"София диша" за пореден път ще затвори столични улици през август

Кадър от миналогодишното издание на фестивала на ул. "Пиротска"

© Георги Кожухаров

Кадър от миналогодишното издание на фестивала на ул. "Пиротска"За седма поредна година фестивалът "София диша" ще резервира за пешеходци централни улици и кръстовища в София. Пазари, временни кафенета и места за срещи, изкуство, спорт и отдих ще се настанят на мястото на автомобилите в четири поредни недели на август.


Тази година улиците са други, а участъците - по-големи, съобщиха организаторите на пресконференция вчера. На 7 август ще бъдат затворени цели четири: ул. "Иван Денкоглу" (от ул. "Цар Асен" до ул. "Цар Самуил"); ул. "Лавеле" (от ул. "Иван Денкоглу" до ул. "Алабин И ВЛ"); ул. "Княз Борис I" (от ул. "Алабин И ВЛ" до ул. "Солунска"); ул. "Цар Самуил" (от ул. "Иван Денкоглу" до ул. "Солунска"); ул. "Бистрица" (от ул. "Цар Самуил" до бул. "Христо Ботев").


На 14 август действието ще се пренесе на ул. "Московска" от "Васил Левски" до "Раковски") и преките й "11-ти август" и "Дунав" (между ул. "Оборище" и "Московска"). На 21-ви ще бъде затворени "Княз Александър I" от "Цар Освободител" до "Гурко" и "Съборна" до ул. "Леге"), а следващата неделя - централният бул. "Александър Стамболийски" от площад "Св. Неделя до булевард "Христо Ботев".
Всяко от тези места ще бъде разделено на пет тематични зони - творческа, релакс, базар, спорт и детска, като акцент ще бъде културната програма. Организаторите обявиха, че ще работят с Министерството на външните работи и Летище София за превръщането на събитието в "национален бранд, като част от кампания за популяризиране на България в Европа и света".


Като част от програмата "Творческата зона" ще представи проекти на млади български художници, създадени специално за фестивала. Сред артистите и проектите, които ще вземат участие, са Стела Гечева, Златин Орлов, Стоян Николов-Зиков, Анжела Пенчева, Николай Горнишки, Ели Цонова, Никола Михов, People of Sofia, Захари Попов, Точка Илиева, Виолета Витанова и Станислав Генадиев, стендъп комедия, цирк, танци, късометражно кино и много други. Музикалното оформление ще бъде дело на български електронни и хипхоп артисти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK