Стихове като знаци и прозрения - дебютната книга на Маргарита Серафимова

Стихове като знаци и прозрения - дебютната книга на Маргарита Серафимова

© Георги КожухаровНепознатата Маргарита Серафимова, чиято поезия беше представена тази вечер, е добре познатата на юристи и правозащитници директорка на Правната програма на Българския Хелзинкски комитет Маргарита Илиева. След нейните книги и статии на правна тематика тази вечер Университетското издателство "Св. Климент Охридски" представи дебютната й книга поезия "Животни и други богове". Тя изненада с признанието, че пише поезия от 16-годишна възраст, но едва сега споделя стиховете си с по-широк кръг читатели, и то само от написаните през последните 8 години.


Всъщност Маргарита е изящен майстор на поетическата миниатюра - така я определи и поетът редактор на книгата Ани Илков, който представи дебютния й сборник.


В кратките стихове има и пейзажност, но без географска конкретика, като метафора на усещането за безбрежност. Има и животни - действителни, но без конкретика за мястото, в което се намират - пак като неопределимо усещане за красота и невинност. Като неуловимо за думите желание.
Вълнуващото златноизписано лице
на леопарда
в бяло-сиво небе.


Най-красивите кафяви очи - дълбоконощна пеперуда
под клепки на гепард.


Стихове като знаци и прозрения - дебютната книга на Маргарита Серафимова

© Георги Кожухаров


Поезия на погледа и на ума, които се любуват на света навън, но и разсъждават за него. Поезия, която знае, че човекът не е изолиран и че той не може без природата и е обречен, ако прояви надменност, ако откаже да говори с нея и да я проумее. Така вижда стиховете литературният критик Амелия Личева.

Много богата и неочаквана образност, която отваря сетивата за неочаквани прочити и интерпретации. Образност, която ни кара да видим в уж обикновеното знаци и прозрения. И с това тя се вписва в най-добрите традиции на българската философска лирика.


Университетското издателство представи и романа на Иван Голев "Сезонът на погребенията" - третата книга от едноименната трилогия на известния досега с поетичните си книги автор, който вече има биография и на белетрист.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK