Болестта на будната съвест

Болестта на будната съвест

© Портал "Култура""Дневник" препечатва текста на Десислава Неделчева от портал "Култура". Сборникът с поезия на видния полски поет и интелектуалец "Невидима ръка" (Издателство за поезия "Да") бе представен в четвъртък в "Перото".


"Невидима ръка" е книга с поезия на Адам Загаевски, издадена в Краков през 2009 г. На български език "Невидима ръка" е сборник с поезия от Загаевски, който преводачката Силвия Борисова е събрала от 11 и повече негови книги, излезли през последните 40 години.


Обширна работа, обобщителна. Това е сериозно представяне на големия полски поет в добавка с речник на самия Загаевски в края на книгата и послеслов на преводачката, озаглавен "Защо Адам?". Не за да ви уморявам, ще кажа, че преборих 87 стихотворения, включени в сборника.
Адам Загаевски ми изглежда такъв човек, обобщаващ, който иска да поеме отговорност за цялото човечество, да изрази истината, да бъде гарант на справедливостта. Като свидетел на едно минало, от поезията и въобще от литературата вероятно може да се изисква все повече. Свидетелстването да бъде оптимално и контролиращо. Как може да стане това?


Четох Загаевски като дете на своите родители и като дете на себе си. От една страна, поколението на Загаевски, роден 1945 г., е това на моите родители; от друга страна, аз съм поемала през тях тяхната/чужда отговорност да бъда на 16 години, когато падна Берлинската стена, и да разбирам какво се случва с техния и с все повече ставащия мой свят.


В средата на 80-те отидох на международен пионерски лагер в Полша. Помня островърхите дървени бунгала на два етажа сред гората. Лагерът беше разположен край Гдиня, но много от градчето, както и от Варшава не видяхме, защото българи, руснаци, чехи, поляци живяхме в гората. А и повечето неща тогава имаха привкус единствено на Съветски съюз.


Пак, докато четях Загаевски, се обадих на мой приятел художник от Краков да поразпитам. Славомир каза, че често четат стихотворенията на поета по радиото и цитират негови изказвания. Но изглежда бил обиден на Полша, затова повече от времето си прекарвал в Париж.


В "Невидима ръка" е разположена една фуния с два края, на единия стои общата история, на другия личната. Светът и големите социални взривове се отичат в битовата единичност на конкретната човешка съдба ("Дега: ателието за шапки"). Бих разделила стихотворенията на социални, екзистенциални и смесени. В "Автопортрет" героят на творбата се е оказал в този свят и се налага да мисли-преценява. Моралната и политическа съвест на света го е наела за бог.


Навява известно облекчение, когато гласът съобщава: "Мене ме нямаше в това стихотворение". В "Автопортрет" го има същият мотив, анулиращ страха от перфекционизма на моралния и политически дълг: "Обичам дълбокия сън, когато мене ме няма". Човекът на тази поезия бленува бягство в идилията на буржоазния рустик. Но не може да си позволи отпускане на социалния фронт, вместо това тревожно се пита: "Ще мога ли да му бъда от полза" (на освобождението на "мойта страна"). Загаевски формулира това като "болест на будната съвест". Той щеше да приеме все по-съвършения свят, "ако не беше соленият вкус на кръвта". Това е осъзнато изследване в тази поезия на съвестта през някаква активна носталгия. Социалното е драматично и репресивно, докато природното успокоява, хармонизира, без обаче да може окончателно да замени бунта и дълга. При тяхното съчетание се отделя "твърдата костилка на лабораторията". Човекът на съвестта "държи главата си с ръце, сякаш иска да я запази от унищожение", това е едно страдание, което категорично не може да бъде избегнато, въпреки прекрасните и хармонични алтернативи на природния светоглед. Очевидно този човек е неприспособим. Той не успява конформистки да се уталожи в една нова, следреволюционна ситуация. Поколението не може да спре бунта, защото е видяло премного несправедливост, смърт и насилие. Преводачката Силвия Борисова говори за "строгата страст" в тази поезия. Тя цитира Сюзан Зонтаг, която от своя страна казва, че Загаевски не е естет, той е говорител на истината, а не на красотата и това за нея е по-висша мяра.


При това положение дори желязото не би издържало. "Какво/ е талантът пред желязото, какво е мисълта пред/ мундира, какво е музиката/ пред палката, какво е радостта пред/ страха". Две изключителни стихотворения има в средата на книгата, едното е "Бързо стихотворение", другото "Три ангела". Особена заслуга за тежкото значение на гласа на съвестта има мълчанието, сходно по някакъв начин с търпението.


Съществува една угроза на помненето, когато "Каквото стана, ще остане с нас/ и с нас ще расте и ще се смалява", наследството на комунизма се таи и не можем да избягаме от отговорността да го преработим и да кажем на света какво означава целият този товар. Синът и бащата са в обща памет, никой на никого не може да помогне, да отнеме, да замени ("Сега, когато си загубил паметта си"), те са заедно в обща травматичност, с която трябва да се справят. Чувството за вина обаче идва през майката, защото тя остава неразбрана от сина. От нея е мълчанието и липсата на правилна обич.


Гласът Загаевски притежава силна носталгична истина за старата буржоазна култура, той дъха на нея, пази тъкмо нея и иска да е при нея, но не може, защото през това време е поел отговорността за историята на последните два века.


Често Гласът използва думата "влак", тя минава през огромните територии на изчезването по време на комунистическия режим. В тази поезия са страхът и репресията, бившият мрак и настоящото объркване. Забелязват се също повече "гущерчета" като представители на природното и неуправляемото, "реката", която отново е в категорията да не знае "накъде да тече". Има проследяване с повторителни "жълти вълчи очи". Заради набъбващия контрол от страна на носителя на историята и неговото изказване на истината, героят на творбите е трудно свободен и само "малко щастлив". Имаше един фрагмент от Ришард Капушчински, който донякъде се комбинира с горното: "Ненавиждам ги затова, че ме научиха да ненавиждам. Поради това се чувствам по-лош човек, чувствам се нещастен." ("Лапидарии", "Карина М", 1998).


Открито е средство срещу изтощението да казваш истината и то е обръщането към Бог, Който е Истината. Тогава (вж. стихотворението "Огнена земя", взривяващо първата част на книгата) човекът в тази поезия ще може да поеме въздух. За заглавие на този текст можех да избера оттук, например "Избавяне от амнезията" или още по-доброто "Слабите стени на нашите съвести".


Стихотворенията на Загаевски са умно устроени, внимателни, подробни; някои от стиховете стоят като добре обмислени заглавия, други като равенства от типа "детството, страната на лека възбуда и вечни копнежи". В стихотворенията са избегнати баналните сравнения и те държат да изглеждат нови, за да казват.
Тъканта на неща, като сол, пясък, стъкло, желязо се смесва успешно с материята на щастието, смеха, комунизма, страданието, твоята рокля, живота, храната и т.н. Заместванки, които ми напомнят виртуозността на Андрей Платонов.


Накрая, ето ни в една незавършваща зима. Между репетицията за смъртта на майката ("Репетиция") и чакалнята, в която сигурно все още чакаме, за да се родим. Според Загаевски нашите любови, смехове, иронии, победи и до ден днешен гаснат в някой комисариат.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Под заглавието:
  ... От Десислава Неделчева ...

  Текстът започва с анонса:
  ... "Дневник" препечатва текста на Десислава Николова ...

  Ех ...

 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Весело

  Винаги с интерес чета статиите, поместени в Портал "Култура" и съм щастлив, че Дневник ми спестяват няколко клика, за да ходя да ги чета там. Вярно, най-голямо внимание обръщам на произведенията на г-н Калин Янакиев, който е безспорен капацитет, но и статиите на Десислава Неделчева не са за пропускане.
  Ето например тази статия, под която коментираме сега. Тя е една от тези статии, които като ги чета получавам душевна удовлетвореност

 3. 3 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Будната съвест е многоцветната дъга,на новия мултикултурен свят в който сме вкарани,и не можем да се измъкнем!
  Няма значение дали това е добро или зло,и още по-малко какъв морал имаш,каква идеология изповядаш и т.н.
  Или приемаш реалностите,или се самоунищожаваш!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  ''Според Загаевски нашите любови, смехове, иронии, победи и до ден днешен гаснат в някой / Евро / комисариат. '' ???

  [email protected]
 5. 5 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Човекът е възпял Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита, саморегулираща се сила.

  И той се казва Адам.

  На международни пионерски лагери в чужбина едно време пращаха активни пионери от активни партийни семейства.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 6. 6 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#2] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":

  "Произведенията" на другаря Янакиев след 1989 година са всеизвестни и винаги обират грантовете.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 7. 7 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Какви прекрасни картини би нарисувал еди-кой си. Толкова много ... и нищо от "картините".

 8. 8 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#5:"socialen"]На международни пионерски лагери в чужбина едно време пращаха активни пионери от активни партийни семейства. [/quote]
  Сега всички такива се пишат репресирани. Всички останали били еди-какви си, само те били високоморални, против статуквото и други такива.

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#8] от "чобанмахала":

  С каквато и боя да мажеш върху червеното, все на кафяво го докарва!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Гласът Загаевски притежава силна носталгична истина за старата буржоазна култура, той дъха на нея, пази тъкмо нея и иска да е при нея, но не може, защото през това време е поел отговорността за историята на последните два века.
  _______________
  Има нещо вярно , бруталната либертофонската революция показа чистата алчност на финансовите анархисти отгледани в либертариански лаборатории, а те от своя страна къде с измама къде със сила придобиха всичко каквото притежаваше старата европейска буржоазия - замъци, фабрики, семейни империи , всичко пред либертаринаските орки комундетата са някакви палячовци!

  [quote#5:"socialen"]На международни пионерски лагери в чужбина едно време пращаха активни пионери от активни партийни семейства. [/quote]
  Абсолютно вярно !!!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Весело

  [quote#6:"socialen"]"Произведенията" на другаря Янакиев след 1989 година са всеизвестни и винаги обират грантовете.[/quote]

  Еми това е съвсем в реда на евроатлантическите ценности, демокрацията и пазарната икономика. Не един път съм го казвал, тук във форума, че в милата ни Татковина комунистите най-добре се ориентираха към изискванията на капитализма, свободната пазарна икономика, както и че добре усещат побутването на невидимата ръка на пазаря

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Да бяхте публикували и две избрани стихотворения, вместо да им се възхищаваме по описание....

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK