Търсят се главни герои за пълнометражни доброволчески мисии

Включи се в каузата на хората с увреден слух с кампанията "Заслушай се"

© TimeHeroes

Включи се в каузата на хората с увреден слух с кампанията "Заслушай се"Съвместната рубрика на "Дневник" и платформата за доброволчество TimeHeroes.org днес подбира няколко дълги и изпълнени със силни емоции и предизвикателства каузи, които търсят своите главни действащи лица. Текстът е подготвен от екипа на TimeHeroes.


Точно както в киното, и в доброволчеството има два жанра – къс и пълнометражен. И двата са способни да ти пренаредят вътрешната вселена или да направят света по-светъл и добър. Зависи в какъв филм искаш да влезеш точно в момента.


В днешния афиш на вдъхновяващите каузи ние сме избрали няколко големи филма, няколко мащабни продукции, в които можеш да се потопиш плавно, да разгърнеш потенциала си във времето и да откриеш скрити сили, неподозирани качества или железни съюзници. Каним те да влезеш не в епизодична роля и не в отделна ключова сцена. Каним те бъдеш от главните герои. Обещаваме ти, че няма да е нито лесно, нито бързо, препятствията по пътя ще са безчет и ще трябва да се оправяш без лазерен меч подръка. За да е накрая наистина велико. Точно както обичаш, сигурни сме.
И така, търсят се главни действащи лица за следните сюжети:


Търсят се главни герои за пълнометражни доброволчески мисии

© plantronicsgermany, TimeHeroes


Бъди доброволец на Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие


Телефонът е 02 981 76 86 и за 17-те години, откакто го има, е звъннал 27 662 пъти.


В единия край на слушалката е някой, който в този момент се намира в ада. Мъж, жена или дете, преживели сексуално или домашно насилие, трафик на хора или друго посегателство върху личността. Понякога звъни техен близък, социален работник, лекар, журналист или друг приятел. На отсрещния край на линията е някой като теб. Някой, който изслушва болката и подкрепя безусловно по целия път от осъзнаването какво ти се случва до престрашаването да предприемеш конкретно действие.  


Горещата линия е първата, а понякога и единствената възможност на хората, пострадали от насилие, да потърсят помощ. Ако си готов да застанеш зад тях, екипът на "Асоциация Анимус" застава плътно зад теб. Преди за започнат да поемат 4-часови дежурства на телефона, всички доброволци преминават интензивен петдневен тренинг за формиране на базови консултативни умения, запознаване с психологическите измерения на насилието, травмата и процеса на преодоляването й, както и умения за кризисна интервенция в ситуации на непосредствен инцидент. Предстоящото обучение за консултанти на горещата линия е от 28 март до 1 април, а подробностите за дежурствата, смените и условията за кандидатстване са разяснени тук.


Търсят се главни герои за пълнометражни доброволчески мисии

© clemsonunivlibrary, TimeHeroes


Включи се с професионалните си умения в кауза на хората с увреден слух


Фондация "Заслушай се" работи за това един ден в класните стаи и университетските аудитории в България да бъде интегрирана софтуерна платформа, която да преобразува в реално време говор към текст. Тоест когато преподавателят ти обяснява Теорията на относителността например, и ти не можеш да чуваш, а той не владее жестов език, думите се появяват на екрана пред теб като субтитри на филм. Това е само една от възможностите, които ще предлага създаващият се в момента Национален център за жестови и текстови услуги за хората с увреден слух. С останалите точки от програмата за равен достъп до образование, професионална реализация и обществени услуги, можеш да се запознаеш тук. Зад всяка точка стои всъщност невидима бариера, с която нечуващите ни приятели се сблъскват на всяка крачка от своя живот.


Ако искаш да бъдеш част от сърцатия екип, който стъпка по стъпка сваля бариерите и създава чисто нов свят, ето в кои направления имат нужда от професионалния ти опит, хъс и умения. Ключовите думи са: фондонабиране, интернет маркетинг, създаване на съдържание за сайт и социални медии, PR, фото- и видеозаснемане плюс монтаж на материали на жестов език.


Търсят се главни герои за пълнометражни доброволчески мисии

© Clayton, Bruna e Otávio, TimeHeroes


Помагай в грижите и търсенето на осиновители за бездомни животни


Без значение на колко крака ходи и колко са му дълги мустаците, всяко същество има нужда от помощ в труден момент от своя живот. Ако си съгласен с това твърдение, "Сдружение DARE" моментално ти казва, че сте от една порода, и ти предлага да станеш един от тях. Момчетата и момичетата от екипа спасяват от улиците на София и Велико Търново изхвърлени от стопаните си или пострадали четириноги приятелчета и се грижат за тях в домовете си, докато им намерят осиновители.  


Гарантират ти огромни дози любов и щастие от името на всяко куче или коте, което имаш възможност да приютиш за малко (или повече) у вас, но това съвсем не е единственият начин да се подпишеш под хепиенда на някоя дългопашата история. Спасителният отряд включва още: шофьори, които влизат в играта, когато има нужда някой да бъде транспортиран до клиника или приемен стопанин; преводачи на английски и немски, които подготвят информация за споделяне по международни сайтове за осиновяване на животни; организатори на благотворителни събития за набиране на средства за одеяла, лекарства и храна; както и уебдизайнери и програмисти за създаване на сайт на сдружението. Ако виждаш себе си в коя да е от тези роли, давай насам.


Търсят се главни герои за пълнометражни доброволчески мисии

© Мрежа “Хлебни къщи”, TimeHeroes


Води хлебна арт терапия на хора със специфични потребности


Веднъж или два пъти седмично, в облак от брашно и смях, в София се провеждат терапевтични сесии за хора от различни уязвими групи и специфични потребности. Оказва се, че тези занимания правят чудеса не само за участниците, за които са предназначени, но и за доброволците, които ги водят. Трудно е да се обясни с думи какво точно се случва в процеса на задружно месене на хляб, но от Мрежа "Хлебни къщи" твърдят, че рисуването в брашно, театърът на трохите и другите, специално разработени от тях двигателни игри, повишават психическото, физическото и социалното благополучие на всички замесени. При работата с деца и възрастни с увреждания се развиват фината моторика, уменията за общуване със себе си и с другите, самочувствието и самооценката.


Ако си навит да пробваш, получаваш първо обучение в хлебната терапия, после се включваш  като помощник в сесиите, а накрая имаш възможност и сам да организираш и провеждаш занимания. Място на действието е фурна "НадЕжко" в кв. "Гео Милев" в София, а сценарият за действие ще намериш тук.


Помагай за създаването на онлайн аудиобиблиотека за незрящи


Една от най-популярните мисии на всички времена, която се е появявала на платформата за доброволчество TimeHeroes.org, е "Подари ми история!". Възможно е ти отдавна вече да си записал най-любимия си разказ, стихотворение или роман в mp3 формат, за да го споделиш с незрящи читатели, и да кажеш сега, че ти сервираме стара новина. Но това съвсем не е така, чети нататък.


Търсят се главни герои за пълнометражни доброволчески мисии

© Luke Chesser, TimeHeroes


За да продължи напред и нагоре, инициативата, която се поддържа изцяло от доброволци, има нужда от нови герои – готови да монтират изпратените записи, да помагат в логистиката около различни събития за представяне на проекта (например да придружават незрящите членове на екипа), да изготвят презентации и демонстрации на начините на запис, както и – ако можеш да помогнеш в тази задача, просто супер! – да вдигнат истински, професионално изработен сайт с необходимите функционалности за достъп на незрящи (защото в момента аудиофондът и каталозите се помещават в блог). За да се включиш, заповядай оттук.  


И сега, за отскок ти пускаме и една жестока късометражка. Ще ти отнеме минути, ще означава света за хора, които никога не са го виждали. Ето как:


Опиши интересна снимка, предмет или човек на незрящи


От създателите на "Подари ми история!" идва "Be My Guide" по модел на руската версия "Опиши мне". Идеята отново е съвършено проста. От теб се иска да опишеш в текстов файл и с твои думи външността на известна личност или пък на марсохода Опъртюнити например, да предадеш красотата на природен пейзаж, картина, сграда или забележителност от което и да е кътче на света. А може и да разкажеш какво се случва в последното видео, което сподели с приятелите си. Какво да направиш, когато си готов с описанието, виж тук.


Благодарим ти, че остана с нас и за финалните надписи. Новият сезон на доброволчеството се случва на TimeHeroes.org и на страницата ни във Facebook. Въртим само заглавия от серията "Мисията: Възможна". Търсим теб.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Интересно, как не видях един циганин да е доброволец някъде по света...или у нас.

 2. 2 Профил на Vegano
  Vegano
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  много ли ти и скучен животът, бро? защо не прочетеш книга? не можеш да чететеш? сори, бро.

  second-hand internet curator
 3. 3 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Страхотен материал, благодаря!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK