Българската комунистическа партия през очите на Ромен Гари

Българската комунистическа партия през очите на Ромен Гари

© Издателство"Годината е 1946. На първия си дипломатически пост като втори секретар в България пристига младият RG. По това време страната ни е победена и окупирана, а телеграмите и месечните и годишните доклади, които младшият дипломат изготвя, се простират подробно на стотици страници, често изпълнени с тъга."


Така издателство "Сиела" и Институтът за изследване на близкото минало представят новия сборник от поредицата си "Минало несвършено" - "Ромен Гари и френската дипломатическа поща", която проследява френско-бъргарските отношения между 1944 и 1947 г. през очите на известния френски писател Ромен Гари.


Французин от еврейски произход, роден в Литва, авиатор от Втората световна война, Гари не само е единственият автор, печелил приза "Гонкур" два пъти под различен псевдоним, но и дипломат, видял първите години на новата комунистическа власт в България. Централно място в сборника, съставен от Райна Карчева, заемат неговите телеграми, месечни и годишни доклади.
Комунистическата партия


Що се отнася до реалната мощ на Комунистическата партия, триумфираща след проведените избори, трудно е да се даде категоричен и сериозен отговор. Партията днес наброява 400 000 членове, но дори шефовете ѝ признават, че 50 % от тях са опортюнисти. Престижът на СССР и изключителната роля на партията в съпротивата допринасят за този успех.


Що се отнася до същинската политическа доктрина, с колебание бихме могли да твърдим, че 25 % от избирателите на Комунистическата партия са гласували за доктрината ѝ. Между другото тази доктрина е представена пред избирателите в доста омекотен и привлекателен вариант: няма революция, няма колхози, няма посегателство върху частната собственост, не предстои национализация или експроприация на малки предприятия, няма диктатура на пролетариата.


"Ние искаме, твърди Г. Димитров, да стигнем постепенно и поетапно до социализъм." В този смисъл партията следва еволюцията на всички комунистически партии в света: тя е отхвърлила почти всички лозунги от последните двадесет и пет години поради овехтялост и непригодност. Тя притежава всичко необходимо, за да поведе – енергия, жизненост и дисциплина, подобно на събратята си от цял свят; партията притежава дори способността да вдъхнови абсолютна преданост. За да разшири престижа си, тя изкусно подчертава подкрепата на СССР в дебатите за Тракия срещу исканията на Гърция за репарации. По съвсем естествен начин тя се представя като единствената партия, способна да осъществи политика на тясно сътрудничество, или както се казва, "на вечно приятелство" със СССР, политика, която мнозинството от българите смятат за единствено възможна в този момент.


Лидер на партията е легендарна фигура от героичния международен комунизъм от недалечното минало, героят от процеса за Райхстага, приятелят на Сталин, Г. Димитров. Днес той е един доста изтощен човек, твърди се, че е болен, но престижът му е ненакърнен. Той говори пред хора с удоволствие и е открит и откровен: страстната агресия на неговите речи е добре позната от американци и англичани, които той често взима на прицел.


Старата комунистическа гвардия слуша с горчивина и неудобство призивите към умереност, към "поетапен социализъм" и непреглъща лозунги от рода на "законност и публичен ред", които бившият организатор на световната революция, министър-председател на страната от ноември 1946 г., издига пред тях. Той вероятно също не е много щастлив от тази роля, но неговата преданост към партията е безгранична: доказал го е в миналото, доказва го и сега. След като е мечтал и работил за световната победа на Комунистическата партия, днес се задоволява с битка за победа на партията в България.


Днес Комунистическата партия заема първа позиция в България, но тя не го дължи нито на своя лидер, нито на волята на народа. Тя го дължи на победата на Червената армия и на руската окупация, на господството върху всички административни механизми в страната, върху целия държавен апарат, постигнато през последните две години. И ако днес тя се явява като основен победител на изборите, то е защото българският електорат е преценил, че другите партии нямат никакъв шанс да завладеят и задържат властта в страната при актуалните обстоятелства. Ако българските избиратели бяха в състояние да се явят пред урните убедени в реалната мощ на техния вот, т.е. сигурни, че този вот ще произведе съответното на резултатите правителство, което ще управлява и ще се задържи на власт с демократични методи, вероятно Земеделската партия щеше да се окаже победител над комунистите. И тук опираме до порочен кръг, тъй като само един нормален политически живот би променил, по-скоро обновил манталитета на българския избирател, а нормален политически живот е невъзможен без нормална изборна психологическа нагласа, за която говорихме по-горе.


Заключение


Всичко казано до тук ни свежда до заключението, че България все още не е зряла за демократичен режим по западен модел. Бихме могли да твърдим, че народът е доста закъснял в политическото си развитие, за да успее да установи и поддържа демократичен режим. Но подобно твърдение би било абсолютна грешка. Българският избирател притежава добре развит политически усет, който не се различава по нищо от политическия усет на избирателите във всяка демократична държава. От истинска политическа изостаналост в България са били белязяни всички последователни правителства: те заслужават осъдително отношение за пълната неориентираност на българския избирател, за липсата на доверие в собствените му сили.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  "Всичко казано до тук ни свежда до заключението, че България все още не е зряла за демократичен режим по западен модел."

  Това е вярно и днес, 70 години по-късно.

  Ако беше зряла, нямаше да гласува ту за едно, ту за друго разклонение на един и същ червен дънер: ту БСП, ту НДСВ, ту ГЕРБ ... и задължително за ДПС като "балансьор"...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Няма друга партия, която да е навредила толкова на България.

 3. 3 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 506 Весело

  Ако баба ми беше мъжка ....

 4. 4 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  ......ту за СДС

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Заглавието е некоректно.
  Макар че последният абзац звучи съвременно

 6. 6 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Българският избирател притежава добре развит политически усет, който не се различава по нищо от политическия усет на избирателите във всяка демократична държава."

  В това си твърдение Ромен Гари е много точен. Друг е въпросът, че българският избирател не винаги има условия да прояви своя политически усет.

 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Тя го дължи на победата на Червената армия и на руската окупация
  ================================
  Ами да беше победила френската армия, г-н Гари, а не да капитулира позорно за един месец. И после да прави някакви правителства в полза на нацистите и да сътрудничи с тях. Само гарнизона на Брестката крепост се съпротивлява по дълго на немците от цялата френска армия. Ако не беше Червената армия, Париж още щеше да е под немска окупация.

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1852 Неутрално
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#6] от "ijj":
  След 9.09.1944 у нас се е върнала многопартийната система което си е форма на демокрация. Странно защото никъде не се говори за франсетата комуняги и издевателствата над колаборационисти и френските мадами обслужвали по квартири немската войска. Жертвите са много на режима на
  ген Дьо Гол.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  ...българският електорат е преценил, че другите партии нямат никакъв шанс да завладеят и задържат властта в страната при актуалните обстоятелства. Ако българските избиратели бяха в състояние да се явят пред урните убедени в реалната мощ на техния вот, т.е. сигурни, че този вот ще произведе съответното на резултатите правителство, което ще управлява и ще се задържи на власт с демократични методи, вероятно Земеделската партия щеше да се окаже победител над комунистите....

 11. 11 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 552 Весело

  До коментар [#4] от "evq15491716":

  +++

  Само за тях , нали е демокрация

 12. 12 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  Описание на бардак! Садистичен!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 13. 13 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 729 Неутрално

  "Всичко казано до тук ни свежда до заключението, че България все още не е зряла за демократичен режим по западен модел. "
  Колко актуално звучи 70 (седемдесет) години по-късно!

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Между другото тази доктрина е представена пред избирателите в доста омекотен и привлекателен вариант: няма революция, няма колхози, няма посегателство върху частната собственост, не предстои национализация или експроприация на малки предприятия, няма диктатура на пролетариата."С лъжи и рязане на глави,към пълна диктатура на пролетариата.

 15. 15 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 755 Неутрално

  "Българският избирател притежава добре развит политически усет, който не се различава по нищо от политическия усет на избирателите във всяка демократична държава."

  По време на Комунизма в България 1945-1990 г. можеше да се гласува само за две партии: БКП и ОФ. Семейството ми мразеше комунистите, затова гласуваха за ОФ, все за някой трябваше да се гласува. удрят ти печат, че си гласувал, в личният паспорт, който го гледа работодателя през Комунистическо време, при кандидатсване за работа.

  Лошото е при Китай: Комунистическият октопод е обхвал в здрава връзка китайският народ. Сами не могат да се освободят, само от външна сила. Китай е страната след САЩ с най-много инвестиции във въоръжаването като проценти от БВП.

  Es muß Geld fließen!
 16. 16 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 592 Неутрално

  [quote#7:"Каишков - Системен нарушител"]Ако не беше Червената армия, Париж още щеше да е под немска окупация.[/quote]

  Това в история на ссср ли го пише? Кога червената армия е стигала Париж. Ай стига бълнувания. На 06.06. 1944. десант в Нормандия не е имало.

 17. 17 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Познавам Ромен Гари като писател. "Обещанието на зората" ме впечатли - силата, която майчината любов може да даде на децата си, но и щетите, които може да остави в душите им.
  Явно, че и дипломатическите и политически умения на Ромен Гари не отстъпват на писателската му дарба.
  Напълно е схванал обстановката в България след 9-ти септември: "Що се отнася до същинската политическа доктрина, с колебание бихме могли да твърдим, че 25 % от избирателите на Комунистическата партия са гласували за доктрината ѝ."

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "......страстната агресия на неговите речи е добре позната от американци и англичани, които той често взима на прицел.
  То и след седемдесет години риторикарта на патрЕотЕте и комунистите е непроменена.

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4012 Неутрално

  Обещанието на Сталин пред Чърчил и Рузвелт че в окупираните от СА страни ще се проведат честни и демократични избори и СССР няма да се меси във вътрешните работи на окупираните държави разбира се не беше спазено никъде където съветския бутуш стъпи.

  klimentm
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4012 Неутрално

  За верния слуга на Коминтерна и Москва Г.Димитров няма пък какво да говорим,думите са излишни,телеграмите му до Трайчо Костов за засилване на терора и унижтожаване на интелигенцията ,буржоазията и опозицията може всеки да прочете!

  klimentm
 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  Партията днес наброява 400 000 членове, но дори шефовете ѝ признават, че 50 % от тях са опортюнисти.
  ****************************

  А днес в БСП 95% са опортюнисти и 5% - заблудени.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  " Комунистическата партия заема първа позиция в България, но тя не го дължи нито на своя лидер, нито на волята на народа. Тя го дължи на победата на Червената армия и на руската окупация"

  Точно, ако не е била Съветската армия, никога нямаше да дойдат на власт

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Черно гледа този Гари (не, че Роман е Каспаров)...

  Белый голуб на мира. Выступал так тов. Барисав.
  "Ястребите" озапти и ги чак веднага втриса.

  Черное море (в света - турбулентен по начало),
  Бела зона на мира. Ваканцуваща (изцяло).

  Пудел вече инвести далновидно (по начало).
  Путин уил апрешиейт. Нали?

  Конгратюлейшънс, целый в бяло!

  "Българската комунистическа партия през очите на Ромен Гари"

 24. 24 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#9] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  А, говори се по въпроса - все пак са минали вече толкова години оттогава. Наскоро гледах например френски документален филм за епохата и ми се стори обективен. Имаше и кадри за нещата, за които пишете във Вашия коментар.

 25. 25 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Както казва Евростат ,за да може България да мръъдне напред и да има шанс да стане бяла държава от власта и управлението на дъържавата трябва със закон да се изгонят повече от 1,5 милиона комунистически престъпници ,свързани всичките по род и произход с БКП и ДС за срок от 35-год.и богатствата им национализирани до последния петак.Друго лечение от комунизма няма .опита на другите държави доказа това.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  "Старата комунистическа гвардия слуша с горчивина и неудобство призивите към умереност, към "поетапен социализъм" и непреглъща лозунги от рода на "законност и публичен ред", които бившият организатор на световната революция, министър-председател на страната от ноември 1946 г., издига пред тях."
  Това някаква шега ли е. На съвестта на Димитров тежат толкова убийства не само в България , но и на българи в СССР.

 27. 27 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Старата комунистическа гвардия слуша с горчивина и неудобство призивите към умереност, към "поетапен социализъм" и непреглъща лозунги от рода на "законност и публичен ред", които бившият организатор на световната революция, министър-председател на страната от ноември 1946 г., издига пред тях."

  Този пасаж надали ще направи впечатление на дежурните латерни и счупени грамофони, но според него Жоро Тарабата е направо кабинетен демократ, в сравнение с някои прясно слезли от гората или изпълзели кой знае откъде каскети.

 28. 28 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1173 Гневно

  ...."Днес Комунистическата партия заема първа позиция в България, но тя не го дължи нито на своя лидер, нито на волята на народа. Тя го дължи на победата на Червената армия и на руската окупация, на господството върху всички административни механизми в страната, върху целия държавен апарат, постигнато през последните две години"......

  Ето къде е заровено кучето, мамка ви болшевиска...!!!! С това трябва да се започва, когато се говори за БКП !!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 29. 29 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1173 Любопитно

  До коментар [#22] от "daam":

  Изпреварил си ме. Нищо, мислим еднакво въпреки, че не сме комунисти...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 30. 30 Профил на Nikolay Rusev
  Nikolay Rusev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "България ще се оправи , но без червените."
  Ванга

 31. 31 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#4:"evq15491716"]......ту за СДС[/quote]Уви, за СДС - само след огромна издънка на управлявали (заедно с ДПС) червени:
  -след лукановата зима
  и след виденовата инфлация от над 1000%
  Май трябва БСП да направи огромен гаф за са се събудят хората!
  е сега ролята на БСП бе поета от други бивши БКПисти - ГЕРБ!
  Ама ББ е по хитър и гледа да не право големи издънки! краде повече, ама и строи нещо.
  мазни се и на русия и на ЕС.
  и стадото го следва!!

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Гари Тарабата искал да стигне постепенно,
  но СССР настоявал за светкавичен социализм.

  Затова на 29.3.1939 СССР се сдружил с Германия за блицкриг, след само месец двете Соц държави станали съседи, а на 5.9.1944 СССР обявил война на Царството.

  Обаче, бърза работа планина... Не, не повдига.
  "Бузлуджа" - да... МОЧА... Носили го соца. Мочал недоносен.

  Паднала Стената - първо във Берлин.
  Рухнал СССР, носен нелюбим.

  "Ние искаме, твърди Г. Димитров, да стигнем постепенно и поетапно до социализъм."

  В този смисъл партията следва еволюцията на всички комунистически партии в света: тя е отхвърлила почти всички лозунги от последните двадесет и пет години поради овехтялост и непригодност.

  Тя притежава всичко необходимо, за да поведе – енергия, жизненост и дисциплина, подобно на събратята си от цял свят; партията притежава дори способността да вдъхнови абсолютна преданост. За да разшири престижа си, тя изкусно подчертава подкрепата на СССР в дебатите за Тракия срещу исканията на Гърция за репарации. По съвсем естествен начин тя се представя като единствената партия, способна да осъществи политика на тясно сътрудничество, или както се казва, "на вечно приятелство" със СССР, политика, която мнозинството от българите смятат за единствено възможна в този момент. "

  "Българската комунистическа партия през очите на Ромен Гари"

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  Cheap imitation:

  коментар 23

  МОЧА имени Лелина

  Черно гледа този Гари (не, че Роман е Каспаров)...

  Белый голуб на мира. Выступал так тов. Барисав.
  "Ястребите" озапти и ги чак веднага втриса.

  Черное море (в света - турбулентен по начало),
  Бела зона на мира. Ваканцуваща (изцяло).

  Пудел вече инвести далновидно (по начало).
  Путин уил апрешиейт. Нали?

  Конгратюлейшънс, целый в бяло!

  "Българската комунистическа партия през очите на Ромен Гари"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK