Кулинарният Пловдив се разбужда

Кулинарният Пловдив се разбужда

© Бакхус



Пловдив никога не е бил кулинарно скучен, напротив. Традициите на българи, турци, арменци и евреи в този етнически пъстър град са намерили израз в многобройните кръчми под тепетата още в старо време. През 30-те и 40-те години на XX век Пловдив се прочува с шкембеджийниците си, раждат се и култовите кръчми "Бумбарника", "Златна круша", "Тихия кът" и много други, които го прославят като център на специалитетите от субпродукти като бумбар, шарден, търнак, агнешки главички, чревца, език и други дреболии и чудесии.


Порядки от пловдивските кръчми са запазени в изследванията на местни културоведи: "Безплатно се поднасят мезетата за ракия. Обикновено те се състоят от зеленчукова салата с няколко хамсии и маслини. За вината безплатни са сварените шкембета, далаци, черен дроб... Срещу заплащане се поднасят печени, чукани, полети с гръцки зехтин и наръсени с магданоз чирози. Заплащат се и деликатесните мезета – хайвер, вносни риби."*


Средиземноморската кухня далеч не е екзотика за космополитния Пловдив. В една от най-изтънчените кръчми на града на братя Константинови се поднасяли само отбрани и изтънчени мезета, а рибното меню включвало: пушена скумрия, лакерда, сьомга, паламуд, щука, аншоа, чига, косат, смадок, тарама, басма, калкан, платина, хамсия, гарози, чирози, бяла риба в зехтин, распер. И, разбира се, хиоска мастика.


Цялата кулинарна разходка из Пловдив можете да прочетете в новия брой на списание "Бакхус". Какво още съдържа той - можете да видите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на xymax
    xymax
    Рейтинг: 536 Неутрално

    Пфууу, изчетох цялото резюме, очаквайки, че ще ни поканите на някой кулинарен фестивал, а то реклама на статия :-(

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  2. 2 Профил на mavricii.plovdiv
    mavricii.plovdiv
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Безплатно се поднасят мезетата...,да, безплатно се поднасят САМО,самите мезета се заплащат...поне аз където съм ходил,а това е са 97% от местата.

  3. 3 Профил на hasmokar
    hasmokar
    Рейтинг: 1045 Неутрално

    Могу убав, мекичък джигер, пражат "майните"!

  4. 4 Профил на moriarti
    moriarti
    Рейтинг: 808 Весело

    Бравос! И кат се разбуди съвсем?!??? Или засега да се фокусираме в гуреливо-сърдито му изражение?

    "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
  5. 5 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1048 Весело

    Начи...това, Фелибето направо е*ава зайката на веганите...

    Форумът е в будна кома...
  6. 6 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 1858 Неутрално

    Нали не сте останали с убеждението, че написаното се отнася за сегашната действителност.

  7. 7 Профил на moriarti
    moriarti
    Рейтинг: 808 Весело

    До коментар [#5] от "Ghost":

    Не е баш така. До Филибето са се ширнали полета широки, пълни с вегански сладости. Винаги могат да си попасат на воля... е-е-е-ееее чак до КЦМ-то. Помислено е за всички.

    "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
  8. 8 Профил на moriarti
    moriarti
    Рейтинг: 808 Весело

    До коментар [#6] от "stedim":

    Амчи да. Що? Къде е уловката? Някаква паралелна (майна мейд) реалност ли са измислили?

    "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
  9. 9 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1048 Весело

    [quote#7:"moriarti"]До Филибето са се ширнали полета широки, пълни с вегански сладости. [/quote]

    Тия с чушките ли, уе...???
    Цъ, не си прав...вкарали са им гени от прасета, за да им е тлъста реколтата...

    Форумът е в будна кома...
  10. 10 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1117 Неутрално

    Наремето, преди бай тошо, някъде към 52-53та година, два рсторанта предлагаха два, три специалитета от костенурки. Всеки ден идваше биволска кола пълна догоре с тях. Докато изчезнат, разбира се...

  11. 11 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 488 Неутрално

    В "Бумбарника" съм бил 2-3 пъти в началото на 80-те голяма дупка
    бяхаго направи клуб на културрните дейци и с мой приятел реставратор запивахме.Уникална атмосфера-алкохолизирани художници-култур трегери ,плебеи,сноби,алкохолизирани актриси
    всякакви олигофрени.Ракия гроздова и кибапчи с лютеница и оцет
    за сорачна течност...гюрме от всякъде

  12. 12 Профил на Драга
    Драга
    Рейтинг: 367 Любопитно

    Пловдив винаги е имал култови кръчми, но баш пък с храна да смаят някого - едва ли.
    Преди време в Бакхус бяха номинирали винарна "Бодила" за "ресторант на годината". Отидохме да го видим, но се оказа пълно разочарование - безвкусна и униформена храна, миниатюрна винена листа и отврат обслужване. После взе че се затри.
    А много преди да получи бляскав статут беше готино местенце, в което си ставаш приятел с хората от околните маси. И когато левчето галопираше в пистата на хиперинфлацията, там можеше да си поръчаш ракия с мезе за по-малко пари, отколкото кафе с кола

    Ако животът ти поднесе лимон, се огледай на кого да го изцъркаш в очите.
  13. 13 Профил на hasmokar
    hasmokar
    Рейтинг: 1045 Неутрално

    Абе шкембеджийница , като Ямбола града или повекето провинсиални градове , дето сякаш времето е спрело...по сравнение със София.

  14. 14 Профил на Емо
    Емо
    Рейтинг: 712 Неутрално

    До коментар [#2] от "mavricii.plovdiv":

    Това са спомени от началото на миналия век. Не важат за днешно време.

    Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
  15. 15 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4144 Неутрално

    Имаше един кратък период на р-т Мистър Баба (гемията до пристанището) към всяка ракия поднасяха в малка чинийка разбит тарама хайвер около 30г с едно сухарче.
    В Македония в гр. Прилеп към бирата ми поднесоха малка чинийка с няколко пържени фъстъци (около 10гр.).
    Да приемем, че това е малко гевезелък, но калкулирането на хляба в крайната сметка ДРАЗНИ господа ресторантьори ! Да не говорим, че хлябът почти навсякъде е по-скъп от нашенския.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK