Как архив на писателя Светослав Минков беше купен онлайн за 3 лв.

Как архив на писателя Светослав Минков беше купен онлайн за 3 лв.

© Николай Цаневски, Национален литературен музейПреди дни гражданин от Варна зарадва Националния литературен музей с неочаквана придобивка - писма и снимки на смятания за родоначалник на българската фантастична литература Светослав Минков (1902-1966), някои от които непознати на изследователите. Това засега е единственият архив на писателя, който се пази в обществена институция, а дарителят Николай Цаневски казва, че ги купил - без да има представа чии са - за около 3 лв. в български аукционен сайт.


"Разглеждайки обяви в сайт за онлайн търгове, попаднах на купчина писма, снимки и пликове. Началната цена беше 1 стотинка и аз спечелих търга за 2,66 лв", разказва той пред сайта LifeBites.bg. Според продавача произходът им е чувал на столичния битак. В отделен търг той предлага и паспорт на Минков с немски печати от 1940 г. - годината, в която писателят посещава Германия заедно с други автори по покана на министъра на пропагандата Йозеф Гьобелс. Поради завишената цена от 80 лв. (ясно е, че паспортът е на известен писател) Цаневски обаче не успява да го купи.


Неизвестни софийски бохеми: според литературния историк Румяна Пенчева това не е кръгът "Стрелец"

© Николай Цаневски, Национален литературен музей

Неизвестни софийски бохеми: според литературния историк Румяна Пенчева това не е кръгът "Стрелец"


В неговите документи фигурират 20-ина писма от съветски издатели от 50-те и 60-те години и горе-долу толкова снимки на Минков - семейни и една групова с неидентифицирани засега мъже (но не литературният кръг "Средец", както варненецът първоначално предполага). Има и над 30 пощенски плика с подател
известният български художник модернист и емигрант Жорж Папазов,


изпратени от Франция в периода 1958-1969 г., както и три от издатели там, във Великобритания и Финландия. С изключение на едно писмо от шведския философ и писател Ханс Руин, две писма от Папазов и две от дъщеря му към семейство Минкови самата кореспонденция със света извън Съветския блок липсва.


Познанството между художника и писателя вероятно датира от 20-те години, смята биографът на Минков Румяна Пенчева от Националния литературен музей. В книгата си "Писмо от мъртвец" Богомил Райнов отбелязва, че Папазов изпращал на софийския си познат - известен франт, предмети като запалки и вратовръзки или извършвал дребни услуги на негови познати във Франция. Пенчева обаче никога не е виждала самите писма.


Как архив на писателя Светослав Минков беше купен онлайн за 3 лв.

© Николай Цаневски, Национален литературен музей


Изследването й "Светослав Минков: Строго секретно" (2011 г.) се основава на откритото из различни архиви - дипломатическите, МВР, на други писатели, на публикувани спомени и на предоставеното й от внука и единствен наследник на писателя Светослав Танев. А самият Танев казва, че изплувалите документи са част от пазеното при него наследство на дядо му и са били откраднати от тавана му през 2007 г. Дотогава писмата от Жорж Папазов били в пликовете си.


Космополит и фантазьор в неподходящо време


"Ако мнението ми не те оскърби, бихъ казалъ, че това съ най хубавите книги които съмъ челъ отъ нашъ съвременъ авторъ. Всеки разказъ има нещо, а най важното, ясна прямота - да се говори тъй, това не е сатира", пише в оцелялото писмо на Папазов до самия писател. И наистина Минков е един от най-популярните и оригинални автори в първата половина на века. В края на 20-те и началото на 30-те години фантастичните му разкази (особено сборника "Автомати") печелят държавни награди, отличия на писателите и на читателите. Преди това вече е станал любим автор в редакцията на "Българан" и е основал първото (и единствено в света, според Румяна Пенчева) списание за фантастичната литература "Аргус" с насоченост към диаболизма и готическото като Едгар Алън По, когото издава. През годините Минков ще се изяви и като отличен преводач с Андерсеновите приказки, романите на Густав Майринк, "Хиляда и една нощ" (1957) и много други.


Между 1922 и 1923 г. следва в Мюнхен, където общува с Елисавета Багряна, Николай Лилиев, Дечко Узунов, Фани и Чавдар Мутафови. С последните двама ще се обедини по-късно и около литературния кръг "Стрелец". Сестра му Дора е съпруга на известния драматург Ст. Л. Костов и близка на Богдан и Евдокия Филови, а единият му брат - Иван Минков, е сред организаторите на атентата в църквата "Света Неделя" и намира смъртта си в дните след това. Разностранните интереси и познанства на Светослав Минков обаче


по-скоро ще му пречат, и то след 1944 г.


Спомените и документите в книгата "Строго секретно" рисуват портрета на човек, който слабо се интересува от политическите битки; страстта му е да пътува. Като член на българския ПЕН клуб Минков посещава Швеция, Чехословакия и дори Аржентина, където се ражда книгата му с пътеписи "Другата Америка". Създава "първата документална книга" в България, която се състои от изрезки от чуждестранната преса за Испанската гражданска война. Влечението му към екзотиката го вкарва в беля, когато през 1942-1943 г- намира чиновническо място в първата българска дипломатическа мисия в Токио. След 9 септември държавната служба "на крайния предел на Оста Рим-Берлин-Токио" е петно в досието му. Все пак старият му познат, бич за други Крум Кюлявков му намира коректорско място в "Работническо дело". Минков се присъединява към БКП и партийния съюз на писателите, където си прави "самокритика" и е наказан за 2 години.


"Набива се на очи, че след 1959 Папазов започва да пише Bulgarie в кавички на почти всички пликове. Завинаги напусналия България, неразбран и обиден модернист Папазов влага ли съзнателно нещо в това, пита Цаневски.

© Николай Цаневски, Национален литературен музей

"Набива се на очи, че след 1959 Папазов започва да пише Bulgarie в кавички на почти всички пликове. Завинаги напусналия България, неразбран и обиден модернист Папазов влага ли съзнателно нещо в това, пита Цаневски.


От този период е и вербуването на Минков като доверено лице на Държавна сигурност. В папката му според Румяна Пенчева и внука му Светослав Танев съществуват два документа - за вербовката през 1949 г. и свалянето му от отчет девет години по-късно, защото във Франция се срещал "с изменници на родината". Има и "Протокол за унищожаване на материали" от годината на пенсионирането му, 1962 г. Какви са те не е известно, но според изследователката на творчеството му с характера и пословичната си сдържаност Минков "не би могъл да навреди никому".


Отношенията му с ДС


са и една от теориите за разпокъсването на архива. Според историята в семейството на Танев след смъртта на дядо му "мъже в шлифери" посетили дома на писателя и втората му съпруга и отнесли материали. Все пак надали е само това. Като член на международния ПЕН клуб Минков е имал значителна кореспонденция със световни писатели, а след 1944 г. е продължил да пътува. От всичко това няма почти никаква следа.


Писмо на Папазов към втората съпруга на Минков Йорданка. "Станала вдовица след 1966 г., тя моли Папазов да и сподели спомени за приятелството си с писателя. Незнайно защо написаното на машина и на френски писмо обаче лъха студенина и няма и помен от разпивките "с мезета и люти чушки" от предното писмо", разказва Цаневски.

© Николай Цаневски, Национален литературен музей

Писмо на Папазов към втората съпруга на Минков Йорданка. "Станала вдовица след 1966 г., тя моли Папазов да и сподели спомени за приятелството си с писателя. Незнайно защо написаното на машина и на френски писмо обаче лъха студенина и няма и помен от разпивките "с мезета и люти чушки" от предното писмо", разказва Цаневски.


След допитване до познатите си във "Фейсбук" Николай Цаневски решава да престъпи основно правило и да раздели находката си на две: писмата и снимките да дари на Литературния музей, а празните пликове от Папазов засега да запази за евентуална негова изложба. Откритието му е необичайно, но не и твърде странно, смята Румяна Пенчева. Въпреки усърдието на наследниците на Елисавета Багряна да предадат архива й, нейни документи и вещи все пак са били изхвърлени на улицата при продажбата на дома и на ул. "Неофит Рилски" в София, припомня тя. А в същия сайт могат да се открият още обяви за анонимни листа, лични документи и стари животи. "За запазването на един архив основна роля играят наследниците. И такива работи се случват. Затова искам да призова всички, които разполагат с ценни материали на видни наши личности, да ги предадат на съхранение в музеите", апелира изследователката.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  затова го обичам орландовския мол. все едно си в постапокалиптичен роман в близкия изток.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2204 Неутрално
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Виждате ли до какво дъно стигнахме,защото съм абсолютно сигурен,че който и да попитате от улицата дали е чел нещо от Светослав Минков,само ще повдигне учудено рамене!
  В Министерството на образованието трябва метлата да се пусне в действие... Всички там са за уволнение...

 4. 4 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Много хора дори не са чували за Св. Минков. Не са чували и за много други талантливи бълг. писатели, които са положили основите на българската съвременна литература.
  В "белите" страни" такива документи се колекционират от мастити ценители на старините, когато решат да ги продадат на търг, цената достига невероятни размери, което говори, че има много познавачи и всичко свързано с литературното, историческото, културното, спортното наследство е на почит.

 5. 5 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#3] от "deaf":

  Е как да чуят хората за него!?
  Имал е неблагоразумието да не живее,във времето на Азис и Слави!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  До коментар [#4] от "el_pacco":

  Ти пък,картините на нашите най – талантливи художници като Владимир Димитров – Майстора или Златю Бояджиев се продават за смешните и обидно ниски суми от по 10 000лв. (десет хиляди лева)!

 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Неизвестни софийски бохеми: според литературния историк Румяна Пенчева това не е кръгът "Стрелец"
  ................
  Да припомним все пак манифестът на кръга "Стрелец", той е по-различен от този на кръга "Монтерей":
  "Ние искаме да бъдем писателите на новото време: българи и все пак европейци.
  Българинът трябва да се европеизира, без да изгуби ценното, което той крие в себе си като народна единица, със свой особен облик. Или унгарецът е престанал да бъде унгарец, след своето европеизиране?
  Надали има друг народ в Европа, чието положение да е по-тежко от нашето. То се дължи и на това, че ние не сме звено от веригата, която образуват европейските народи, свързани от една обща култура - западната култура, Фаустовската култура. Другите европейски народи не ни чувстват като свои, ние се намираме в едно незавидно изолирано положение. И все пак срещат се българи, които мислят, че ще преуспеем, ако запазим кожуха и рунтавия калпак. Смешно!
  Ние искаме по-голямо приобщаване с културните ценности на запада и подрастващото поколение ще ни подкрепи. Тази наша изповед е пред младежта, на която ние разчитаме главно. "
  1 октомври 1926 г.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#4] от "el_pacco":

  е, нищо, за сметка на това учениците ще друскат български хорá до примала. за да се възпитат в истински патриотарски дух, и да не изчезне "българщината".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Едно малко откъсче от "Дамата с рентгеновите очи"/ 1934 г. комай няма да навреди на никого Обърнете внимание на обноските между хората, преди да наизпълзят от шумата талибаните.
  "От известно време наблюдавам едно необикновено явление. Някои от хората, които срещам, и то предимно от хайлайфа, нямат никакъв мозък в главите си. Днес например видях братовчеда на Валя, който е член в управителния съвет на спортната федерация и има идеално развито тяло. Той ме спря и ме заприказва. Целуна ми ръка, започна да ме обсипва с комплименти, а аз го гледам и си мисля: „Господи, какъв строен скелет!“ Но като дигнах очи към главата му, аз открих, че в нея няма нито капчица мозък. Щях да му кажа това, но се въздържах, за да не го обидя. Може би той щеше да изтълкува думите ми в преносен смисъл. И все пак, аз предпочитам да се омъжа за човек като него, вместо да имам съпруг, чийто череп е пълен с мозък, но се крепи върху хилаво тяло. "
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%81_%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BE%D1%87%D0%B8

  https://chitanka.info/text/1580-damata-s-rentgenovite-ochi

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  [quote#9:"СДС"]нямат никакъв мозък в главите си.[/quote]
  Па Вие ли байно,сте торба-акълията тъдява?!

 11. 11 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Още една човешка съдба открадната и поругана от ДС...Нискочелите примати и сега са там-само малко са сменили методите....

 12. 12 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1041 Гневно

  [quote#1:"abdelhaqq"]орландовския мол. [/quote]Малашевски!!!!!!!

 13. 13 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Простащината, насадена от каскетлиите след 1944г. дава резултати...

 14. 14 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Защо ли не си е останал в Токио през 1944, а се е върнал в окупирана Бг? Със сигурност щеше да бъде сред големите имена в световната фантастика.....

 15. 15 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "За запазването на един архив основна роля играят наследниците. И такива работи се случват. Затова искам да призова всички, които разполагат с ценни материали на видни наши личности, да ги предадат на съхранение в музеите", апелира изследователката.

  А по света дават и пари за това...

 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#12] от "Sabbath":

  ок де, прав си. не се гневи

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Очевидно наследниците му не са уважавали творчеството и личността му, щом са изхвърлили на боклука тези архиви. Помня, чела съм "Дамата с рентгеновите очи", беше завладяваща по онези години. Сега едва ли някой ще посегне да я чете. Въпреки всичко той е пионер в областта на българската фантастика и заслужава нужното уважение.

 18. 18 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Интересно защо, в българските учебници по леитература, не е застъпен т.нар. "български диаболизъм".
  Ето, немските слависти имат изследвания върху темата, а нашите номенклатурни "образователи" мълчат като пукъл:
  "Der bulgarische Diabolismus : Eine Studie zur bulgarischen Phantastik zwischen 1920 und 1934"
  "Историческите корени на литетурният диаболизъм се откриват в романтизма и преди всичко творчеството на Ернст Теодор Амадеус Хофман. Като направление в българската проза и поезия се налага през 20-те години на 20 век. Сред представителите на в България са Светослав Минков, Владимир Полянов, Георги Райчев, Атанас Далчев, а отзвук от него се открива и в творби на Чавдар Мутафов, Емилиян Станев и др."

  nemo malus felix, minime corruptor.
 19. 19 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Весело

  Първо го прочетох, като 3 мил, после забелязах, че е 3 Лв.
  Really!!!! Това да не са го продавали по Грек Лист, там всичко има. Няма няма. Понякога за един paper clip се наддава. Няма начин!

 20. 20 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Любопитно

  Да бяха ги продали в Pawn Shop за повечко.

 21. 21 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 740 Любопитно

  [quote#15:"volrath"]А по света дават и пари за това... [/quote]
  Музеите по принцип правят откупки?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 22. 22 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#16] от "abdelhaqq":

  И двамата сте прави Тук има точно диаболична игра на думи- освен изхвърленото за коферманите и архивите на "умрелите" (незапомнените)

 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#22] от "Head of Medusa":

  добър коментар.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Има една книга( включително и където трябва да я има )

  Игра на сенките (Българска диаболична фантастика)

  Ако на някого му е интересно

 25. 25 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 812 Неутрално

  "По оня въпрос
  Наближава една година, откакто оня въпрос се търкаля немил-недраг из едно учрежденско тресавище без всякакви изгледи да се измъкне скоро оттам. Като имаме пред вид преизпълнението на плановете и наднормените постижения в много сектори на нашия живот, ние с основание питаме: докога ще се търпи неоправданото разтакаване на поменатия въпрос и трябва ли ние лично да занимаем с него някое по-горно място?"

  https://chitanka.info/text/20202-syvsem-stranna-istorija

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 26. 26 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#8:"abdelhaqq"]е, нищо, за сметка на това учениците ще друскат български хорá до примала. за да се възпитат в истински патриотарски дух, и да не изчезне "българщината". [/quote]
  Едното няма общо с друго.
  А творчеството на Светослав Минков до преди няколко години поне беше част от задължителната програма по литература. Така че е въпрос на желание, човек да придобие информация и малко култура

 27. 27 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#26] от "newgenerations"

  Светослав Минков е икона. Има ключово негово произведение "Дамата с рентгеновите очи" - прочетете го. Супер автор и супер човек. Страхотен българин.

 28. 28 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И като прочетете това, за което ви писах по-горе много ще се смеете. Съвпаденията на образи и днешна реалност направо ще3 ви развеселят.

 29. 29 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "proza":

  ++++
  Извинявам се,че повторих тока което вие сте отбелязали. Но "Дамата с рентгеновите очи" е нещо което трябва да се чете. Поздравления, благодаря ви.

 30. 30 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Стига драматизира, този писател не се изучава никъде, няма как да го знае всеки....

 31. 31 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Жалкото е, че пропадането към дъното е от момента, в който ни "освободи" бащата на народите ! С кои да ги сменим? С кои да сменим 200 000-те активни борци против фашизма и капитализма пръкнали от 10 000 комунисти и партизани или камерната компартия превърнала се масовата от над 1.000.000 членове? На дъното сме поради болшинството на увредените мозъци! Защо Костов е единствения "ЗЛОДЕЙ" от псевдопрехода? Защо към Луканков, Ф Димитров, Попов, Виденов, Кръдецът от Мадрид, Станишев, Лешников и най-универсалният- Пожирникар, Охранител, Генерал, Кмет на София, Министър преседател, Победител на всички избори и политически Приятел на множество държавни глави не сме толкова критични и категорични? С една дума- нужни са ни 40 г както по времето на Моисей да скитаме в пустинята!

 32. 32 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нищо чудно няма в цялата история. Подобни открития се правят най-редовно.

  Колкото до Минков -- няма особено значение дали някой е "чувал" за него. То и за Вазов всички са чували, ама колко хора разбират нещо от творчеството му?

 33. 33 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#30] от "sacred":

  Аз съм го учил в 8ми клас ("Дамата с рентгеновите очи". Това беше преди 15-ина години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK