Български филми по Бодлер, Камю и Кортасар ще бъдат представени в НДК

Български филми по Бодлер, Камю и Кортасар ще бъдат представени в НДК

© ОрганизаторитеБългарски късометражни филми по пиеса на Албер Камю, процеса срещу стихосбирката "Цветя на злото" на Шарл Бодлер, поема на Хулио Кортасар и други нестандартни вдъхновения ще бъдат представени в четвъртото издание на набиращата популярност платформа "Късо кино в "ДНК". Прожекциите са от 19.30 ч. на 20 януари в едноименната нова сцена в Националния дворец на културата (НДК), съобщават организаторите.


Експерименталните филми са дело на тандема BKKB Films, Биляна Кирилова (Billy Noir) и Борис Кънчев (Bob Psillo) и са носители на различни награди, класирали дуото в младежкото жури за късометражни филми на филмовия фестивал във Венеция преди 2 години. Сред 20-те им късометражни произведения е и клипът към песента "Мракът свети" на българската електро поп група Help me Jones.


В "Късо кино" са включени девет от тях. Билети на цена 6 лв. се продават в касите на НДК и на входа преди прожекцията.

ПРОГРАМА


Първата част от селекцията е черно-бяла


Недоразумението (00:11:14)


Филм по едноименната пиеса на Албер Камю. Иронична версия на класическата тема за разпознаването на брата, залегнала в мита за Електра и в библейския сюжет за завръщането на блудния син.


The Dreams (experimental) (00:08:09), премиера


Сториборд на клaсически кошмар, по записи на Делия Дербишир.


Don't Ever Part With Ones Who Need You (fiction) (00:04:39), премиера


Изповед, признание, клетва... за любов, дори и отвъд смъртта. Филм по поемата на Ал.Кочетков - "Балада за одименото купе".


Made In Europe(documentary) (00:04:34), премиера


Това е репортаж. Европа се пълни с плъхове.


Втората част от селекцията е цветна


Fiore Del Male (fiction) (00:10:03), премиера


"Сърцето ми е изгубено, звярът го изяде". Филм за процеса срещу книгата на Шарл Бодлер - "Цветя на злото", базиран на записки по случая и поеми от книгата.


Buenas Noches Che Bandoneon (fiction) (00:04:16)


"Музика! Меланхолична храна за нас, които живеем от любов". Една жена на среща с Любовта, по едноименната поема на Хулио Кортасар.


Имало едно време (experimental fairytale) (00:05:48), премиера


Имало едно време риба, гущер, октопод и момче. Октоподът завъртял се в чиния, риба плува в чемшир, а гущерът оказал се плешив. Приказка без поука, за деца на всякакви възрасти.


Сълзи от небосвода (animation) (00:03:26)


Филм за важните наща в живота, за майка, която губи сина си по пътя към успеха.


Валс на картали (experimental) (00:07:06), премиера


Филм за вещите и маниите на момиче и момче. По стихове на Мария Македонска.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK