Предизвикателствата на праисторията

От изложбата в Националния археологически музей "Огледало на времето: Женската красота през вековете"

© Стефан Джамбазов

От изложбата в Националния археологически музей "Огледало на времето: Женската красота през вековете""Дневник" препечатва със съкращения разговора с Явор и Камен Бояджиеви "Нашите земи в праисторията са били връх в европейската цивилизация" от сайта "Въпреки"


"В някои отношения човекът не се е променил твърде много. Оказва се, че човек през различните периоди, особено в една и съща географска и климатична среда се адаптира по много сходен начин, мисли по един начин, едни и същи неща го вълнуват малко или много, намира много сходни решения в живота си". Това казва археологът гл. асистент д-р Камен Бояджиев, ръководител на Отдел "Експозиции" при Националния археологически институт с музей при БАН.


Разговаряме с него и с баща му, също археолог, доц. д-р Явор Бояджиев малко след откриването на изложбата "Огледало на времето: Женската красота през вековете", която може да бъде посетена до 25 септември и новата зала за праистория в археологическия музей, където основен уредник и ръководител на екипа е Камен.
Явор добавя: "Това, което откриваме, измести моята първоначална представа като за някакви доста изостанали хора, грубо казано диваци.


Виждаме много добре развита култура


която до голяма степен не се различава от по-късните. В някои отношения не се различава особено дори от положението в България преди 100 години и въобще в Европа. Работим в Орлица в Родопите. Чудехме се какви са тези сгради в селището и въртяхме едни хипотези, малко невероятни от научна гледна точка. Един работник ни слушаше и каза: "Да, Яворе, така е! Вие говорите за къщите – ми те са същите". Този начин на градеж си е абсолютно същият", казва археологът.


Двамата археолози

© Стефан Джамбазов

Двамата археолози


За Явор праисторията е ученическа любов. Точно по времето, когато бил гимназист, открили Варненското златно съкровище и той се запалил по този период. "Праисторията е, без да обиждам колегите, но се казва, че праисторията е истинската археология, защото това е периодът, за който няма никакви писмени източници.


В праисторията има много повече загадки


Това е интелектуалният гъдел. Човек винаги трябва да си поразмърда мозъка, докато в по-късните периоди можеш да прочетеш кой какво е писал и да кажеш "да това, което намирам, е еди какво си". При нас едно 50% от нещата не са ясни и човек трябва да си блъска главата, да мисли, да възстановява кое как е. Така, че има много предизвикателства, които влекат към праисторията", казва Явор Бояджиев.


Заговаряме за хипотетичната реконструкция на крепости и археологически обекти, ширеща се напоследък в България. За Камен Бояджиев това е спорна и болезнена тема. Според него за съжаление, трактовката на археологическите структури се прави без археолози, а от архитекти, което дава възможност за изкривени интерпретации, често и спекулации. "Вместо да помага на туриста, на обществото, на което искаме да представим тези археологически обекти, по-скоро вреди, създава изопачена представа. Много често при останки, които сами по себе си не говорят много на хората, е добре да има хипотетични конструкции. Но това трябва да се прави контролируемо и със сигурност с консултация със специалисти. Трябва да има баланс – човек да може да види и оригиналните останки, и потенциални възстановки, които не трябва да се налагат като крайни решения. Много неща могат да се правят с виртуални решения, виртуални музеи, дори и класическите стари картонени макети понякога могат да бъдат и доста добра илюстрация. Но с новите технологии може нещата да се представят виртуално без да трябва с Ytong да се изграждат наново. Много често археолозите са пренебрегвани в тази ситуация", казва Камен.


Явор добавя: "Много е важно да има


ясна разлика между това, което е оригинал и възстановката


Не може посетителят да се чуди това оригиналът ли е или възстановката. Над оригинала се строи с един незабележим белег и човек не знае за какво е. Аз съм ходил с мои приятели и те ме питат защо е сложена тази линия. Трябва да има ясна разлика и да се знае".


А дали това е въпрос на нормативна уредба или на професионален морал? "Това е въпрос и на нормативна уредба, и на морал. Дори и да бъдат нормативно регулирани нещата, изпълнението у нас е нещо по-различно. Там нещата опират до морал и до интереси. Всеки гледа да спечели един проект, да усвои едни пари. Какво може да се промени – нещата опират до волята на всички от законодателно ниво до ниво контрол – одобряване, създаване, изпълняване на тези проекти", смята Камен Бояджиев. А Явор допълва: "Имам чувството, че има няколко фирми, които печелят всички сензационни и експозиционни проекти. И тези фирми работят по един и същи начин – дали е средновековен, дали е античен обект, дали е нещо друго – слагат се същите майстори със същите материали и след това човек, дори специалистът трудно може да се ориентира къде точно е попаднал. Дали този обект е тракийски, дали е средновековен Аз като по-активно участващ в Асоциация на археолозите имахме дълга борба, за съжаление, неуспешна в Закона да влезе изрично, че археологът трябва да участва като контрол, като експерт в реставрацията на един обект. Това трябва да е задължително."


Предизвикателствата на праисторията

© Стефан Джамбазов


Питаме баща и син каква според тях е най-голямата загадка на праисторията. Според Камен загадката е как са живели тогава хората, как са възприемали света около тях и какво точно са влагали във фигурките, които са правили, как те са общували един с друг.


"Голямата трагедия на археологията в България и не само в България е, че


не може да се работи по някаква сериозна научна програма


Защото за това трябва едно наистина значително финансиране. Тоест да се проучат изцяло два-три обекта и да се свържат в някаква система и да се види живот. Ние получаваме трохички, ровим някакви обекти и то на части, и съответно решаваме някакви дребни проблеми в самите обекти. Не че те не са интересни, но много е трудно от 1000 частици, а ние имаме 10. И се опитваме на базата на десет да направим пъзела", казва Явор Бояджиев.


И пак се връща на смисъла от това, с което се занимават като археолози: "Хубаво е да видим, че хората са били не по-глупави от нас. Тоест да си свалим това самочувствие, че ние сме върхът на човешкото развитие. А и да се види, че ние на тази земя сме създали страхотна цивилизация. От друга страна не сме надхвърлили интелекта на онези хора", смята Явор Бояджиев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Автохтонното население на Причерноморието и Анатолия е създало най- старата цивилизация на света.
  По- късно, след големите климатични и геологични промени в района, то се разселва из Европа, Евразия и Близкия изток.

  Това автохтонно население и до днес си е тук, то не е изчезнало, неговите гени са част от нашите гени.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 2. 2 Профил на grantovprotester
  grantovprotester
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аман от некрофили. Разкопвайте руините, но не и гробовете на хората. Иманяри на държавна заплата.

 3. 3 Профил на grantovprotester
  grantovprotester
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "mr.lottalove.":

  Земеделското население на Балканите идва от Близкия изток естествено. Впоследствие от север се заселват и индоевропейските племена, наричани траки и ги асимилират и избиват. Впоследствие идват българите и заварват една слабонаселена територия. Стига с тия автохтонни глупости.

 4. 4 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 789 Весело

  До коментар [#1] от "mr.lottalove.":

  Всъщност всички народи произлизаме от кенийци/суданци/етиопци.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 5. 5 Профил на grantovprotester
  grantovprotester
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Rhapsody of Fire":

  Всъщност, всички живи същества на Земята са роднини - от човеци до кучешки тении, фикуси и мухоморки. А от кенийци и етиопци едва ли произлизаме, по-скоро имаме общи древни прародители.

 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#1:"mr.lottalove."]и Анатолия е създало най- старата цивилизация на света. [/quote] Дано сега да не развиете тезата, че "автохтонното население на анатолия/ анадола/ са турците

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Това за видното посочване дали е оригинал или копие е много важно. Защото, в най- западналия комунистически музей- НИМ, повечето са копия, а редно ли е цената за вход да е еднаква за копия и за оригинали. Археологическия музей и държавния архив са вече по- съвременни. Музея на история на София също. Ним е трагедия. Нужни са млади хора, но пътували по света, а защо не и западен директор.

 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4247 Неутрално

  Който е посещавал големите археологични музеи е виждал че нищо екстраординарно няма в културата на населението на нашите райони. Египет например е имал високо развита цивилизация и култура 2/3 хиляди години преди Христа , че и по отдавна.

  klimentm
 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4247 Неутрално

  До коментар [#7] от "grayeagle":

  Ами под ръководството на Божо Димитров и приятелите му мафиоти, много ясно че оригиналите ще изчезнат в някое друго измерение!

  klimentm
 10. 10 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  интересно интервю. много ми хареса това, че древният човек е мислел по същия начин като съвременния, не е бил някакъв дивак, полуумен примат. иначе, не съм съгласен с това, че "тъй се знаят много по-малко неща, трябва да си размърдаш мозъка повече". размърдаш, неразмърдаш, археологията работи с находки, в чист вид се дистанцира от тяхната интерпретация, не е спекулативна теология или философия, които разчитат единствено на абстрактни, рационални, умозрително утвърдени връзки. и доколкото археологията работи с артефакти, тях или ги има, или ги няма. интепретацията им е работа на историята, но е факт - когато няма толкова артефакти или извори, вратата за неоправдани спекулации се отваря много широко. и ако божо успява да изфабрикува дивотии от сравнително добре засвидетелстван период като средновековието, толкова повече в дневната археология тази възможност е още по-голяма.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4664 Весело

  До коментар [#10] от "abdelhaqq":

  Е, ама те са творци, които "въртяхме едни хипотези", културната антропология вероятно позволява свобода на фантазията.

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4247 Весело

  До коментар [#10] от "abdelhaqq":

  Някакви си 10 000 години от началото на еволюцията на човешката цивилизация и разум, все още сме деца, нищо ново от времето на Аристотел и Платон в областа на разума и разбирането.

  klimentm
 13. 13 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#5] от "grantovprotester":

  Всички произлизаме от хората в Южна Африка. От там се разселваме по света. Но пък ние сме на възловата точка между Европа и Азия, при това доста плодородна и красива. От това са и всичките ни възходи и трагедий!

 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":
  Доста е напреднала науката от времето на Аристотел.И все повече ще напредва.По отношение на правата на човека също.Гръцката демокрация е била за избрани,докато останалите народи са наричани варвари и робството е съществувало.

 15. 15 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 575 Неутрално

  [quote#0:"доц. д-р Явор Бояджиев"]въртяхме едни хипотези, малко невероятни от научна гледна точка. Един работник ни слушаше и каза: "Да, Яворе, така е! Вие говорите за къщите – ми те са същите". [/quote]

  Добре че е бил работникът, да му каже за какво става въпрос.

 16. 16 Профил на grantovprotester
  grantovprotester
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#13:"charlesdegaulle"]Всички произлизаме от хората в Южна Африка[/quote]
  Кои хора от Южна Африка - бушмените ли? Че другите негри заселват Южна Африка доста късно, дори след белите. Нито е ясно откъде точно произлиза човекът, нито живеещите на съответната територия днес имат нещо общо с първоначалната група, освен че също са нейни далечни потомци. Плюс това има и неандерталски гени в европейската раса.

 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#12:"klimentm"] нищо ново от времето на Аристотел и Платон в областа на разума и разбирането.[/quote]

  това винаги съм го твърдял.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  позволява тя, затова винаги се смея като гледам такива фигурки. щото с колеги ходихме в НИМ преди две години, уредихме си тур с познати-служители там, които ни разказваха истории от кухнята за тая и оная находка. а аз арогантно съчинявах "хипотези от културната антропология" ей така, on the fly, като гледахме артефактите, дето "искат мозък, за да ги разбереш", та се обидиха някои присъстващи. извънземни, никола тесла, вдъхновен от муун уочър на артър кларк, римляни-атомни физици. всичко имаше. в едни прости артефакти.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4664 Весело

  До коментар [#18] от "abdelhaqq":

  Ама моля ти се. Имах някакво съприкосновение с такава катедра, едните (антропо-археолозите) наричат културните антрополози "Pipe dreamers", другите им отвръщат с "Monkey bone experts"

 20. 20 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":

  баш.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#14:"mushashi"]Доста е напреднала науката от времето на Аристотел.[/quote]

  в областта на частните науки - да. сиреч, онези, които разчитат върху събирането на частни емпирични данни относно точно определен предмет, т.е. "част от знанието". просто защото не са притежавали техническия инструментариум. иначе - не. много малко. например, аристотел няма как да е знаел за възможността от пластичната хирургия, когато е писал, че има вторични, но неотделими характеристики на нещо - т.е. нещо, което не е съществено за вида "човек" (като кривия нос при кривоноси хора), но не може да бъде отделено от него. сиреч, може да му простим, че не е познавал "доктор Енчев". което, убеден съм, е простимо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  [quote#3:"grantovprotester"]Земеделското население на Балканите идва от Близкия изток естествено. Впоследствие от север се заселват и индоевропейските племена, наричани траки и ги асимилират и избиват. Впоследствие идват българите и заварват една слабонаселена територия. Стига с тия автохтонни глупости.[/quote]

  Още от каменната епоха предимно мъжете са били избивани, ако е имало конфликт с новодошлите, на жените и малките деца им е била отредена друга съдба. Така че поне някакви автохтонни гени(алели) със сигурност са останали, отделен въпрос е, че честотата им едва ли е твърде висока в резулатат на по-късни наслоявания. Най-вероятно ще има и големи вариации от една географска област в друга.

  Ако ви се чете интересна статия за автохтонното население на Еропа, ето линк:
  http://www.nature.com/articles/nature17993.epdf?referrer_access_token=V96Iyu9-OmdplZE9XeajLdRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0ONNF3TqYX6qH503O2B4zNCA-wnuP-bXjszt7zhHurC6SBIC1u5y8nFVnBr5AoxE7-3zNLrSMyLU1iYO0eo8lq1CtSSZv8Fr59zHwe7r4FHpmuW-DJER2-5yYKX79-LFZ9F2jqgx8nXgrTxGpXsbFYX&tracking_referrer=www.bbc.com

  "Да, България"
 23. 23 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Както казваше колегата Индиана Джоунс на лекциите: Факти! Археологията работи с факти. А който търси истината, да се запише във факултета по Философия:)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#23:"legio"]Археологията работи с факти[/quote]

  работи с "арте-факти", ако трябва да бъдем точни. идеята, че работи с "факти" произвежда божовщини.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#21] от "abdelhaqq":
  Хайде сега пластична хирургия и тем подобни.В медицината,химия,физика,биология-във всяка една научна област има огромни постижения.Щом хората излязоха в Космоса и стъпиха на Луната.Естествено древните не са били по-глупави от сега живущите,но не са имали това натрупване на знания.

 26. 26 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Мисленето и мисловните механизми са същите.Разликата е нивото на познание.

 27. 27 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  [quote#26:"pro_bono"]Мисленето и мисловните механизми са същите.Разликата е нивото на познание.[/quote]

  На популационно ниво това може и да не е вярно (по-голямата контаминация с неандерталска ДНК преди 45-15 000 години)!

  "Да, България"
 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  [quote#8:"klimentm"]Египет например е имал високо развита цивилизация и култура 2/3 хиляди години преди Христа , че и по отдавна. [/quote]
  А имаме ли информация колко вагони артефакти са заминали за Русия от 1878г. до 1995г.?

 29. 29 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#22] от "errata":

  Няма изследвани находки от българските земи.

 30. 30 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#29] от "gimi":

  Мисля, че има, но са много частични - по два три гена и алелите им.
  Със сигурност няма изследване подобно на това във Великобритания от миналата годиан - бяха дори изчислили колко генерации (години) са минали преди англосаксите да започнат да се "кръстосват" с местните/заварените популации.

  "Да, България"
 31. 31 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#25] от "mushashi":

  това казах и аз:

  [quote#21:"abdelhaqq"]в областта на частните науки - да. сиреч, онези, които разчитат върху събирането на частни емпирични данни относно точно определен предмет, т.е. "част от знанието". просто защото не са притежавали техническия инструментариум. [/quote]

  но това не е същностен признак за "ум", това е следствие от натрупване.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#31] от "abdelhaqq":

  Хомо сапиенс съществува от около 100-150 хиляди години.И е достигнал определено ниво на разум.Така че ние не се различаваме кой знае колко от всички поколения преди нас.Просто има натрупване на знания.А и само ум не е достатъчен за постижения. Трябва да има и необходимата среда.Леонардо да Вини като е имал уникални идеи на практика не е осъществил нито едно от тях.

 33. 33 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#32] от "mushashi":

  Процесът на еволюция никога не е спирал през тези 100-150 000 години. Както какзах по-горе нищо чудно поне на популционно ниво да сме значително по-умни или по-глупави от хоминидте живяли преди около 40 или 50 000 години. Поне признаците на значителни генетични промени са налице през последните 45 000 години (постнах линк към статията по-горе - 6% неандерталска ДНК преди 45 000 години срещу около 2.5% сега).

  "Да, България"
 34. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#33] от "errata":

  До каква степен неандерталските гени са свързани с разума не се знае.Такъв процент неандерталски гени имат само европейците и наследниците им.При азиатците този процент е по-нисък,а при африканците липсват такива гени.

 35. 35 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#34] от "mushashi":

  Извинявам се за минуса - сложих го по погрешка.
  За африканците - те също имат неандерталси гени, защото преди около 6500 години цяла африка е ре-колонизирана от неафрикански племена. Азиатците по-скоро имат пове4е неадерталска ДНК от нас плюс (накои от тях) денисовка (по-древна от неандерталската) ДНК.

  "Да, България"
 36. 36 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#35] от "errata":

  Това за реколонизацията на Африка го чувам за първи път.Може би имате предвид древен Египет.Щото останалите африканци си принадлежат към негроидната раса.Преди 6500 години европейците вече имат бял цвят на кожата и за толкова кратко време не могат да придобият черен цвят и негроидни черти.Всъщност сведения за черни хора в Африка има в египетски папируси и фрески отпреди близо 5000 години.
  Що се отнася до азиатците много зависи от коя част на Азия са.Установено е че ареалът на разпространение на неандерталците е бил докъм Близкият изток-териториите на днешните Израел,Сирия,Йордания.Източноазиатците няма как да имат неандерталски гени/естествено при смесването на отделните общности и преселението е имало смесване на гени/.

 37. 37 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#36] от "mushashi":

  Объркал съм годините 3000, а не 6500, но останалото е вярно за частичната ре-колонизация на Африка от евроазиатци (Euroasians) - общо взето това са наследниците на същите земеделци, които колонизират Европа от Близкия изток преди около 8000 години. Ето линк:

  http://www.bbc.com/news/science-environment-34479905

  В суб-Сахара африка - неандерталската ДНК е около 0.7-0.9%.
  ПП. Повечето негроидини черти са доминантни, така че само по-тях е трудно да се прецени за предците на дадена популация.
  Единственият достоверен начин е чрез подробен ДНК анализ (не само 2-3 гена, както го правят понякога).

  "Да, България"
 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#37] от "errata":

  В този период около 1200 години преди новата ера има инвазия на така наречените Морски народи в Египет.Това са били европейци обитавали земите на днешна Гърция,Мала Азия а и целият Балкански полуостров.Така че не се учудвам на тази информация.Но става въпрос само за Северна Африка.
  Иначе сте прав,че единствено с ДНК може да се проследи пътят на хората.В тази връзка какво мислите за ДНК изследванията на българите.

 39. 39 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#38] от "mushashi":

  Точно (за мосрксите народи).

  За ДНК на българите мисля, че ако парите похарчени за две или три бутафорни крепости се вложат в изследване подобно на това от Великобритания, може да имаме супер интересни отркития, но това за съжаление са само мечти.

  Ето линк към изследването от ББС (там има линк и към оригиналнта статия):
  http://www.bbc.com/news/science-environment-31905764

  А за възможните негативни ефекти на неандертлската ДНК и защо постепено се "изчистваме от нея":
  https://www.sciencenews.org/article/neandertal-dna-may-raise-risk-some-modern-human-diseases


  "Да, България"
 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#39] от "errata":

  И аз мисля,че подобно изследване ще е много от полза.Последното изследване даде резултат какви не са българите,но не и какви са.Имали сме генетична връзка с хората от северна Гърция и Румъния.Ами то там си живеят българи.Пак добре,че ни отграничи от руснаци и турци.И се разсея митът за братята славяни и за това,че турците масово са насилвали българки.
  Относно негативните ефекти на неандерталската ДНК може да има и положителни такива.Те са били устойчиви на студ и много здрави физически.Като гледам физическият вид на определени хора ми се струва,че имат доста неандерталски гени.Имам предвид хора,които имат силата на едрите мъже и същевременно жилавостта на слабите.Като Дан Колов например.Имаше и един щангист с подобно телосложение-Дамян Дамянов.Това са мои предположения естествено и не са подкрепени с научни доказателства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK