Седем романа се състезават в националния конкурс "Развитие"

Седем романа се състезават в националния конкурс "Развитие"

© "Развитие"Седем вместо стандартните пет текста се състезават в националния конкурс за непубликуван роман "Развитие". Причината е във високото ниво на рекордния брой от 118 текста, казва журито в състав проф. Ивайло Знеполски, доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов, цитирано от организаторите на конкурса.


Номинираните заглавия са "Светата Кръв" на Антон Баев, "Остров Крах" на Ина Вълчанова, "Театрален гамбит" на Волен Митев, "Невидими" на Наталия Делева-Мързева, "№ 9" на Нора Пенчева, "За това, което се случва между двама" на Юлия Раданова и "Сайтът на един тийнейджър" на Александър Томов. Сред тях има известни имена, но и дебютанти. Един от тях ще вземе голямата награда - 7000 лева, кристална статуетка и издателски договор, но вероятно повечето от романите ще намерят пътя си до читателя.


Церемонията по награждаването ще се състои на 21 април.


Конкурсът "Развитие" се провежда от 1996 г., а благодарение на него на бял свят се появяват "Естествен роман" на Георги Господинов, произведения на Теодора Димова, Владимир Зарев, Димитър Бочев, Здравка Евтимова, Петър Чухов, Христо Карастоянов и много други.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 591 Неутрално
 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Някой отделил пари за спонсорство... рай за графоманите.

  "Развитие" има само един грях към българската литература - че в началото насърчи ментето Георги Господинов да си повярва, че има какво да каже на хората и че става за писател. Тогава на бял свят се пръкна недоносчето "Естествен роман".

 3. 3 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Дори само от имената на тези романи ме обхваща отчаяние...

 4. 4 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#3] от "princess_x":

  Лъха посредствена безнадеждност и липса на талант.
  Но с назначени от ДС интелектуалци - така ще е.

 5. 5 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#2] от "12345":

  Непростим грях. Вече българите вярват в този посредствен цървул и го почитат за писател.

 6. 6 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Не познавам човек, който да е чел "Естествен роман", който ще се върне да препрочете (евентуално) Теодора Димова, ще попита в книжарницата за Владимир Зарев или въобще да е чувал кой е Христо Карастоянов.
  Кое му е развитието? По-добре да се казва конкурс "Упадък".
  Една много долна провинциална и комунистическа част иска да се чувства елит и да се подиграва с народа си.
  Интересно защо "Дневник" й симпатизира.
  Заради това да се чувства елит или заради гаврата с народа?

 7. 7 Профил на vendredi
  vendredi
  Рейтинг: 222 Весело

  Ей, че драма! Естествено, всичките Ви познати предпочитат да четат форумски поплювковци с афинитет към ругатнята като основна изразна форма
  Горкият подгаврен народ, от когото се чувствате част.

 8. 8 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#7] от "vendredi":

  И тримата на снимчицата (с доста самодоволно изражение) са били винаги на държавна службица. Наясно със собствените си силно ограничени възможности, това ги фрустрира допълнително и единствено любимите им теми са "Колко лошо е да се живее в България" и "Кога ще отида в чужбина да си купя обувки (или шалче)". Нещо подобно трябва да е и награденият роман. Никога над възможностите на журито, за да не лъсне истината. Литературни награди? Да, има ги и в Англия. Да, и там държавни служители попадат в журито, че даже и шеф на МИ6. Но вече бивш, недействащ. И само веднъж. Шеф на журито на "Букър" само веднъж. Хайде сега да видим нашенските. Нищо подобно! Харесва ви? Заслужавате си ги!

 9. 9 Профил на vendredi
  vendredi
  Рейтинг: 222 Неутрално

  (записвам си на снимки да гледам така, сякаш ме боли зъб, да не реши някой, че съм самодоволен). Преподавател в СУ не е точно "държавна службица", а ако е, то същото може да се каже и за всеки учител. Хайде да забраним и на учителите да участват в журита! За приписваните теми няма да коментирам.

  Да кажете обаче, че никой не чете наградените в минали издания на конкурса автори, просто не е вярно. Най-малкото идете в Народния театър, айде не гледайте "Гео", ако имате различен вкус, просто се огледайте дали има публика.

 10. 10 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#9] от "vendredi":

  Добре смазана комунистическа система за награди и облаги. Никой не е чел романа, за 10 лв. гледат спектакъл, защото е нашумял и рекламиран. А журито е едно и също, председателят е един и същ вече 6 години, преди това е бил член на журито. При това положение охранването и самодоволството са осигурени, няма какво да те заболи. Чакаш само командировката до Франция да си купиш шалче.

 11. 11 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#3] от "princess_x":

  "Номинираните заглавия са "Светата Кръв" на Антон Баев,..." Я известният пловдивски алкохолик и с извинение "журналист" от най-кафявата част на жълтата преса написал роман. Сигурно ще е интересно да се прочете. Ами той и Хемингуей си обичаше чашката, както и Уинстън Чърчил, който впрочем има нобелова награда за литература, както и Хемингуей.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 12. 12 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#3] от "princess_x":


  [quote#3:"princess_x"]Дори само от имената на тези романи ме обхваща отчаяние...[/quote]

  Точно моите думи.

  Безпомощни заглавия...

 13. 13 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Има 2-3 юристи, които все пак са със свободни професии и имат сериозно отношение към езика, те единствени успяват да задържат вниманието на читателя в това, което пишат. Останалите са графомани и журналисти в стил георгигосподиновщина и бойкопенчевщина. Скука, фрустрация и неистови опити да пръднат по-високо от задника си.

 14. 14 Профил на vendredi
  vendredi
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#10] от "marmalad68":

  Не разбирам каква е болката Ви с шалчетата. Самолетните билети поевтиняха, плетените аксесоари също, идете и си купете.

  Да, може би за кандидатстващите в конкурса би било хубаво журито да се сменя, но частният дарител си решава това. Не е държавна награда, парите не излизат от Вашия и моя джоб, та да питаме защо критериите не са на ротационен принцип.
  Ако аз давах по 7000 лева за дебютен роман, щях да считам за свое право да определя журито. Аналогично и с другите частни награди. Що се отнася до държавната субсидия за дебют, в момента има отворена сесия на МК, с друго жури, действайте.
  Или се оплачете от правилата или размерите на субсидията.
  Успех с шалчето.

 15. 15 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#14] от "vendredi":

  Нямам проблем нито с шалчетата, нито с билетите. Имам 10, мога да подаря на журито. Няма да го направя, достатъчно е, че получават държавни заплати и командировъчни, за да си купуват шалчета, защото сами не биха могли със свои средства да го направят, от книгите им няма как да стане, а в Европа са никои, могат само да мият чинии.
  Да, учредителят на частната награда сам избира журито, безспорно. Но с едно и също жури 15 години и третокласник от Ямбол ще се досети кой избира това жури и защо вече 15 години едни и същи хора казват кое е литература. Агенти и подлеци, дал Господ. В случая с "Развитие" - послушни хора със средни възможности и толкова силно самомнение, че бих се срамувал, ако те ми дават награда. Даже и шалче, закупено от "Тати" на Монмартр за 1 евро.

 16. 16 Профил на vendredi
  vendredi
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Ех, десет шалчета имате и пак не сте щастлив.
  А конкурсите не могат да Ви кажат какво е литература, още по-малко - частните такива. Не знам и защо Ви вълнува толкова - ако 68-а е рождената Ви година, надали сте дебютант.

  Ако пък предпочитате да сте в жури, пишете на фондация "Развитие" и предложете услугите си. Пробвайте и на други места, все някъде ще стане!

 17. 17 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#16] от "vendredi":

  Нито наградите, нито комунистическите им номенклатурни титли ме интересуват. Като българин държа езикът да не се ополшлява и опростачва, да има литературен канон, който да се преподава от талантливи и начетени млади българи, а не от профани с провинциални комплекси и с две-три прочетени книги, затова пък графомани. И в чужбина българската литература да не се представя с шедьоврите за "история на кенефа". Това е. Толкова е просто. Плащаме си редовно данъците в България, но не за да гледаме комунистически мутри и назначени от ДС интелектуалци да се подиграват с нацията си. По същата причина - данъците.

 18. 18 Профил на vendredi
  vendredi
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Ех. Защо директно не напишем правилник къде трябва да бъдат родени всички, които пишат българска литература (Радичков, Дора Габе, Талев, Дебелянов - вън, какви са тия провинциалисти, да не говорим за Далчев, който пък съвсем не е роден в Бг). Също трябва да има възрастово ограничение за преподавателите по литература - задължително да са млади, да се пенсионират рано като балерините и футболистите.
  Може да опитаме и да задължим чуждите издателства да не превеждат и публикуват български книги, в които действието напуска представителната стая за гости, която иначе стои заключена, да не се цапа. Какъв кенеф, българинът не ака ни-ко-га, няма да ака и в литературата! Който твърди друго, е комунист и агент, и се подиграва с нацията!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK