Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод

Зорница Кръчмарова

© Личен архив

Зорница Кръчмарова"Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод" се казва най-новата книга за световноизвестния художник Христо Явашев и съпругата му. В нея авторката, живеещата в Италия журналистка Зорница Кръчмарова, прави нещо, което сама се чуди как никой не е правил досега: поглежда към изкуството на известната двойка през призмата на десет души, станали част от необичайното им творческо предприятие.


Известно е, че всеки проект на Кристо и Жан-Клод отнема години, в повечето случаи - десетилетия. Художниците не събират входни такси, не приемат поръчки, нито покани да работят на конкретно място; финансират всичко с продажбата на оригинални рисунки. И макар сами да признават, че произведенията им са "напълно безполезни", двамата художници успяват да мотивират стотици обикновени хора да работят за тях с пълно себеотдаване, разказва Зорница Кръчмарова.


Transformations. The Hidden Art of Christo and Jeanne-Claude излезе на английски, италиански, а в момента се водят преговори за превода й на български език. Книгата бе представена в деня на откриването на най-новата инсталация на тандема "Плаващите кейове" в Италия.
Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод

© Reuters


По професия сте икономически журналист, а в последно време се занимавате и със стартъпи. Какъв е вашият поглед към изкуството на Кристо?


- Идеята за книгата идва оттам, че неговият брат Стефан Явашев е кум на моите родители и мой кръстник. Така че аз съм израснала с мита за Кристо, като дете в къщата на Стефан имаше много негови картини още от годините му в Академията. После станах журналист и въпреки че допреди две години се занимавах основно с икономика и финанси, обичам да разказвам истории. Исках да разкажа няколко за Кристо и Жан-Клод.


Книгата няма претенции да бъде изкуствоведско изследване или критика. Това са интервюта с хора, които са работили с Кристо и Жан-Клод по най-важните им проекти - от 1968 г. До "Плаващите кейове". Исках да направя нещо, което не е правено досега (и доста ме учуди, че няма такава книга).


Разкажете за вашите герои? Разнообразни ли са професиите им, начините, по които намират Кристо?


- Абсолютно. Част от тях са от списък, който ми даде самият Кристо. Запознахме се през ноември 2012 г. в Ню Йорк и той реши, че ще ми помогне. Всъщност получих списъка по имейл чрез племенника му Владимир Явашев, защото самият Кристо не работи с компютър, не шофира, не ползва технологии.


Исках да разбера как често случайната среща с Кристо и Жан-Клод преобръща живота на тези хора. Например техният фотограф Волфганг Волц, който прави всички официални снимки на проектите. За пръв път среща Кристо през 1971 г. на една изложба в Германия. За да го доближи, се представя като журналист на "Шпигел". А всъщност е студент по фотография и просто търси извинение да го снима за една своя работа в университета.


Има хора, които съвсем случайно са се запознали с Кристо - като "работници" на неговите обекти. Защото работите на Кристо и Жан-Клод са, общо взето, огромни строителни площадки. Такъв е например шефът на Central Park Conservancy - службата по поддръжка на парка в Ню Йорк. Той е съвсем млад, когато започва работата по "Портите" в Ню Йорк, и няма никаква идея кой е Кристо. Разказа ми, че е бил току-що женен и въпреки това се премества директно на строителната площадка от страх да не закъснее. Работил е по 20 часа на ден. Впечатли ме начинът, по който тези хора се отдават тотално на проектите на Кристо и Жан-Клод, дори да нямат нищо общо с изкуството.


Фотогалерия: Изложбата на Кристо и Жан-Клод в София >


Друга интересна история е на Франк Зелтенхайм - жител на бившата Източна Германия, безработен с две малки деца и любител катерач; чува случайно за проекта за Райхстага и решава да се представи. Става шеф на катерачите, които опаковат сградата, и това променя тотално живота му - дава си сметка, че щом е участвал в нещо такова, може да постигне какво ли не. Основава собствена фирма за височинни услуги, после втора за работници по вятърни турбини, дори в момента работи с Кристо на "Плаващите кейове". Всички интервюирани споделят, че благодарение на Кристо и Жан-Клод са започнали да вярват в себе си. Казвам Кристо и Жан-Клод, защото и самият Кристо винаги казва "ние", говори за Жан-Клод все едно е още тук.


Какво привлича тези обикновени хора към проектите на Кристо?


- Единственият изкуствовед и преподавател, интервюиран в книгата, Джейн Грегориъс (работила по шест осъществени проекта на двойката между 1979 и 2004 г. - бел. ред.) казва, че Кристо е променил разбирането й за изкуството като самотно занимание, което се случва между четири стени. То е пространство, живот, природа. Самият Кристо казва, че вятърът, слънцето, дъждът, снегът са част от произведенията му.


Въпросът за изкуството на Кристо повдига въпроса що е изкуство по принцип, но това не е моята материя, така че книгата не се занимава с това.


"Плаващите кейове" на Кристо - случва се веднъж в живота >


А вас какво ви привлича?


- Невероятно е това, което стои зад всеки един проект. Осъществяването на "Портите" отнема 27 години. Изключително ме впечатлява решителността, с която преследва всяка своя идея. Това също е изкуство. И смятам, че е житейски урок.


Самият Кристо казва, че това, което прави, не е необходимо никому: на никого не му трябват пътеки или опаковани сгради, нито пък някой ще притежава. Правя го, защото искам. Това е цената на свободата.


Впечатли ме невероятно и като човек. Излъчва голямо спокойствие, говори с много тих глас дори когато е заобиколен, като сега, от стотици хиляди души.


Представянето на книгата съвпадна с откриването на "Кейовете" - споделете впечатления от проекта от първа ръка.


- Не знам, бях твърде щастлива. Но мисля, че не само аз. За пръв път видях на живо нещо, направено от Кристо и Жан-Клод, и най-впечатляваща е атмосферата. Бих я нарекла купон. Бебета, пенсионери, хора от цял свят са се стекли в едно селце, което в най-добрия случай, когато всички са си вкъщи, е 1200 души. В първите дни беше съвсем спокойно. Сега виждам, че наистина е трудно, защото всички са се устремили натам.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2449 Неутрално
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3142 Неутрално

  Много статии и видеа за тоз Кристо, специално издание на "bTV Репортерите", посветено на него, само че едно интервю с него не видях за българска медиа. Парадокс! Продължавайте с това сакрализиране! Същото е с мулти-култи темата и за бежанците - колкото повече, толкова повече - всяко действие има обратнопропорционална реакция.

 3. 3 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това "изкуство" ще да е бая скрито.
  Какво привлича тези обикновени хора към проектите на Кристо?
  - Снобизъм и доза любопитство.

 4. 4 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Моля хора,не бъдете съдници на дребно, за нещо тъй голямо.Изкуството е най-вече да създавш ...чувства ,предмети,идеи...мечти.
  Кое от това не постига Кристо??
  С какво една картина на платно скрита в сейф на колекционер е по-ценна от изживяванията предоставени от Кристо §Жан-Клод ,с какво??

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  [quote#4:"!D !"]С какво една картина на платно скрита в сейф на колекционер е по-ценна от изживяванията предоставени от Кристо §Жан-Клод ,с какво??[/quote]
  Цената е чудно нещо.
  Понякога цената на една картина може да се покачи значително само защото е скрита в сейфа на някой колекционер.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Скритото изкуство на Кристо е начинът по който си връща вложените пари.
  Продава на баснословни цени свои скици , рисунки , графики. Инсталациите му служат само за реклама , за рейтинг , за вдигане на цените. И понеже по света има много лесни пари , много сноби плащат здраво за една рисунка на Кристо с подписа му.
  Въобще търговията върви здраво. Гледах документален филм. На времето Пикасо прекарал няколко месеца в едно градче в южна Франция , прочуто с керамиката си. Направил известен брой вази , купи , паници. Част продал , част оставил. Направили негов музей. Към музея - работилница. Произвежда керамични плочки, педя на педя , с възпроизведен подписа на Пикасо. Продават ги по 2000 евро едната !

 7. 7 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател - подкрепям budd.

  Нито "тоз Кристо", нито стойността на изкуството му зависят от естетските критерии на завистливото българско племе. За щастие.

 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  +++! Не само това, уникален е. Няма човек досега, дето да е правил подобно изкуство. Идейте му са прости, но направени с доста фантазия и вкус.

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Вчера слушах обширно интервю с Кристо, много интересен и обладан от идеите разработвани съвместно с Жан Клод, включително и плаващите мостове като "съчетание на подвижността на водата и солидната неподвижност на земята" - по негови думи. Ето част от интервюто с много добри илюстрации на проектите им
  http://www.wbur.org/hereandnow/2016/06/27/artist-christo-floating-piers

 10. 10 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Заради крещящата оскъдица откъм герои и личности в българско общество окаяните български медии превърнаха Кристо в нещо като Григор Димитров на изкуството.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 11. 11 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#10] от "Репей":

  Вчера един се изцепи, че сме имали и друг Христо, който заслужавал внимание и уважение, а не Този...
  Това някак си не говори за разбиране какво става, кой, кой е и какво и защо го прави!
  Сега гладам, че и Хасковлията, ще се състезава за място под слънцето на България за социализация пред Габровеца!

 12. 12 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  явно се информираш само от ограничен набор медии, та и за това ти се струват много статиите

 13. 13 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Така де, откога ли чакаш момента да настъпи тоталното му отхвърляне...
  Толкова ли не се разбира, че ОТНОШЕНИЕТО КЪМ КРИСТО е отношение към различните, правещи или изглеждащи различни, неразбрани и от там неприемани и отхвърляни.
  Ами то това е истината, другото е без значение, от тук и ксенофобията и расизма и нетърпимоста, някой случайно да не наруши единето и пиенето ни, та да си загубим апетита и да ни боли главата после или да получим недай си боже стомашно разстройство.
  По добре да ги разкараме тия!...

 14. 14 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#6] от "ahasver":

  ПАРИТЕ, Парите, парите бе!
  Къде са парите, от къде са и какви са тези пари?

  Парите значи!
  Друго не е важно, нъл тъй?

 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално
 16. 16 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#6] от "ahasver":

  Е, къде ги връща ПАРИТЕ, на кого и как?
  Това е неадекватно и неразбираемо нали?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#17] от "ahasver":

  Много гальовно и нежно звучи написаното?

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  Кристо си е Кристо. Световно известен.
  Ако реши, може да мегатвори плантация с репеи.

  До коментар [#10] от "Репей":

  Заради крещящата оскъдица откъм герои и личности в българско общество окаяните български медии превърнаха Кристо...

 20. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#19] от "dnevnikar":

  Така е, и добре прави, защото зашлеви директен шамар по кутията на съдържимото остатъчно сиво вещество, раждащо изопачената мисловна култура на пост комуно обществото в България.
  Един изглежда твърде обособен като липса на тази материя в споменатата структура на тялото си в предната статия извика:

  "Какво ме е еня за този дърт бастун, какви ги дъвчи!"

  Това е падение и пълно зануляване на духовноста, възпитана и отгледана в последния четвърт век у нас, тук в държавата ни, плод на висша бездуховност и анулиращо всеки мисловен стремеж "образование, "възпитание" и съвремено разбиране за личностна изява.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12081 Неутрално

  Винаги съм се възхищавал на идеите и реализациите му, струва си да се видят нещата му наживо. Усещането е велико. Иначе видях изложбата в София миналата година, но не е същото. По-интересното беше когато видях негова скица на опаковането на Райхстага в офис на непознат човек в едно малко немско селце

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#3] от "sophia_gr":

  Сопхио_гр,
  Ти найш ли, ко е туй S.N.O.B. ...?
  От латинския език иде.
  Да та потсета, де.

 23. 23 Профил на Gergana Hristova
  Gergana Hristova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Възхищавам се искрено на авторката, която имам щастието да познавам лично ! Блестяща журналистка и страхотен човек! Браво, Зорница !!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Скритото изкуство? Защо го прави? Какво иска да покаже? Много въпроси, но и подигравателни коментари. Обаче същите въпроси може да зададем и за Христо Стоичков, нали?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK