Две представления на хореографа Мари Шуинар гостуват в България

Две представления на хореографа Мари Шуинар гостуват в България

© ОрганизаторитеДве представления на един от най-влиятелните хореографи в съвременния танц Мари Шуинар влизат в богатата международна програма на фестивалите "Световен театър в София" и "Варненско лято" в началото на юни, съобщават организаторите.


Столичният театрален форум, за който в България идва и отличеният спектакъл на "Дойчес театер" "В очакване на Годо" на Иван Панталеев със Самуел Финци, ще се състои между 31 май и 16 юни, а варненският - от 1 до 11 юни.


"Корекция"

© Организаторите

"Корекция"


Трупата на Шуинар ще представи революционните сами по себе си балети "Пролетно тайнство" и "Следобедът на един фавн", като за втория световноизвестната канадка работи по запазените фотографии от представленията на Вацлав Нижински, а първият е изцяло нейна интерпретация.
"В моето "Пролетно тайнство" не разказвам история, няма развитие, причина и следствие. Има само синхрон. Като че ли се връщам в момента веднага след появата на живота. Представлението е разкриване на този момент. Имам чувството, че преди него е имало изключителна експлозия на светлина, някакво рязко просветване", казва хореографът.


Още четири известни заглавия от световния театрален афиш ще гостуват по време на двата фестивала в София и Варна.


"Много шум за нищо"

© Организаторите

"Много шум за нищо"


Това са испанският "Много шум за нищо" на Давид Еспиноса - спектакъл, обединил в едно 11 шекспирови трагедии и комедии, "Корекция" на чешкия режисьор Иржи Хавелка, чиято трупа ВерТеДанс печели три пъти най-престижното отличие за съвременен танц на страната, "Илиада" на завръщащия се в София словенски режисьор Йерней Лоренци (представлението е носител на Голямата награда за режисура и Наградата на публиката на Международния театрален фестивал БИТЕФ 2015 в Белград) и "Дом" на Луис Марафа, който също идва повторно на фестивала.


Информация за програмата по дни и часове, както и за билети има на сайта на "Световен театър в София" и "Варненско лято".Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK