Музика за щастие

Една случайно открита цигулка преди близо тридесет години определя житейския и професионален път на Грета Мутлу. Като дете се натъква на ценния инструмент в дома на своята баба. След години на обучение в София, Кливланд, Торонто и Питсбърг сега цигуларката се радва на успешна кариера в Лондон.

© "Модо България"

Една случайно открита цигулка преди близо тридесет години определя житейския и професионален път на Грета Мутлу. Като дете се натъква на ценния инструмент в дома на своята баба. След години на обучение в София, Кливланд, Торонто и Питсбърг сега цигуларката се радва на успешна кариера в Лондон.Щастието" - това ще е ключът към поредния концерт от поредицата "Мотив", в който на сцената ще излязат две дами - цигуларката Грета Мутлу и пианистката Венета Нейнска. 


Те ще представят на публиката четири композиторски виждания за щастието - на Панчо Владигеров, на Франц Шуберт, на Джон Адамс и  на Габриел Форе, уточняват организаторите на музикалната поредица от "Модо България". 


Концертът ще започне с Шубертовата соната в ла мажор, по-известна като "Grand Duo". Цигулката е първият инструмент, който Шуберт изучава сериозно и въпреки че е само на двадесет години, когато композира тази творба, тя вече демонстрира майсторството на младия творец в извайването на вдъхновяващи мелодии, уточняват музикантите.
Пианистката Венета Нейнска открива пианото на 5-годишна възраст. Получава бакалавърската си степен в класа на световноизвестния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет, а впоследствие учи с Джоун Хавил в Лондон в Училището за музика и театър "Гилдхол"

© "Модо България"

Пианистката Венета Нейнска открива пианото на 5-годишна възраст. Получава бакалавърската си степен в класа на световноизвестния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет, а впоследствие учи с Джоун Хавил в Лондон в Училището за музика и театър "Гилдхол"


Минималистичният жанр ще бъде представен с изключително сложната за изпълнение композиция на Джон Адамс – "Road Movies", а финалът е запазен за французина Габриел Форе. Неговата първа соната е посветена на Пол Виардо - внук на прочутата френска оперна прима Полин Виардо.


Концертът започва 19.30 ч. на 8 март в зала №7 на НДК. Изпълнението по традиция, ще бъде предшествано от разговор на публиката с музикантите на чаша вино.


Организаторите на поредицата са авторите на придобилия популярност детски формат "Концерти на възглавници", който вече пет години запознава малчуганите с музиката. Поредицата "Мотив" пък е насочена към по-зрялата публика.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK