"Кротките" от Ангел Игов получи наградата "Христо Г. Данов" за художествена литература

Авторът на романа "Кротките" Ангел Игов.

© Георги Кожухаров

Авторът на романа "Кротките" Ангел Игов.Романът "Кротките" на Ангел Игов е получил наградата Христо Г. Данов за художествена литература, съобщи БНР. Връчването на наградите се състоя днес в къщата на големия общественик в старата част на града.


Литературните награди "Христо Г. Данов" се връчват всяка година по случай Деня на славянската писменост. Наградите в деветте категории се присъждат на автори, преводачи, художници, издатели за особен принос към българската литература.


Тази година наградата за електронно издание беше спечелена от портал "Култура".
През годините за своя принос са били награждавани Блага Димитрова, Радой Ралин, Валери Петров, Антон Дончев, Константин Павлов, Иван Теофилов. Романът на Ангел Игов е спечелил награда в категорията за "Българска художествена литература", а другите номирани бяха сборникът с пиеси "Жертви на любовта" на Елена Алексиева и книгата "Що е "Стършел" свършил?"


Наградата за преводна художествена литература получи издателят Манол Пейков за превода на "Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)" от Е. Е. Къмингс. Георги Гочев беше награден за преводите на "Държавата" от Платон и "За поетическото изкуство" на Аристотел в раздел "Хуманитаристика".


За илюстрирането и оформлението на книгите "Приказки" от Ран Босилек и "Житие и страдание на грешния Софроний" от Софроний Врачански е награден Борислав Стоев, а литературният критик Димитър Новков получи приза за представяне на българска литература. Наградата в раздел "Издания за деца" получи Виктор Самуилов за книгата "Не е честно".


Наградата за книгоразпространение спечели книжарници "Хермес", а за библиотечно дело е наградена Регионалната библиотека в Стара Загора "Захарий Княжески".


Иван Гранитски беше награден за цялостен принос към българските книжовност и култура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK