Роман на Теодора Димова е номиниран за престижна чешка награда за превод

Роман на Теодора Димова е номиниран за престижна чешка награда за превод

© Диана Стойкова, Личен архивЧешкият превод на романа "Майките" на Теодора Димова, дело на Давид Бернщайн, е номиниран за престижна награда на Съюза на чешките преводачи, става известно от сайта на организацията. Това е първа номинация за български роман в историята на конкурса. Призът на името на Йозеф Юнгман – най-големият чешки езиковед, преводач, считан от мнозина за спасител на чешкия език, се присъжда от съюза и Министерството на културата и е считан за най-важния в областта си.


Наградата ще бъде присъдена през септември на един от общо 79 номинирани романа, сред които фигурират преводи на Дикенс, Набоков и други класици. Освен престиж номинацията носи и допълнителна публичност на преведените заглавия, които ще бъдат изложени на най-големия чешки книжен панаир Svět knihy през май.


Голямото признание за Давид Бернщайн и за авторката Теодора Димова дойде след изключително положителни рецензии от литературни издания в Чехия - и в критически издания, и от читатели.
В ревюто, публикувано на една от най-популярните онлайн книжни платформи Databazeknih.cz и озаглавено "Книга, която ще разтърси всяка човешка душа" авторът отбелязва: "Теодора Димова е написала книга, която ще четат поколения наред. Изключителната сила на нейния разказ се дължи на факта, че докосва тънки нишки в невралгията на времето и успява да достигне до изначалното зло в обществото, онова, което счупва иначе непрекъсваемата верига, представляваща любовта между дете и майка."


Давид Бернщайн е чешки преводач с бакалавърска степен по руска филология и докторат по чешки език и литература и социални науки от Карловия университет в Прага. Между 2008 и 2013 г. е лектор по чешки в Софийския университет "Свети Климент Охридски", а "Майките" не е първият му превод от български. Благодарение на него в родината му излизат още "Мисия Лондон" на Алек Попов и"Адриана" на Теодора Димова, както и редица разкази, студии и пиеси. Номинираният роман на Димова е издаден от "Петр Щенгл" през 2015 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK