Неаполитанската пица е кандидат за списъка на ЮНЕСКО на културното наследство

Неаполитанската пица е кандидат за списъка на ЮНЕСКО на културното наследство

© Associated Press



Италия кандидатства с неаполитанската пица за включване в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството, съобщи "Ройтерс".


С тази стъпка страната иска да съхрани ястието като част от културните и гастрономически традиции на Италия. Ако ЮНЕСКО одобри кандидатурата, то неаполитанската пица ще попадне в списъка под наименованието "Традиционното изкуство на неаполитанските пицари".


Традиционната неаполитанска пица се пече в тухлени пещи с дърва и е с тънко тесто, с изключение на ръба, който се надува при печенето като малка велосипедна гума. Пицата има два класически варианта - Маргарита, съдържаща домати, моцарела, зехтин и босилек, и Маринара, съставена от домати, зехтин, чесън и риган.




Смята се, че Маргаритата е създадена през 1889 г. от местен готвач в чест на посещението на кралица Маргарита Савойска. Цветовете й са червени, бели и зелени като италианското знаме.


В списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството вече фигурира турското кафе и традициите свързани с неговото отглеждане и приготвяне, традиционният грузински метод за производството на вино, наречен квеври и занаятът за производството на меденки в Хърватия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK