Български автори са най-продаваните у нас през 2015 г. начело с влогъра Емил Конрад

Български автори са най-продаваните у нас през 2015 г. начело с влогъра Емил Конрад

© ИздателствоБългарски автори начело с младия влогър Емил Конрад и неговата книга "Нещата, на които не ни учат в училище" са най-продаваните в България през 2015 г., казва председателят на Асоциация "Българска книга" (АБК) Веселин Тодоров в интервю пред агенция "Фокус". Книжният бизнес изпраща добра година със 7% ръст на продажбите и повишаване на интереса към българската литература, като 1/5 от 50-те най-продавани заглавия са от наши автори, съобщава той.


Най-голям е интересът към детската и юношеската книга - над 40% от всички продажби, като все повече се ценят луксозните издания с авторски концепции и илюстрации. Според приблизителните сметки на Тодоров влогърът (от видеоблогър - бел. ред.Емил Конрад, който е истински феномен сред тинейджърите, е продал около 40 хил. книги през годината. Втори по продажби е пътеводителят за слабо познати и красиви български дестинации "101 отбивки" на Иван Михалев и Елина Цанкова, а трета - книгата-игра "Българ" на Неделчо Богданов.


За сметка на детската намалява търсенето на художествена и академична литература, както и на книгите за самоусъвършенстване в бизнеса, така популярни преди 10-15 години. Сред най-продаваните чуждестранни заглавия изпъкват класики като "Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли и "Малкият принц" на Екзюпери, романите на турската писателка Елиф Шафак, както и "Човек на име Уве" на шведския влогър Фредрик Бакман. 
Този ръст в търсенето е на фона на увеличение на цената на книгата с 2.5%, казва Тодоров. Продажбите на книги у нас възлизат на около 150 млн. лв. годишно, което означава, че българинът харчи малко над 20 лв. за книги, или средно купува по две на година. Средната цена на едно издание е 11,80 лв., показва статистиката на АБК.  


Но въпреки привидното подобрение издателите не са без своите притеснения за 2016 г. На първо място това е обновяването на фондовете на библиотеките, които така и не получиха гарантирания със закона транш през 2015 г. В тях през новата година ще бъдат вложени 3 от заплануваните 8,5 млн. лв. 


Друг проблем би бил евентуалното, вече закъсняло обявяване на конкурси за нови учебни помагала от страна на Министерството на образованието през януари, смята председателят на асоциацията. Той ги определя като "безнадеждни". "Безнадеждни" от гледна точка на това, че няма как да бъдат написани качествени учебници и да бъдат оценени в процедурите, които Законът за училищното образование предвижда. Няма как до 15 септември да има произведени, отпечатани и доставени учебници. Ако се започне в началото на януари при едни нормални срокове, децата ще имат нови учебници, да кажем, за 1 февруари 2017 г.", твърди Тодоров.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK