Националната галерия показва ретроспективна изложба на Станислав Памукчиев

"Делници", 1999 г.

© НХГ

"Делници", 1999 г.Избори 2022

Ретроспективна изложба на известния български художник и професор в Националната художествена академия Станислав Памукчиев се откри снощи на втория етаж на Националната галерия - клон Двореца.


"Преминаване. Маркери по пътя" проследява метаморфозите в 35-годишния творчески път на артиста, подчинил материали като пепелта, пръстта, восъка и саждите на своето изкуство.


"Утаено време", 1998 г.

© НХГ

"Утаено време", 1998 г.


Експозицията преминава от неизлагана живопис на художника от ранния му период в 80-те години до постепенно напускащите двуизмерното му платно обекти и инсталации от последните десетилетия. Включени са най-известните му цикли "Вместилища", "Преминаване", "Хронотопи", "Криптоси" и "Утаено време".
Станислав Памукчиев има многобройни изложби и над десет национални и международни награди. През 2016 г. получи Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора от съюза на българските хуждожници.


"Преминаване" ще продължи до 19 юни. Куратор е Надежда Джакова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK