"Чуй" на Диана Иванова закрива изложбата за репресираните художници в София

"Чуй" на Диана Иванова закрива изложбата за репресираните художници в София

© Екип на филмаДокументалният филм "Чуй" на Диана Иванова за радио "Свободна Европа" ще закрие изложбата "Форми на съпротива" от 18 ч. на 26 май в Софийска градска художествена галерия.


Експозицията на куратора Красимир Илиев разказва за репресиите срещу художниците по време на комунистическия режим и техните опити за протест и творческа независимост. Освен произведения на изкуството тя включва извадки от досиета, протоколи от разсъжденията на художествени комисии над "допустими" и "недопустими" творби и други документи. Придружена е с каталог.


"Чуй" е четвъртата прожекция в рамките на "Форми на съпротива". Бяха показани още филмите "Бюлетин за времето, нравите и хората" за убийството на Райко Алексиев, "Сърцето умира последно" на Малина Петрова за процеса срещу Трайчо Костов и "Генко" на Боряна Пунчева за художника Генко Генков. Прожекцията днес ще бъде последвана от дискусия със сценариста и режисьора на "Чуй".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK