"Синята птица" на Мариус Куркински откри "Варненско лято"

"Синята птица" на Мариус Куркински откри "Варненско лято"

© Народен театърИталиански улични артисти и спектакълът "Синята птица" на Мариус Куркински по Метерлинк (Народeн театър "Иван Вазов") откри Международния театрален фестивал "Варненско лято" снощи. Постановката ще се играе и днес и дава старт на 10 дни с отличени български и избрани чуждестранни представления.


Международните гости включват трупата на голямото име в съвременния танц Мари Шуинар, испанският спектакъл по шекспирови трагедии и комедии "Много шум за нищо", танцовото представление "Корекция" и постановката "Илиада" на завръщащия се у нас словенски режисьор Йерней Лоренци (представлението е носител на Голямата награда за режисура и Наградата на публиката на Международния театрален фестивал БИТЕФ 2015 в Белград). Тези спектакли са част и от паралелно провеждащата се програма на "Световен театър в София".


Общо 35 заглавия под мотото "Проекции на човешкото" ще представи Варненският фест до 11 юни. В основната програма влизат награденото с "Икар" за постановка "Лив Щайн" на Крис Шарков, номинираното за "Аскеер" в същата категория документално представление "Оттука започва България" на Неда Соколовска в шуменския театър "Васил Друмев" в Шумен, "Дакота" със звездите Захари Бахаров, Юлиян Вергов, Владо Карамазов и Александра Василева под режисурата на Владо Пенев, "Рейс" на Здравко Митков, "Сестри Палавееви" по Алек Попов, "Корабът Нощ" на Стилиян Петров и други. Модулът "Шоукейс" ще представи пърформънси, танцови представления и алтернативни форми, а програмата ще бъде допълнена от прожекции на "Хамлет" с Бенедикт Къмбърбач и Метрополитън опера.


Сцените на фестивала са Градската художествена галерия, драматичния театър "Стоян Бъчваров", кукления театър, галерии, барове и улиците на Варна. Пълната програма е на сайта на "Варненско лято".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK