Нова същност – статуетките "Оскар" вече са от бронз

Нова същност – статуетките "Оскар" вече са от бронз

© ReutersПрестижната награда на Американската академия за филмовите изкуства и науки за пръв път от десетилетия насам е изработена от нова сплав. Производителят на статуетките се връща към бронза, от който те са били отливани в началото на церемониите.


След това с изключение на 3 години по време на войната, когато вътрешността е била от пластмаса, досега се използва сплав, известна като "британия" или "британиум". Това са 92% калай, 6% антимон и 2% мед, придаващи на тази сплав характерен вид на сребро, но много по-евтина от него. След това отливката се покрива с 24-каратово злато, а на основата се добавя черна патина.
В официално съобщение от средата на месеца бе потвърдено, че Polich Tallix Fine Art Foundry с централа в Рок Тавърн, щата Ню Йорк, се завръща към корените на изящното изкуство, като са използвали оригинална бронзова статуетка от 1929 г. Така 88-те награди комбинират традицията с технологиите на ХХI век, коментира президентът на академията Шерил Буун Айзъкс.

Оригиналът, изработен по скица на художествения директгор на  MGM Седрик Гибънс, е бил сканиран дигитално, след което с 3D принтер е отпечатана статуетка. После тя е използвана за фигура от восък, обвита в керамична смес и загрята, за да се разтопи восъкът и да се оформи калъп за статуетката, в който се налива разтопеният бронз.

Понеже всяка от 50-те статуетки е уникална, за изработването им са нужни около 3 месеца.

Британият е известен от края на ХVIII век и става изключително популярен сред британската средна класа във Викторианската епоха. Кулминацията на популярността му е сред дизайнери и скулптори от стила "Ар Нуво".

Тази сплав е известна още и като "белия метал на Викърс" (Vickers White Metal) по името на Джеймс Викърс, за когото се смята, че е комерсиализирал производството му след 1770 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK