"Злокобна нощ" на HBO връща зрителите към класическия криминален сериал

"Злокобна нощ" на HBO връща зрителите към класическия криминален сериал

© Жени КолеваЕдна нощ, едно престъпление, което изглежда ясно. Един примерен студент, едно добро ченге и един шантав адвокат. Нищо обаче не е такова, каквото изглежда. Ясно е само, че с новия си минисериал, чиято премиера е на 11 юли, HBO ще върне зрителите към класическата драма и добрите криминални истории и ще предостави поглед към съдебната система и затворите в САЩ, към социалните проблеми и омразата, към расизма и отношението към и на малцинствата.


В сериала "Злокобна нощ" (The Night Of), който чака години, докато се появи пред публика, и минава през редица предизвикателства, са замесени неслучайни хора. Което още преди излъчването на първия епизод дава знак, че си струва вниманието на зрителите.


През една злокобна нощ
Всичко започва в едно такси и двама непознати младежи, минава през наркотици, алкохол и опасни игри, за да завърши в килията на полицейско управление в Ню Йорк. Всичко започва от злощастно стечение на обстоятелствата, за да доведе до съдбоносна среща (и за двамата) на заподозряния с неговия особен адвокат.


Фотогалерия: Злокобна нощ, която преобръща животи >


Минисериалът предлага напрежение, обрати, поражда съмнения, кара да се замислиш. Начинът на снимане с акцент върху детайлите, интересни ъгли на камерата, фокус върху лицата и ръцете на героите правят зрителя съпричастен с историята и го карат да поиска да е на мястото на престъплението и самият той да съдейства за разкриването.


И точно когато публиката е успяла да се потопи в криминалната история, идват ужасите на съдебната система в САЩ, протакането на дела, борбите между адвокати, кошмарът в затворите, в които се налага понякога да лежат невинни или хора с леки провинения, докато чакат процесите си.


Амара Каран, Джон Туртуро, Стивън Зейлиън и Риз Ахмед по време на прожекцията на първия епизод на сериала.

© HBO

Амара Каран, Джон Туртуро, Стивън Зейлиън и Риз Ахмед по време на прожекцията на първия епизод на сериала.


Да влезеш във филма


За да се подготвят за филма, всички участници в него минават през сериозни проучвания и подготовка. Режисьорът и съсценарист Стивън Зейлиън ("Списъкът на Шиндлер", "Мъжете, които мразеха жените", "Бандите на Ню Йорк") и сценаристът Ричард Прайс ("Цветът на парите", "Наркомрежа") проучват дълго съдебната система в САЩ, посещават затвори и съдебни заседания заедно с основната част от екипа.


"Трябваше да се проучи целият процес от ареста до съда", обясни Зейлиън на прожекцията на сериала в Британския филмов институт в Лондон. "Съдебната система беше нещо, от което нямах представа, но можех да науча", допълни той.


Част от екипа по време на представянето на "Злокобна нощ" в Британския филмов институт.

© Жени Колева

Част от екипа по време на представянето на "Злокобна нощ" в Британския филмов институт.


Главните актьори Риз Ахмед ("Лешоядът", Rogue One: A Star Wars Story), който влиза в ролята на Насир "Наз" Хан, и Джон Туртуро ("Големият Лебовски", "О, братко, къде си?"), който се въплътява в ролята на адвокат Джак Стоун, отделно правят собствени проучвания. Риз е слушал записи на затворници, разговарял е с надзиратели, посещавал е центрове за хора, излежали присъдите си, разказа той за "Дневник". Туртуро от своя страна се консултира с редица адвокати, за да разбере начина им на мислене, както и системата.


За по-голяма автентичност сериалът е заснет по улиците и из сградите на Ню Йорк, а за сцените в полицейското управление или затвора, преустрояват стари и изоставени помещения в града.


Нестандартен сериал


Работата по сериала започва с идеята на продуцентката Джейн Трантър ("Отделение за специални грижи" и "Рим") за римейк на британския сериал Criminal Justice. Без колебание тя се обръща към Стивън Зейлиън, за да напише сценария. "Беше като да чета Достоевски", разказва той за първия си сблъсък с текста. Носителят на "Оскар" следва основните моменти от британската версия, но много неща, включително главният герой, се променят изцяло. Героят на Риз Ахмед е от пакистански произход и мюсюлманин само в американската версия, което добавя нови теми и сюжетни линии към историята.


"Не сме преследвали идеята за расизма и кога точно да пуснем сериала, така че да съвпада със събитията", обясни Зейлиън, признавайки обаче, че напрежението по темата се усеща в Ню Йорк, а и по целия свят. Според Риз Ахмед сериалът е много актуален, въпреки че е заснет преди години. Той самият лично е изпитал променящото се отношение към мюсюлманите и смята, че "Злокобна нощ" ще даде още един поглед към проблемите на малцинствата, към отношението към мюсюлманите и тъмнокожите и към стереотипите, които съществуват дори в тези групи.


Риз Ахмед в ролята на Наз

© HBO

Риз Ахмед в ролята на Наз


Зейлиън тръгва с идеята за пълнометражен филм, но се оказва с 500 страници сценарий и нуждата пълнометражният филм да бъде трансформиран в сериал и разделен на 8 части. Заснемането му, отнело 8 месеца, обаче остава като на пълнометражен филм, екипът запазва вниманието върху детайлите, в продукцията са включени над 200 души.


Стивън Зейлиън прави още нещо, нестандартно за сериал – настоява целият сценарий да бъде написан до последния детайл, преди да започне заснемането му. Така всички са наясно с историята, за да могат по-добре да пресъздадат всеки един детайл от нея.


Стивън Зейлиън

© Associated Press

Стивън Зейлиън


"След смъртта на Гандолфини спрях да мисля за сериала"


Продукцията е съпроводена от трагедия за екипа. В първоначалния вариант ролята на адвокат Стоун е трябвало да бъде изиграна от внезапно починалия през 2013 г. Джеймс Гандолфини ("Семейство Сопрано"), който е и изпълнителен продуцент. Успява обаче да се включи само в пилотния епизод, и то само за няколко минути. "След смъртта на Гандолфини спрях да мисля за сериала", признава Джейн Трантър и допълва, че разбира, че има смисъл да продължи с продукцията, когато тя се възражда сама и без особени усилия от страна на екипа.


За кратко Робърт Де Ниро се спряга за новия адвокат Стоун, но заради проблеми в графика ролята поема Джон Туртуро, който и според Трантър, и според Зейлиън е бил много добро попадение и се е вписал идеално в ролята на странния защитник.


Джон Туртуро е адвокат Джак Стоун.<br />

© Associated Press

Джон Туртуро е адвокат Джак Стоун.


Какво прави сериала различен


"Не гледахме нито наляво, нито надясно, докато правихме сериала", отговаря Трантър на въпрос на "Дневник" за това кое е нещото, което прави "Злокобна нощ" по-различен от останалите криминални сериали в ефира. "Нашата цел беше да дълбаем в тази история, да разберем и да покажем защо го правим", допълва тя. По думите ѝ едно от предимствата на продукцията е, че екипът е получил възможността от HBO да завърши историята и да покаже на зрителите засегнатите проблеми в тяхната цялост.


В "Злокобна нощ" няма добри и лоши герои - всеки носи тежко минало, скрити проблеми или има неочаквано добри намерения. Наред с мрака, върху който се акцентира дори визуално, сериалът предлага добри шеги в точните моменти, а убедителната игра на актьорите допринася за пренасянето в историята. Цялата прецизност към съдебните процедури, детайлите, преплетените и разнообразни истории и черният хумор водят зрителя от трагедията на един човек и едно семейство към трагедията на цяло общество, зависещо от порочната система на престъпления и наказания.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3482 Весело

  Дано не е прекалено възпитателен, че напоследък и с кримките ни пълнят главите с нови ценности.

  Еретик
 2. 2 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Просто странно е как криминалните истории постепенно изместват останалите филми и сериали.

 3. 3 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 334 Весело

  Изглежда интересно, но едва ли ще е на нивото на "Рей Донован" и "Банши". Освен това съдебната система на САЩ така е описана ,все едно се говори за БГ съдебната система, ако изобщо има такава,де.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Този сериал ще бъде нещо различно. НВО отново уцелиха десетката. За жалост подобни мистерии и криминални истории имат кратък живот - два до три сезона, иначе историята се разводнява, разпъва се като локум и рейтингът се стопява. Разкриването на истината в тези мистерии трябва да се обмисля внимателно и да е точно в подходящия момент, защото ранното разкриване води до ефекта "Туин Пийкс", а късното - до ефекта "Изгубени". Безспорно НВО си осигуриха поне 5-6 мощни заглавия, с които да напълнят програмата в следващите две години.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 5. 5 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Запълват понеделниците след края на сезона на Игра на тронове, дано да им се получи.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Ще го гледам, докато не ме разочарова, което и предполагам, че ще се случи

 7. 7 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 632 Разстроено

  Снощи се настаних в девет за Игра на тронове, а то какво стана - нищо. Десет епизода минали без да се усетя. И Силициеавата долина я няма, и Вицето. Язък за хубавата телевизионна понеделник вечер!

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 8. 8 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Обичам напрегнатите трилъри от преди няколко години, но вече се правят само блудкави бози, дамо този е попадение

  danitoledov
 9. 9 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#3] от "Rock J":

  Съдейки по първият епизод, няма съмнение че ще е несравнимо по-качествен от "Рей Донован" и "Банши".

 10. 10 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Супер, тъкмо ще има какво да гледам след като свърша с 3 сезон на "Мост" \Bron\.

 11. 11 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 453 Любопитно

  До коментар [#3] от "Rock J":

  "Банши" определено е друг тип сериал, в много отношения ми прилича на "Стрелата", тук определено говорим за криминална драма, затова няма как да има допирна точка! По-скоро може би има нещо общо с "The Killing", но.....не съвсем!

 12. 12 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Гневно

  Абе други държави филми не правят ли?

  Вече 20 и кусур години ми омръзна: "...такси, наркотици, примерен студент, едно добро ченге, един шантав адвокат, расизъм, арест..."...
  Стига бе!
  Филми няма ли?
  Това, по-горе платена публикация ли е?
  ПП: Гледам, НВО един оператор ми го предлага безплатно...
  И да ми плащат няма да седна да го гледам!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 13. 13 Профил на pukii
  pukii
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Първата серия е блестяща - очертава се много добър сериал!!!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK