Отново с Павел Койчев на 68-ия километър на магистралата

Отново с Павел Койчев на 68-ия километър на магистралата

© Иван Бакалов"Дневник" публикува текста на изкуствоведа проф. д-р арх. Росица Никифорова за скулптора Павел Койчев, чиято постоянна експозиция бе открита през уикенда край село Осиковица, на 70-ия километър на магистрала "Хемус", където се намира къщата по негов проект "Градежът". Оригиналното заглавие е "Има време за дъжд, има време за изложба на Павел Койчев на открито".


На 28 май 2016 година в арт галерия "Оригиналите", махала Владовци до село Осиковица, завесата от проливни дъждове е вдигната, за да огрее слънцето удивителната изложба на Павел Койчев. Мирослав Михайлов щедро е предоставил къщата, поляната и гората за произведенията на скулптора, когото цени като явление в световната култура.


Мащабът
Става дума може би за най-мащабната от многобройните изложби на Павел. Избрал ѝ е име: "Явления и изкушения". Може да се говори направо за изложение, защото тук е показана и самата гипсотека на скулптора, оттам арт-галерия "Оригиналите". Полимеризираните гипсови оригинали на поляната са подредени за дълговременно пребиваване на открито.


Мащабът е коварен инструмент: владееш ли го, постигаш велико качество и обратно. Изложбата на поляната и в горичката на арт галерията показва стабилното разбиране на автора за размерите на пластична творба в открито пространство. Витае съизмеримост между и на пластиките независимо от годините, в които са създадени. Работите на поляната са бели и монолитни, тези в гората са ефирни и летящи.


Отново с Павел Койчев на 68-ия километър на магистралата

© Иван Бакалов


Другото име на мащаба е съотношения. Посетителите се движат между фигурите и допълват осъзнаването на абсолютния мащаб. Множеството от хора и пластики е значимо, но пак остава достатъчно въздух и простор. Тук е "Градежът" с галерията си (обиколната тераса) на втория етаж. Погледът от това ниво разкрива истинското съдържание на замисъла на изложението. Има произведения с щастлива или все още неоформена обществена съдба, независимо, че са на по 30-40 години. Всички те са си намерили тук вярното място и подходящото съжителство.


Освен мащабността (грандиозността) постигнат е вътрешен мащаб и на самата изложба. Композирането на толкова много произведения от различни и много отдалечени години е трудно решима задача. С успех е позиционирано всяко произведение, така че плавно да отвежда към следващото, към следващата година, към следващата мисъл.


Ретроспективно и ново


Давам си сметка колко последователен е творческият път на Павел. Нито една от творбите като започнем с "Човек с налъми" (1974) или "Поклон" (1979) не навява усещане за вехти идеи и старомодна пластичност.
Тъкмо в творбите на Павел се разгръща онази важна в комуникацията характеристика – информативната функция на формата/формообразуването. Просто това е мислещ автор, който владее пластичния език и с него внушава каквото си пожелае – от детински мечти до философски прозрения. Постига го с очевидна лекота, защото е убеден в това, което мисли и владее средствата да го изрази ясно и лаконично. Винаги оставя територия за инвариантни интерпретации на зрителя и това е още едно качество на творческата му личност. Казва: "Всеки да види каквото пожелае."


Отново с Павел Койчев на 68-ия километър на магистралата

© Иван Бакалов


Силно впечатление прави аранжировката на творбите. Премислена е системата от внушения, така че цялото да създаде усещане за изложба-произведение. На зелената поляна с венеца от планински вериги са "Оригиналите" с фундаменталните идеи и непоклатимата житейска философия. Пресъздадените хора и животни са в кореспонденция на богат живот от отправени към публиката съобщения.


Най-жива е гората. Там са новите, непоказвани до този момент произведения. На белите полимерни пластики на поляната от минали години се противопоставя изложбата "Явления и изкушения" – колоритна кохорта от предимно летящи фигури, сложно заплетени с корди между клоните на пролетната гора. Тук властват двуизмерни индивиди, преследващи се един друг в търсене на щастие, някои с червена ябълка в ръка – изкушението, разбира се. Виталното усещане идва от факта, че е представен процес, протичане на отношения между хората и усещането за възможни различни изходи и отново за различни тълкувания.


Публиката


Публиката е важна по принцип, но за Павел Койчев тя е част от експозицията. Върховно умение е да създадеш спектакъл от собствените си творби и да включиш публиката в него. При това не забравям думите му: "Не ме харесват, просто не ме харесват." Тази констатация звучи като авторско отчаяние и е негово обобщение от поне 40 години насам. Но напротив, не е отчаян, а изпълнен с енергия и идеи. Създава произведенията си с вътрешна убеденост, че ще ги хареса, който може. Далеч е от супрематичното превъзходство на проповядващите "изкуство за избраните".


Отдалечена от столичните салони, тази изложба може да не бъде видяна от голям брой хора, но както и "Градежът" през 2008 г. и "Водната паша" през 2009 г. на езерото в същото Владовци, ще се прочуе надалеч от тази махала, надалеч от България. А "Водната паша" беше велика поезия. Поезия примамва публиката до всеки експонат и на днешната изложба. Любопитството е присъщо не само на децата, които тичайки по поляната и гората, създават уникално оживление. Една дама наднича да види какво има в кошничката, поставена в търбуха на ажурното магаре от пръти. И е права, защото там може да се намират още някои от многобройните скрити послания на автора. Публиката очаква това богатство и го търси като изследовател. В този процес за улеснение всяка творба има надпис и година на създаване. Темите са ясни и очевидни и въпреки това изказани. Колкото и да е пестелив в говоренето, всъщност Павел владее вербалния език с усета на поет.


Отново с Павел Койчев на 68-ия километър на магистралата

© Иван Бакалов


Затова винаги е разговарял със своята публика по неповторим начин чрез заглавията на изложбите си: "Торният бръмбар" (1995), "Стадото" (2000), "Обиталището" (2001), "Складът" (2002), "Градът" (2004), "Къщите, лятото, морето" (2005), "Скулптури от оникс" (2006), "Високомерна разходка" (2006), "Под масата" (2006), "Преносителят" (2007), "Градежът" (2008), "Водна паша" (2009), "Нещо лично" (2013).


Любопитството на публиката е насочено и към обитаемата пластика "Градежа". Няма давност за този интерес. Преди време бях написала в статията "Архитектурен език за скулптори – Градежът на Павел Койчев": "Работите на Павел Койчев привличат архитекта заради въплътената в творбите му свобода. Свободата, която школуваният архитект загубва още в първите години на образованието си, но не престава да мечтае за нея цял живот." Такава е тази символ-къща, че продължава да подхранва интереса на всички възможни зрители с техните различни мнения за жанровете в изкуството.


Атмосферата на "Оригиналите" и "Явление и изкушение" е изградена едновременно от творби, природа и публика. Представени са всички възрасти. Присъстват около 300 ценители на изкуството на Павел.


Изпълнителите


На поляната до Павел застава щастлив човек, който го поздравява с възхищението, присъщо на почти всички посетители и констатира: успяхме. Това е един от изпълнителите в материал (полимер с арматура от стъклени нишки) дърводелецът Тони, както гордо го представя Павел. Способността да работиш с екип е важна част от крайния резултат. Скулпторът явно знае как да предаде своето вдъхновение и на помощниците си до такава степен, че да заживеят в режим на творчество, да приемат творбите като свои.


Отново с Павел Койчев на 68-ия километър на магистралата

© Иван Бакалов


Трудът е бил огромен. Всички пластики от минали години, които красят по изключение някое българско пространство, а повече чуждестранни галерии, са "облечени" в новия материал. Разпознават се като вече познатите бронзови или гранитни творби, а едновременно се разчитат като напълно нови. Една впечатляваща нова бяла гвардия и друга колоритна се разполагат с достоинство сред природата на полагащо им се без съмнение място.


Павел Койчев продължава да работи убедено, но затворен в творческо уединение, в своята богата система на разбиране за света. Външни влияния пропуска колкото за сведение, иначе знае какво трябва да каже. Вратата на ателието му е полуоткрехната за ценителите и полузатворена за недоумяващите. Надеждата, че ще бъде разбиран от все повече публики се крие в човечността и притегателната сила на веднъж прозряната от възприемащия искрено поднесена авторова мисъл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 814 Неутрално

  "Павел Койчев продължава да работи убедено, но затворен в творческо уединение, в своята богата система на разбиране за света. Външни влияния пропуска колкото за сведение, иначе знае какво трябва да каже. Вратата на ателието му е полуоткрехната за ценителите и полузатворена за недоумяващите. Надеждата, че ще бъде разбиран от все повече публики се крие в човечността и притегателната сила на веднъж прозряната от възприемащия искрено поднесена авторова мисъл. "
  Всички творци са изправени пред тази дилема - да създават изкуството заради самото него и да изразяват себе си, но и все пак нещо трябва да се яде... нали

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 719 Весело
 3. 3 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  “Тъкмо в творбите на Павел се разгръща онази важна в комуникацията характеристика – информативната функция на формата/формообразуването.”


  Никак не е лесно да си изкуствовед...

  I Want To Believe
 4. 4 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Весело

  Койчев е една от най-готините откачалки в българското изобразително изкуство. Страхотен оригинал и с творбите си, и с личното си излъчване! Ако се бе родил малко по на запад, със сигурност щеше да е звезда . Но и в България му е уютно на този голям творец. Да е жив и здрав!

 5. 5 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Браво!!! Аплодисменти!

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 6. 6 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 982 Весело

  [quote#4:"nenad"]Ако се бе родил малко по на запад...[/quote]
  Ех, ако и проф. д-р арх. Никифорова се беше родила на Запад сега нямаше да четем безумни изрази като "постигнат е вътрешен мащаб" и "супрематично превъзходство".

 7. 7 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Жив класик, огромен творец, скромен човек.
  Колко души знаят за него?
  Важно е да се знае за клипа на Галена и Азис...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 8. 8 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Павел Койчев е световна величина с неповторимия си пластичен и философски език. За съжаление светът не го познава за да изпита щастието от полета на таланта му. Не умеем да споделяме талантите си.

  Днес Павел има рожден ден и навършва 77 години.
  Да си жив и здрав велики духовен пастире!

  Navigare Necesse Est
 9. 9 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 490 Неутрално

  проф. д-р арх. Росица Никифорова с натруфените и изсмукани изрази тотално ме отказа да посетя изложбата. Един американец обясняваше едно време:
  'Ние се опитваме със прости средства да опишем сложни неща, вие правите точно обратното. '
  Няма как да напълниш със смисъл изреченията, когато няма какво да кажеш...

 10. 10 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Харесва ми! Нищо, че е гипс, нищо че е нещо средно между Ботеро и Мур. По-добре нещо, отколкото нищо ама от гений.

  4itatel
 11. 11 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#10] от "4itatel":

  Така е, но на Мур нещата могат да стоят едно до друго, но на Койчев - не!
  Иначе добре е, че го има там в Осиковица.

 12. 12 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#11] от "convince":

  От това, което виждам на снимките, ми се струва, че работите на Койчев могат да бъдат видени и да имат някакъв ефект единствено по начина, по който ги е представил, пардон, "позиционирал" на полянката. Сами по себе си отделните му творби като че ли се изпразват от смисъл.

 13. 13 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#4] от "nenad":

  Ех, чак пък "оригинал"! Явно не си виждал работата на много скулптори, щом определяш като оригинални неговите деривативни произведения, чиито първоизточници могат лесно да бъдат идентифицирани. Дълъг би бил списъкът на художниците, чиито влияние се усеща прекалено силно в показаните на снимките неща; не се вързвай на думите на професорката, че Койчев само пропускал колкото за сведение чуждите влияния - на практика нищо друго не се вижда.

 14. 14 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#12] от "princess_x":

  Не с всяко е така. Тези, които копира от латиноамериканеца могат и заедно.
  По едно време имаше две фигури в задната част на "лувъра" в София на вратата която е към Храма.
  Другите му работи както ги е разхвърлял по по поляната могат да са само колекция на играчки на някой, който е купувал каквото му попадне.
  Има нещо неясно и дразнещо във всяка, нещо не доизкарано като замисъл ли и от там като визия, едни с подробна бъбривост, други тромави и масивни, трети... кой знае какви и защо,... толкова труд?!

 15. 15 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  [quote#14:"convince"]Има нещо неясно и дразнещо във всяка, нещо не доизкарано като замисъл ли и от там като визия, едни с подробна бъбривост, други тромави и масивни, трети... кой знае какви и защо[/quote]

  Именно, но по-странното е, че доста хора тук го обявяват за ''гений''.

 16. 16 Профил на Gina Kovachev
  Gina Kovachev
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Отдавна не съм виждала нещо толкова хубаво! Вълнуващо хубаво! Чихули, Ботеро..., замисъла за овцете и овчара по водата е УНИКАЛЕН!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK