"Преходен вестник" проверява какво помнят българите от последните 27 години

"Преходен вестник" проверява какво помнят българите от последните 27 години

© Веселин НиколовПет броя вестници събират фотографии от времето на прехода - с образи от делничния живот, улични протести, инциденти и абсурдни картини от последните страници на печата. "Преходен вестник" е дело на художника Красимир Терзиев и може да бъде разгледан свободно в бивша будка за вестници на булевард "Дондуков" и ул. "Стара планина" в София.


Снимките са взети от българския печат в последните 27 години, но думите са премахнати. Целта е читателите сами да допишат съдържанието - да интерпретират събитията със задна дата на базата на подаденото във фотографиите.


Красимир Терзиев раздава "Преходен вестник". Проектът бе представен във вторник, 17 май

© Веселин Николов

Красимир Терзиев раздава "Преходен вестник". Проектът бе представен във вторник, 17 май
"Като художник аз се интересувам от образа и как той би изглеждал ако се премахне текста, какви внушения създава", обясни Терзиев. Въпросът, който "Преходен вестник" поставя е, какво разбираме, спомняме си и и можем да възстановим като образ за места и събития от близкото минало, добавя той в представянето на проекта.


Артистът умишлено е избягвал да включва известни личности.


"Преходен вестник" излиза едновременно в пет броя, всеки с тираж от 100 копия: "Делничен", "Празничен", "Уличен", "Извънреден" и "Фантастичен". Както заглавията им подсказват, всеки събира различен тип фотографии - от протести и катаклизми до абсурдни образи от последните страници.


"Преходен вестник" проверява какво помнят българите от последните 27 години

© Анелия Николова


Вече 27 години пасем овцете, написал е минувач като девиз под главата на един от броевете. Попълването на съдържанието ще продължи на будката в следващите няколко дни.


Акцията е част от по-големия проект "Буд.ко" на "Гьоте институт", архитекти и неправителствени организации, чиято цел е изоставената будка на "Дондуков" и ул. "Стара планина" (близо до пресечката с "Раковски") да се превърне в място за изкуство на улицата. Организаторите търсят и още предложения.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK