"Гео", "На ръба" и документално представление си оспорват "Аскеер" за най-добър спектакъл

"Гео", "На ръба" и документално представление си оспорват "Аскеер" за най-добър спектакъл

© АкадемияДокументалното представление на Неда Соколовска "Оттука започва България" (Драматичен театър Шумен) ще спори за наградата "Аскеер" за най-добър спектакъл с две продукции на Народния театър - "Гео" на Иван Добчев и "На ръба" на Александър Морфов. Това стана известно на пресконференция днес, където организаторите от фондация "Аскеер" и Театъра на българската армия обявиха претендентите за призовете, раздавани на 24 май.


Жури в състав Ангелина Славова, Асен Шопов, проф. д-р Атанас Атанасов, проф. д.н. Виолета Дечева, проф. дфн Георги Каприев, Георги Новаков, Илка Зафирова, доц. Марина Райчинова, Милен Миланов, Розалия Радичкова и Станка Калчева е определило номинациите в 10-те категории за спектакли.


Сред тях представленията на Добчев и Морфов изпъкват с още няколко номинации - за режисура, в конкуренцията на Васил Дуев за "Пилето" (Младежки театър), музика (Христо Намлиев) и две водещи мъжки роли за "Гео" (Валентин Ганев и Леонид Йовчев), за сценографията на Никола Тороманов към "На ръба". Сред често споменаваните спектакли са още "Пурпурният остров" на Теди Москов и "Кавказкият тебеширен кръг" на Маргарита Младенова във Варненския театър, "Пилето", премиерният за Народния театър "Ничия земя".
Общо 94 различни постановки са разгледали членовете на журито през изминалата театрална година, която Георги Каприев определи като силна. Наградата за цялостен принос ще бъде връчена на актьора Борис Луканов, а текстове на Алек Попов и Деляна Манева, Александър Секулов и Десислава Гаврилова са отличени в категорията за българска драматургия.


Ето и претендентите във всичките категории.
(по азбучен ред):


Изгряваща звезда
Александър Хаджиангелов за ролята на Пилето в "Пилето" по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър, сценична версия и постановка Васил Дуев, Младежки театър "Николай Бинев"
Никола Стоянов за ролята на Ал в "Пилето" по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър, сценична версия и постановка Васил Дуев, Младежки театър "Николай Бинев"
Стелиан Радев за ролята на Аксентий Иванович Попришчин в "Дневникът на един луд" по Н. В. Гогол, сценарий и постановка Нина Димитрова, копродукция на Театър 199 "Валентин Стойчев" и Театър "Кредо"


Поддържаща мъжка роля
Васил Дуев за ролята на Алексей в "Мърлин Мърло" от Николай Коляда, постановка Стайко Мурджев, Драматичен театър "Иван Димов" – Хасково
Добрин Досев за ролята на Медвед в "Сестри Палавееви" от Алек Попов и Деляна Манева, постановка Елена Панайотова, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив
Йосиф Шамли за ролята на Цера в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и постановка Стоян Радев, Народен театър "Иван Вазов"


Поддържаща женска роля
Василена Атанасова за ролята на Натали Валтер в "Бел Ами" от Юрий Дачев, по Ги дьо Мопасан, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър "Зад канала"
Диана Цолевска за ролята на Никанор Метелкин, помощник-режисьор в "Пурпурният остров" от Михаил Булгаков, постановка Стефан Москов, Държавен куклен театър – Варна
Петя Силянова за ролята на Магда Свенсон в "Нощта на шестнайсети януари" от Айн Ранд, постановка Пламен Марков, Театър "София"


Сценография
Ивайло Николов за "Кавказкият тебеширен кръг" от Бертолт Брехт, постановка Маргарита Младенова, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров"
Мира Каланова за "Нощта на шестнайсети януари" от Айн Ранд, постановка Пламен Марков, Театър "София"
Никола Тороманов за "На ръба", авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен театър "Иван Вазов"


Костюмография
Ива Гикова за "Кавказкият тебеширен кръг" от Бертолт Брехт, постановка Маргарита Младенова, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров"
Николина Костова-Богданова за "Сестри Палавееви" от Алек Попов и Деляна Манева, постановка Елена Панайотова, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив
Свила Величкова за "Алиса в Страната на чудесата", по едноименния роман на Луис Карол, сценичен вариант и постановка Анастасия Събева, Младежки театър "Николай Бинев"


Театрална музика
Асен Аврамов за "Кавказкият тебеширен кръг" от Бертолт Брехт, постановка Маргарита Младенова, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров"
Милица Гладнишка за "Бягства" от Веселка Кунчева, постановка Веселка Кунчева, Театър "Азарян" – НДК
Христо Намлиев за "Гео" по романа на Христо Карастоянов "Една и съща нощ", сценична версия и постановка Иван Добчев, Народен театър "Иван Вазов"


Водеща мъжка роля
Валентин Ганев за ролята на Никола Гешев в "Гео" по романа на Христо Карастоянов "Една и съща нощ", сценична версия и постановка Иван Добчев, Народен театър "Иван Вазов"
Валери Йорданов за ролята на Нино в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и постановка Стоян Радев, Народен театър "Иван Вазов"
Леонид Йовчев за ролята на Гео в "Гео" по романа на Христо Карастоянов "Една и съща нощ", сценична версия и постановка Иван Добчев, Народен театър "Иван Вазов"


Водеща женска роля
Вера Стойкова за ролята на Генадий Панфилович, директор на театър в "Пурпурният остров" от Михаил Булгаков, постановка Стефан Москов, Държавен куклен театър – Варна
Жорета Николова за ролята на Соланж в "Слугините" от Жан Жьоне, постановка Диана Добрева, Народен театър "Иван Вазов"
Меглена Караламбова за ролята на Сесили Робсън в "Четири" по "Квартет" на Роналд Харвуд, постановка Ивайло Христов, Театър "Азарян" – НДК


Режисура
Александър Морфов за "На ръба", авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен театър "Иван Вазов"
Васил Дуев за "Пилето" по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър, сценична версия Васил Дуев, Младежки театър "Николай Бинев"
Иван Добчев за "Гео" по романа на Христо Карастоянов "Една и съща нощ", сценична версия Иван Добчев, Народен театър "Иван Вазов"


Най-добро представление
"Гео" по романа на Христо Карастоянов "Една и съща нощ", сценична версия и постановка Иван Добчев, Народен театър "Иван Вазов"
"На ръба" авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен театър "Иван Вазов"
"Оттука започва България" от Неда Соколовска, постановка Неда Соколовска, Драматично-куклен театър "Васил Друмев" – Шумен


Съвременна българска драматургия
"Сестри Палавееви: в бурята на историята", Пиеса в четири действия от Алек Попов и Деляна Манева
(Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" – Пловдив, постановка Елена Панайотова, 10 септември 2015 г.)
"Няма ток за електрическия стол" от Александър Секулов
(Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" – Пловдив, постановка Лилия Абаджиева, 11 септември 2015 г.)
"Невинни убийства 1", Документална драма от Десислава Гаврилова
(Студио за документален театър "Vox Populi", постановка Неда Соколовска, 30 март 2015 г., "Установено при огледа", Център за култура и дебат "Червената къща")


Академия "Аскеер" удостоява с Голямата награда
ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ ТЕАТРАЛНОТО ИЗКУСТВО
"АСКЕЕР 2016"


Големия български актьор
БОРИС ЛУКАНОВ


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Общо взето глупости, независимо че са ги изредили като бъдещи лауреати на орден Червено знаме на труда!... Дано поне дадат по един Аскер на Петя Силянова и Меглена Караламбова!

 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Аз може да съм старомоден ама някак не мога да ги възприема тези мегаломански постановки в Народния - Гео имам чувството, че имаше 60 актьора на сцената, дето разиграха 30 различни сцени за двата часа на спектакъла. Сами за себе си бяха хубави но не мога да кажа, че събрани правят силна постановка. Лично мнение разбира се.

 3. 3 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Гео е страхотен спектакъл.

  Просто го гледайте.

  Изключително различен, находчив, фактологичен, смислен и въздействащ. И по тема, по която сега никой нищо не говори.

 4. 4 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Неизметените обори на социалистическото изкуство. Прав е Митев, струпани на едно, дават жалка картинка. А поотделно, умиляват с носталгия по социализма. Но и при социализма имаше Любен Гройс и Димитър Гочев. А сега...
  Не ми се споменават изтърканите имена на псевдоинтелектуалци и провинциални сноби. Кич. Гео, Део, Дичо, Д2 и Червената къща.
  Уникално обезличаване и безпощадна солидарна агресивност на посредствеността.

 5. 5 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Няма да коментирам номинациите за всичко и всички от Народния. Там са титанични и са напълно заслужени. Искам да обърна внинание на Васил Дуев - прекрасен актьор, но най-вече доказал се режисьор. Стискам му палци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK