"В очакване на Годо" на "Дойчес театър" със Самуел Финци ще гостува в София

Финци и Кох

© Гьоте институт

Финци и КохСпектакълът "В очакване на Годо" на "Дойчес театър" ще гостува в София на 15 и 16 юни в Народния театър "Иван Вазов".


Пиесата на Самюел Бекет е поставена от Иван Пантелеев. Самуел Финци, който изпълнява ролята на Владимир, беше избран за актьор на 2015 г. от сп. Theater Heute, напомнят от Гьоте институт - организатори на програмата "Театрални пространства". Гостуването е част от десетото издание на платформата "Световен театър в София", което ще се проведе от 31 май до 16 юни 2016 г.


Постановката е започната от режисьора Димитър Гочев (1943-2013). Тя обаче не стига до сцената по настояване на актьорите. По-късно режисурата поема Иван Пантелеев, който от 2010 г. е и преподавател в Театралната академия "Ернст Буш" в Берлин.
"В очакване на Годо" предизвиква силен отзвук сред публиката и критиката, които изтъкват виртуозността и изключителната енергия в играта на Волфрам Кох и Финци. За изпълнението си в ролите на Естрагон и Владимир двамата получават престижната театрална награда за актьорско изкуство в немскоезичния свят – Пръстен "Гертруд Айзолд" през 2014 г. Журито определя постановката като едно от най-добрите театрални партньорства през последното десетилетие. "В очакване на Годо" е и сред десетте "най-забележителни постановки", поканени на театралния фестивал "Театрални срещи Берлин" 2015, напомнят организаторите.


Пиесата "В очакване на Годо" на Бекет е играна за първи път в България през 1988 г. в постановка на Леон Даниел, 35 години след премиерата й в Париж.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK