Анджела Родел, преводач: Без институции е трудно български автори да излизат в чужбина

Анджела Родел, преводач: Без институции е трудно български автори да излизат в чужбина

© Цветелина Белутова, КапиталВ края на годината неизбежно идва времето за осмисляне на постигнатото и набелязване на целите за бъдещето. По традиция "Дневник" се обръща към писатели, издатели и преводачи, с въпроси за тяхната лична класация на литературната 2015 г. и за очакванията им към новата година. Отговорите им може да четете в специалната метатема "Годината".


Анджела Родел е родена в САЩ, но живее в България. В последните години благодарение на нейният превод на английски се появиха романи на български автори като Захари Карабашлиев, Милен Русков, Георги Тенев, Албена Стамболова и много други, а за работата си върху "Физика на тъгата" на Георги Господинов (издадена като The Physics of Sorrow, Open Letter Books, 2015) е в дългия списък за престижната награда PEN за превод.


За да бъде забелязан един "малък език" и непозната литературна традиция в чужбина очевидно трябва добър автор и добър превод - но има ли и други необходими съставки?
- Естествено, има нужда от институции, които да окажат съответната подкрепа, били те държавни или частни. За щастие вече има такива в България – фондация "Елизабет Костова" и Националният център на книгата. Без тяхната финансова и организационна помощ би било много трудно български автори да достигнат до външния пазар, колкото и добре да са преведени.


Какво планувахте, но не успяхте да прочетете/напишете/преведете през 2015 г.


- "Хайка за вълци" на Ивайло Петров, но напредвам. Книгата е страхотна и не искам да я претупвам.


Кое беше литературното събитие на 2015 г. - превод, книга, среща с писател или преводач, тенденция?


- Според мен откриването на литературния клуб "Перото" в НДК, който се превърна в централно място за всякакви литературни събития.


А вашите лични филм, изложба, постановка, събитие от българския културен живот?


- Премиерите романа на Ангел Игов "Кротките", на новата стихосбирка на Петър Чухов "Сбогуване с нарцисизма" и други.


Кои книжни заглавия очаквате с нетърпение през 2016 г.?


- Новия роман на Милен Русков, силно се надявам също така и на Захари Карабашлиев.


Коя книга ще подарите за Коледа?


- Подарихме много бройки на "Физика на тъгата" на Георги Господинов на български и на английски език, както и "Една и съща нощ" на Христо Карастоянов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK