Откъс от "Ситуация след ситуация" от Тео Чепилов

"Ситуация след ситуация"

© Георги Кожухаров

"Ситуация след ситуация""Ситуация след ситуация" е дебютна книга с разкази на Тео Чепилов, по-известен като сценарист на сериали като "Под прикритие" и автор на твърде забавни текстове в издания като Капитал Light, "Егоист", "Ритъм" и други.


Тя събира реални истории на Чепилов и негови приятели. Те разказват за живота на младите хора в България от падането на комунистическия режим до днес – така наречено от автора "излъгано поколение". Между разказатие за компютърни игри и срещи за по бира на по софийските паметници в ситуациите на Чепилов прозират неизпълнениете обещания на "новото време", хиперинфлацията, навлизането на наркотиците, проституцията и зараждащата се престъпност.


Книгата излезе на 9 май, а официалното й представяне беше в петък 13-ти – "Каръшки ден за каръшки разкази", както казва автора. Четете интервю с него в "Дневник".


ВЕДНЪЖ ПРЕЗ 99-а
Деветдесетте бяха странни години.


Яката музика идваше на касетки и се чакаше с месеци. После се слушаше от уокмени и се превърташе с молив, за да се пестят батериите. Техника се пазаруваше от "Илиянци". Пиратските дискове бяха в каталози. Всеки познаваше човек с десет листа шит и най-много един бест на "Meталика". Хората трудно правеха разлика между техно и дръм-енд-бейс. Транс се правеше в Гоа. По MTV даваха музика, при това с жици, речитативи и криви синтове.


На Мара още ѝ викаха "ганджа". Продаваше се на Баба Яга срещу правилното "здрасти". Струваше левче – хартиено и червено.


Някои хора имаха мобифони, но нямаха покритие. Безжичната комуникация течеше от пейджър към пейджър през оранжевите телефони за жълти стотинки. Софтуерът редовно изпускаше ключови битове информация в съобщенията. Например: "Чакам те на (изпуснато) в (изпуснато) часа". Нямаше значение – всички висяха на "Попа" почти непрекъснато. Пиеше се джин "Венец". Стрийтслоганът му беше "Гушни го!". Всеки безделник пушеше "Мелник". Навсякъде. Копърките бяха над закона. Вместо стартъпи техничарите бяха заети да проектират помпи. В тази връзка – хероинът не беше екзотичен като еднорога. Всеки бе имал поне една близка среща от трети вид с него. Кокаинът беше мит. От бонбоните ти никнеха крила – истински, в комплект с ципи, люспи и други мутации. Бабите си криеха хапчетата.


Ходеше се на купони в апартаменти. Не беше нужно да познаваш някого. Скуката бе толкова голяма, че даже хора, които мразят да четат, четяха. Имаше вестници като "Чук-чук" и "200 вица". Единствената западна литература по реповете беше списание "Max" на италиански. На практика нямаше местна телевизия. Играеше се Quake 2 в мрежа, един до друг, на компютри, вързани с кабел. Интернет беше абстрактно понятие за осемдесет и пет проценат от населението. ICQ свързваше хора, mIRC-ата пълнеше зали.


Модата беше милитъри, ама истинско – кубинки, противогазки и мешки. На хипстърските ризи им викаха "гръндж". Яките дрешки бяха рядкост в постсоцмагазините. Кой знае защо Mason’s бяха H & M-а на сезона. Куул хората ровеха по секъндхендовете. Никой не го намираше за странно.


Много мацки имаха къси изрусени коси. Мъжете и жените не бяха приятели, поне не наистина. Ако някоя мацка дойдеше у вас да гледате филм, правехте секс. Това беше неписан закон. Заради някаква градска легенда, включваща непохватно момиче, ножица и клитор, повечето мацки не поддържаха интимна прическа. Заходът към секс през 90-те в днешно време е опит за изнасилване. Презервативите не бяха задължителни.


Хората приемаха живота с хладен песимизъм. Никой не беше особено ентусиазиран за утрешния ден. Щастието беше нещо абстрактно от филмите. Отвсякъде биеха барабана за "Проблем 2000". Компютрите по цял свят трябваше да блокират навръх Милениума. След хиперинфлацията, пирамидите и деноминацията на всички баш им беше през кура по случая.


Някъде в този социален климат с Борко бяхме съседи в "Света Троица". Всеки ден пиехме по бутилка и пушехме по бонг. Аз, той и гаджетата ни по това време – Мили и Лили. Имаха и трета приятелка – Вили, точно за "Мили Ванили", но вече не бяха гъсти с нея.


Аз бях барман, Борко учеше програмиране. Беше сериозен младеж – първият от нас, който сам си купи кола. Инсталира Windows и игри на целия блок, за да спечели за нея. Беше двайсетгодишна жигула – цвят мръснобяло с детайл ръжда, двигател трийсет коня и интериор от воняща руска пластмаса с олющена изкуствена кожа. Нямаше климатик и гореше двайсет и седем на сто. Истинска класика.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  така наречено от автора "излъгано поколение"...:
  ......................
  Ами затова ви излъгаха , чепилов,
  зашото ТАКА живеехте, почти нищо не мислехте , това правихте и така ...
  Личи си и от текста ти -как успяхте , ВИЕ - да им бъдете удобни - за да ви излъжат ..
  Е, сега поне си смучеш от пръстите и пишеш нещо ..
  Не съм гледал нито една серия от онзи сериал и не взимам отношение ...Нямам нужда някой да ми го преразказва- живяхме го ...:)
  Не зная, само , дали и мутрите - са положителни "герои" в този сериал ..>)
  Имаме си и такава мутра - цяла държава управлява :)

  Но, след като Ентелектът ви е стигал САМО с музика, пиене, или " ганджа" да се занимавате ,
  ЗАТОВА ви и ИЗЛЪГАХА , лесно ...:)

  BIG AL
 2. 2 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Имаше и други млади, чепилов,
  не всички бяха като вас - теб ..
  Но , бяха малко ..>)
  Бяхте излъгани, защото позволихте да ви лъжат ,
  но толкова ви е бил ..акъла ..)

  BIG AL
 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#2] от "BIG AL":
  Имаше и други млади, чепилов,
  не всички бяха като вас - теб ..
  ..............
  Ммм, чакай малко. Това, че пише разказите в първо лице ед. ч., не означава, че наистина е преживял това, което описва.
  По-скоро го е чул от този и онзи, добавил е две щипки жълта преса, разбъркал го е с яйца, за спойка и го шитнал в пекарника.
  Самият автор и понятие си няма за живота през тия години.
  Той е тип "читанка" или зубрач, носа си не е подавал от вкъщи.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1396 Любопитно

  Имаха и трета приятелка – Вили, точно за "Мили Ванили", но вече не бяха гъсти с нея.
  ----------
  Мили Ванили бяха явление през 1988 г., а в разказа се говори за 1999 г , Милениум, "Илиянци", Windows и двайсетгодишна жигула.
  Тьорльо-гювеч. Чудя се как ли авторът е създал диалозите на "Под прикритие"? А гледам, че той въобще и не фигурира като автор на сериала
  Сценарий Теодора Василева
  Георги Иванов
  Ваня Николова
  Йордан Банков
  Ваня Щерева
  Владимир Полеганов
  Александър Чобанов
  Александър Спасов
  Виктор Божинов

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  За какви 90те години пише авторът; къде и кога ги е преживял по този именно начин?
  Пълна, но за сметка на това скучна, измишльотина.

 6. 6 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Яжте курци, критикари,
  на мен ми хареса обобщението в интрото на текста: коза наистина беше левче и касетките наистина се превъртаха с молив и всяка гимназия и всеки квартал имаше хероинисти и свирките наистина се подразбираха (и това беше чудесен бонус за тези от нас които не бяха смотаняци).

 7. 7 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 318 Неутрално


  Мили Ванили бяха явление през 1988 г., а в разказа се говори за 1999 г , Милениум, "Илиянци", Windows и двайсетгодишна жигула. 
  Тьорльо-гювеч. 

  Да ти кажа, че започнах да чета материала с голямо желание, обаче в един момент и аз усетих вкусът на тюрлюто нещоооо... години и периоди се смесват леко...

  До коментар [#4] от "СДС":

 8. 8 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Апропо... през 99та имаше вече и Disсman-и! Какви ти касетки и моливи, Чепилов?

 9. 9 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#2] от "BIG AL":

  Я обяснете за кои точно млади говорите? Защото аз бях от тези млади, които Чепилов споменава и не се чувствам излъган. Не се чувствам излъган заради това, че на 15 е трябвало да знам, че ДС е навсякъде и ще бъде навсякъде и след 30 години. И че независимо какви усилия полагам, завися от благоволението на местното ченге, което е на интелекта ми когато съм бил в 6ти клас.
  Какво повече трябваше да направя? Отидох в най-доброто училище, след това отидох в казарма, след това в най-добрия университет и завърших. Оттам нататък, успешен живот - здрав, приятели, хубава работа, хубава заплата. Единственото не хубаво е обкръжаващата мизерия и безразличието на тези поколения преди мен (вкл. и до моите родители), които цял живот са живели на заем от държавата и изведнъж се оказаха неподготвени да се сблъскат с живот, с който трябва да се борят. Вие сте излъгани и съжалявам за това, че цял живот сте работили, за да получите пенсия, с която едвам ще преживявате. И тук идваме ние - вашите деца

  Бойко е зависим
 10. 10 Профил на grantovprotester
  grantovprotester
  Рейтинг: 8 Неутрално
 11. 11 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Увличащо и откровено. Какво ви дразни?

 12. 12 Профил на danko767
  danko767
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Много ме разочарова "Ад под небето". По-голяма простотия за гражданската авиация не съм чел. Явно тоя нещастник е бил здраво "хай" (както сам се изразява) като е писал това... Не мога да намеря друг епитет.
  "Химизираният" му ум е забъркал някаква невероятна гадост от нещастието на "Джърман Уингс", "Полет" с Дензел Уошингтън и туй-онуй, което е изровил от ла----ите медии...
  А я да те питам теб Тео, ти би ли се качил на самолета за хипотетичен полет, до хипотетична дестинация, ако дори нищожна частица от гадостите, които си написал, са верни?!
  Другия път, като се качиш на самолет, управляван от български пилоти, им се престави - гарантирам ти, че ще слезеш насран!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK