаквате с нетърпение през 2016 г.?

- Новите филми на българските режисьори и всичко, което има да става в света на киното.


Коя беше вашата лична книга, изложба, постановка, събитие от българския културен живот?


- "София Филм Фест". И от двете му страни: от кухнята на нещата, с подготовката и самото случване на фестивала и с всички творци, които представят филмите си. С програма, която показва какво се случва по света в света на киното, с изключително интересната си документална селекция и и всички нови български проекти, част от "София Мийтингс", които предстои да се случат като филми.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK