Младежите от "Българска история" организират поход по стъпките на Щастливеца тази събота

Кадър от похода "По стъпките на Алеко" през 2015 г.
Източник:
Страницата на "Българска история" във  FacebookЗа трета поредна година младежите от екипа на образователния сайт "Българска история" ще отбележат годишнината на Алеко Константинов с поход по стъпките му към върха на Витоша. Навършват се 153 години от рождението на Щастливеца на 13 януари, но изкачването на Черни връх в негова чест ще е в най-близкия почивен ден - събота (16 януари), за да могат повече желаещи да се включат. Всички са поканени.


Мястото също не е случайно. Преди 121 години самият Алеко Константинов приканва своите съграждани да се присъединят към организирания от него поход до Черни връх, който остава в историята като първото подобно масово мероприятие на Витоша, а Щастливеца - като бащата на българския туризъм. 


Поканата на Алеко от гласи:
"Братия, напуснете навреме вашата жажда за злато, вашата жажда за власт, вашето суетно стремление за първенство, вашето ядовито перо, напуснете меките постелки, излезте из димните кафенета, из прашните улици, напуснете за няколко дни града и дойдете тука, на тази височина от 2500 метра, изпитайте поне за кратко време едно истинско чисто наслаждение и вий ще се преобразите, вий ще станете по-добри, по-здрави, по-уравновесени, по-жизнерадостни"


Традицията и любовта към планината са живи и тази събота екипът на "Българска история" са решени да ги разпалят, наред с това да почетат паметта на големия български писател. Сборният пунк е последната спирка на автобус 93 (лифт "Драгалевци"), а началният час - 8:15 ч.


Миналата година с около 400 участници в похода, изкачването отнело към 5 часа. Използването на лифта нагоре или надолу е по лична преценка на всеки, но масовото предпочитание и главната група ще е пеш нагоре и с лифт надолу, пишат "Българска история" в страницата на събитието във Facebook.


"Отправяме призив към всички любители на планината – нека никой от нас не подценява планината и опасностите, които тя крие. Само по този начин ще успеем да запазим един хубав спомен от събитието. Ще бъдем изключително щастливи, ако отново заедно успеем да покажем, че подобна авантюристична инициатива може да обедини много хора и заедно да почетем паметта на един от най-бележитите български творци", пишат още организаторите.


Повече информация и отговори на организационни въпроси има на сайта "Българска история".  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK