Хвани ме, ако можеш (истории с Pokemon Go)

Хора, играещи Pokemon Go пред НДК. Събота вечер около 22:30

© Веселин Николов

Хора, играещи Pokemon Go пред НДК. Събота вечер около 22:30Малко след 12 часа на обяд в събота, 22-годишният Стефан, вокалист в ъндърграунд метал-кор група, вече е в Бургас. Той пътува от София, защото е чул, че в крайморския град има "покемони", които не са се появявали в столицата. Стефан ловува.


Pokemon Go е игра за мобилни телефони с добавена реалност, т.е. играта се развива на действителни места. Тя излезе в началото на юли и стана изключително популярна за много кратко време. Толкова, че предизвика множество арести на хора и различни забрани в цял свят, а в България - две катастрофи. Наскоро дори БДЖ предупреди, че играенето Pokemon Go край релсите е опасно.


"Покемон" започва като игра за конзола, създадена през 1995 г. от японеца Сатоши Таджири за компанията "Нинтендо". Тя става изключително популярна, когато излиза и едноименната аниме (анимационен филм в Япония) поредица, която става хит в цял свят. "Покемони" се наричат героите в нея. Играта пресъздава историята от анимацията. Играещият е ловец на покемони, като целта е да хване всички герои, като междувременно се дуелира с други играчи.


Картата в света на Pokemon Go

© Веселин Николов

Картата в света на Pokemon Go
Само седмица след пускането на Pokemon Go, хората, които я играеха в САЩ, бяха повече от тези, които ползват "Туитър". Това бе една от 5-те държави, в които излезе, другите бяха Австралия, Нова Зеландия, Германия и Великобритания. Към момента приложението има над 50 милиона изтегляния в магазина на "Гугъл". Потребителите в България са над 7 хиляди души, като много от тях играят преди официалното й пускане в у нас.


Играта


Малко след като Стефан вече е слязъл от влака София-Бургас, изтеглям играта Pokemon Go. Изгледал съм няколко от стотиците обяснителни видеа за играта, прочел съм няколко статии по въпроса, така че се смятам за подготвен. Тръгвам към близкия парк, защото на картата на играта виждам различни знаци и фигури, които се въртят, прелитат, появяват се и изчезват.


В началото на играта трябва да изберете един от три начални покемона. Общо те са 133, като повечето от тях се появяват изключително рядко. Колкото повече играете, толкова по-голям е шансът да хванете покемон, който нямате, но през повечето време те се повтарят. Аз имам 85 покемона, като 63 от тях са еднакви.


Покестопи и арена в картата

© Веселин Николов

Покестопи и арена в картата


По слухове най-рядък е Пикачу - основният покемон в оригиналната история. Твърди се, че в Япония той е известен колкото Мики Маус в САЩ. Ако искате да започнете играта с него, трябва да избегнете първите 3 покемона, колкото и често да се появяват на картата, и да изчакате именно него. Аз нямах това търпение.


Самата игра не се състои само в това да се "ловят" покемони, както повечето хора мислят. Да, това е начинът да се трупат точки "експириънс" (опит) и да се качват нива. В основата на играта е ходенето, като навсякъде има разположени т.нат. "Покестоп" или нещо като "поке-спирки". Това са реални локации, където могат да бъдат намерени "покеболи" (сферите, с които се ловят покемоните), яйца и други предмети, които са полезни в играта.


Играчът трябва да е достатъчно близо до "покестоп", за да може да вземе предметите. Понякога, към някой "покестоп" има възможност за включването на т.нар. "lure mode", т.е. опция, която привлича покемони. В един такъв момент седях 30 минути на паметника на Цар Освободител, където това беше възможно. Хванах 3 нови покемона и 6, които имах.


Такива места са например къщи-музеи, паметници, знакови сгради, учебни заведения, скулптури, фонтани и др.


Бонуси като покеболи и яйца се взимат от бележити места в града.

© Веселин Николов

Бонуси като покеболи и яйца се взимат от бележити места в града.


Освен покестоповете, на различни места по картата има и т.нар. "джим"-ове (от gym - фитнес). Това са всъщност арени, където играчите се дуелират помежду си. Местата също са свързани с реални локации. Това е причината покрай фонтаните на НДК постоянно да има хора, които играят покемон. В София тази арена е най-популярна.


Арените се контролират от различни отбори, в които попадаш, след като достигнеш до пето ниво - жълт, син и червен. Играчите от един отбор, разбира се, се подкрепят. Избрах жълтия, понеже предварителното ми проучване сочеше, че той е най-силен в САЩ. В София обаче явно някои цветове носят по-силна символика и бързо бях ступан от по-многолюдните "сини" и "червени" отбори.


Един от противниците ми в арената

© Веселин Николов

Един от противниците ми в арената


Естествено и самите покемони се появат на картата. Независимо къде се намирате, въображаемите герои винаги ще се появяват край вас. Причината да ги има - както в моловете и парковете, така и в Народното събрание, е че просто има играещи.


Когато намерите покемон, не е сигурно, че ще го хванете. Те могат да излязат от покебола, да го отбягват, докато не го заловите или направо да избягат. На мен ми се случи три пъти и все с такива, които нямах.


Покемон в редактията на "Дневник"

© Веселин Николов

Покемон в редактията на "Дневник"


Pokemon Go и общуването


Истината е, че приятелите ми упражниха доста сериозно чувството си за хумор покрай моето играене на Pokemon Go. "Ти явно работиш за Главна Дирекция за Борба с Организираните покемони (ГДБОП)", ми казаха веднъж.


Според 35-годишния Павел, управител на нощен клуб - "По-полезно е да ловиш комари с ръце, отколкото покемони".


Срещнах всякакви хора, които играят. От такива, които са били на между 5 и 10 години, когато анимацията беше популярна в България, до такива, които тогава са били в университет. За първите е разбираемо - просто продължение на манията от детинство. За вторите обаче - зрели хора със семейства, не получих отговор по-различен от "просто интерес". Много често децата им, които в момента са около 10 годишни, нямат никаква представа за покемоните, историята и играта. Такива бащи, които "ловят" покемони, докато синовете им играят с приятели, срещах в Борисовата градина.


Срещнах и много двойки, при които единият е започнал да играе заради другия. "Просто тя постоянно това правеше и при една от поредните ни разходки, започнах да играя и аз" ми каза 29 годишният Антон, когото срещнах пред НДК.


Ходенето


Играенето на "Покемон" е свързано с много ходене. Някои излизат специално, за да играят, други по път за работа, не рядко и двете. "Правя го по време на ежедневни пътувания, но и излизам специално, за да играя", казва Антон на 19 години, който се занимава с компютърни науки.


Според хронологията ми в "Гуугъл" в събота, когато започнах да играя, съм извървял 5 километра, в неделя 7, а в понеделник 10. През тези дни излизах специално, за да играя.


Друг начин да се сдобиете с покемони, е ако ви излюпят от яйцата- те се получават при вдигане на нива или покестопове. Излюпването им отново е обвързано с ходене - за някои са необходими 2 километра, за други 5.

За покемоните с любов


Играта има няма много възможности. Ако понабият покемоните ви на арената, както моите, имате опцията да ги "съживите" с елексир или лекарства, които също получавате с развитието на играта. Можете да вдигате силата на покемоните си, отново с елексир и "бонбони", които "изпадат" от покестоповете. Ако съберете достатъчно "бонбони", покемоните ви "еволюират". Това значи, че стават по-силни и по-различни на външен вид.


Обикновено всеки играч избира един покемон, който ще е неговият основен и ще ползва на арената. В него играчът влага целия наличен ресурс на събрани точки, бонбони и елексири. Можете да променяте имената на покемоните си. Моите ги кръстих на приятелите, които ми се подиграваха.


Покемон не е за всеки


Като всяко нещо, играта покемон не е за всеки. Може да си бил почитател на анимацията, но играта да не ти хареса. Играят всякакви хора, независимо от професията - копирайтър, шофьор на маршрутка, музикант, бармани, адвокат, студент, компютърен специалист - такива хора срещнах аз. Не са малко и онези, които са започнали да играят, но са спрели. Не им се е сторила интересна.


Определено, за да се развиваш в играта трябва да отделиш много време, ако не става досадно. Не помага и това, че покемонът, който срещах най-често изглежда така:


Хвани ме, ако можеш (истории с Pokemon Go)

© Веселин Николов


Не разбрах и какво трябва да направя, за да не ми бягат различните покемони - някои бягаха след като излизаха от покебола по 10 пъти, други веднага. Вдигам бавно и нивата - играя от една седмица и съм едва на 7-мо.


Стефан се върна от Бургас. Беше сменил отбора, беше събрал няколко нови покемона, вдигнал 3 нива и продължава да...ловува.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 472 Неутрално
 2. 2 Профил на thebigbull
  thebigbull
  Рейтинг: 435 Разстроено
 3. 3 Профил на Книжовник
  Книжовник
  Рейтинг: 225 Неутрално
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Както казваше един небеизвестен индивид, "който играй пичели, който ни играй, ни пичели". Въпрос, какво печеля от лова на покемони, освен солидно дисие в GPS мрежата?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 279 Весело
 6. 6 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "Книжовник":

  Изпреварил си ме.

 7. 7 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Витуално лоботоморане.

  Common sense !
 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1056 Весело

  По слухове най-рядък е Пикачу - основният покемон в оригиналната история.
  ===========
  Не е верно

  Чичо Пичо е.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 9. 9 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 497 Весело

  Да цитирам един съфорумец: Ну, покемон! Ну, погоди!

  SAVE EUROPE!!!
 10. Немате ли Покемоне - не сте за никъде.

  Wornoxmaniak
 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Зомбират децата и младежите с тези безумия. И това не е случайно, добре е поданиците им да не виждат реалността, а да живеят в някакъв измислен свят, докато управляващите си пълнят гушите за тяхна сметка.

 12. 12 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Ба*ти простотията, заклевам се...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 13. Само Бойко Борисов е уловил всички покемони... и то през домашния си телефон в Банкя.


  Виц от вестник Капитал

  Wornoxmaniak
 14. 14 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  [quote#13:"Wornoxmaniak Бърз като мълния"]Само Бойко Борисов е уловил всички покемони... и то през домашния си телефон в Банкя. [/quote]

  Това се върти в нета в различни вариации за Чък Норис. Не е учудващо, все пак Баце е нашият Чък.

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  Добре де, лудост, безсмислица.
  А спортното фенство да не би да не е същото?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 534 Неутрално

  От написаното не виждам какво й е толкова лошото на играта - за разлика от много други игри и форуми, в които си губиш времето вкъщи, тук поне се изискват много разходки и то до културни обекти (къщи-музеи, паметници, знакови сгради, скулптури и т.н.) и освен това е възможност да се запознаеш с много различни хора.

 17. 17 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  ...а на мен в тая жега само ми се спи.

  Жената е покана за щастие
 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Весело

  Няма лошо, има много по големи тъпизми!

  klimentm
 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Весело

  Играта прилича доста на една предишна на същта фирма - Ингрес.

  Тя също е свързана с много ходене, но там просто се превземат портали и територии и не е толкова динамична.
  Печалбата от тази игра е, че децата се изкарват от вкъщи и се се принуждават да общуват с връстниците си in real mode около така наречените jym -ове.
  Все плюсове за компютърните поколения.
  Трябва само малко да се пипне сигурността - т.е покемоните да не се появяват на опасни и неподходящи места и да не изискват преследване по такива.
  Ако под някаква форма добавят и стимулация на четенето и писането - като задачи за разказване на исторически, географски и научни факти и съчиняване на истории, цена няма да имат.
  Е, в следващата игра на Niantic.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Скоро ще стане ясно, че покеДЕмонията не е безобидна игричка! Смесването на реалностите ще донесе сериозни псохочни проблеми на играещите! Като започнат да виждат покеДЕмоните без устройствата си ще разберат за какво става дума.
  Съвсем скоро ще има "Зони свободни от покемони"!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 21. 21 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "proza":

  "Зомбират децата и младежите с тези безумия."

  Извинявай, ама това е много по-смислено, отколкото да направиш сметка от 200 кинта в Лидл, за да получиш някаква скапана плюшена играчка.
  Или да изядеш няколко тона кроасани, за да попълниш книжката с лепенки.
  Няма да забравя как при първото появяване на Покемон, Чипита бяха пуснали кроасани със стикери, които се лепяха в една книжка.
  Поради племенницата ми, след като за един месец качих 5 килограма, но пак не успахме да попълним цялата книжка с дружните усилия на две фамилии, обявих джихад на всички фирми, свързващи колекционирането на всякакви х...и с ядене на някакви л....а.
  По добре е децата да ловят виртуални пеперудки търчейки по 8-10 километра дневно, отколкото да събират лепенки дъвчейки джънкфуд пред компютъра в къщи.
  Другото вманиачаване не може да бъде избегнато. Ако не е купешко, е selfmade. Спомни си прословутите лексикони навремето.
  Или църковните билетчета на Том Сойер.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 22. 22 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#21:"rapidfire"]По добре е децата да ловят виртуални пеперудки търчейки по 8-10 километра дневно, отколкото да събират лепенки дъвчейки джънкфуд пред компютъра в къщи. [/quote]
  И аз така мисля. Играта поне изкарва навън тийнейджърите и ги кара да се движат.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 23. 23 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Може и да е по добра от другите,
  защото има раздвижване и опозна
  вателна функция, но това взиране
  в екрана е опасно !!!

 24. 24 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 992 Весело

  големи сте задръстеняци, драги зрители... )

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 25. 25 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Въобще не разбирам негативните реакции. Това е просто една игра, не е задължителна, а и хората имат право да си губят времето както намерят за добре.

 26. 26 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 617 Гневно

  "Дневник"!!!

  Оправете си удостоверяването с кодове при изпращане на линк в коментар!!!

  Опитах над 40 пъти и винаги ме връща за несъответстващ код!!!

  И да не ми изтриете този коментар за "не по темата"!!!

  Защото искам да пусна линк по тема "Покемон"!!!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 27. 27 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От прочетеното разбрах че има ползва от играта - кара те да ходиш. Иначе явно може да превърне нормални зряли хора в дечица. Не е лошо ако си на почивка за 2-3 дни.
  Но определно не виждам смисъл да си с гаджето си (един от описаните случаи) и да ловите покемони вместо да (се) ловите за нещо друго.
  Да не говорим за семейни хора с деца дето се шматкат по улиците и вместо да се грижат да видят къде са им малките деца живеят в приказен свят.

 28. 28 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Абе разбирам 12-13 годишни пубери да гонят покемони (и в редакцията на "Дневник"!?), ама "22-годишни вокалисти в ъндърграунд метал-кор група" ми звучи като абсолютен инфантилизъм.

 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Весело

  Като хванат покемон за президент ли ще го издигат

 30. 30 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2075 Любопитно

  Като събереш всичките 133, какво?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 31. 31 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 536 Неутрално

  При толкова народ, залепнал за ТВ и комопютри, ако играта е обвързана с вървене, ами че тя направо е полезна!

 32. 32 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 225 Гневно

  Какво означава"копирайтър"???

  Фейспалм...
  Има резон, регулярно... спрете се с чуждиците, за които имаме пълно съответствие в българския език.

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Весело

  [quote#4:"Bulgarische Motoren Werke"]Въпрос, какво печеля от лова на покемони, освен солидно дисие в GPS мрежата?[/quote]
  Абе друго си е да се набамкаш с кюфтенца и пържолки......и банички!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Напротив. Много е полезна тази игра. Чрез нея се удава уникалната възможност да псе изясни броят на идиотите - локално и глобално!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 35. 35 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  ПОПРАВКА

  ... да се изясни ...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 36. 36 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Честно казано, тази игра с цялото й безсмислие ми изглежда като своего рода тест за бъдещите забавления на промитите мозъци - нещо като наркоза за целите на човешкия живот

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 37. 37 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#3:"Книжовник"]Матрицата 2.0 [/quote]

  - Простотията 2.0

 38. 38 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 439 Весело

  ако сте пораснали по-добре използвайте психиделични наркотици като гъби и лсдта вместо покемони, далеч по-автентична виртулна реалност ви предоставя..

 39. 39 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#38] от "осмоъ":

  Хм, твоят съвет ми звучи, все едно че препоръчваш гилотината като панацея при лечение на главоболие...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 40. 40 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#30] от "Sv.":
  [quote#30:"Sv."]Като събереш всичките 133, какво?[/quote]
  Четох, че някакъв американец хванал всички покемони. Но се оказва, че не е точно така, защото имало разлика къде играеш и някои са налични само в Европа, Азия, Япония, Австралия, така че трябва да се пътува по света, за да хванеш всички, но някои покемони се появявали само на специални събития (в Япония например), така че трябва и момента да уцелиш. А покемоните можеш и да ги люпиш, не само да ги хващаш. Явно досега никой не е хващал абсолютно всичките и май никой не знае колко са и дали не може да се излюпи някой нов. Но и теоретично да хванеш абсолютно всичките, няма да се промени нищо, защото целта в играта е да се развиваш като треньор, а не просто да се снабдиш с всички покемони. Всъщност според създателите на играта целта е да ходиш много като обикаляш културни и занимателни обекти (за да получаваш яйца важни били и километрите) и да се срещаш с други хора.

 41. 41 Профил на galakpytevoditel
  galakpytevoditel
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Всеки да се забавлява както му харесва стига да не пречи на околните.
  Едно време да не би възрастните да харесваха игрите ни.
  Не разбира се. Тонове бой сме изяли заради бомбите с минимум и бял бронз и димките които сме правили, а амониевата силитра я крадяхме от текезесетата, заради плуването в язовирите в които чат пат някой се давеше, заради играта на фунийки на които слагахме карфици в края и един куп други опасни предизвикателства които си измисляхме защото нни беше скучно... като се съберат група от подрастващи няма как да не измислят някаква беля.

  Не разбрах какво кара покемоните да се появяват на определени места и дали ако съм сам в пустинята и няма никой на стотици километри, някой покемон ще претича покрай мен? Това чисто информативно искам да го знам. Бих играл на подобно нещо само ако ми платят и то добре.

  Между другото вече има приложение дето спестява ходенето на мързеливите и могат да се *разхождат* излегнати в леглото.

 42. 42 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#21:"rapidfire"]По добре е децата да ловят виртуални пеперудки търчейки по 8-10 километра дневно, [/quote]
  Всъщност не се тича, защото се броят и километри, а трябва да се изключи придвижването с автомобил. Ходенето не е щото гониш покемони, а защото трябва да се обикалят културни и занимателни обекти - детски площадки, беседки, училища, музеи, скулптури, обществени сгради и т.н.

 43. 43 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  обикаляли били музей и паметници.то и преди покемоните ги гледам-седят на маса шест олигофрена на кайве или бира с часове без да си говорят и цъкат.сега ще се шматкат из града сами,с празен поглед в дисплея и ше търсят рисувани животинки.то и без това са толкова отчуждени,че не подават ръка на паднал човек и го прескачат,сега хептен ше подивеят.

 44. 44 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  те преди време и тамагочита гледаха,ревяха след смъртта им,погребваха електронното устройство...дивотия.разпрааха,че тамагочито възпитавало отговорност към домашните любимци...неам думи.

 45. 45 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Играта е първопроходец на много нови игри и услуги, базирани на местоположението на участващите. Спомням си разглеждане на немски музей с касетофон в ръка и обяснения на български - преминете на експонат номер 6 -това е .... Много пътеводители могат да бъдат дигитализирани и интерактивни.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 46. 46 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 551 Весело

  "Има резон, регулярно... спрете се с чуждиците, за които имаме пълно съответствие в българския език. "

  Как е на български копирайтър, пишмане?

 47. 47 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Лично мисля, че хората се надпреварват, за да хванат една илюзия.

 48. 48 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 225 Весело

  Щом съм "пишман", ще си разкръстиш краченцата и ще си го намериш сам, неграмотнико!!!

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 49. 49 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#43] от "pavur":
  [quote#43:"pavur"]сега ще се шматкат из града сами,с празен поглед в дисплея и ше търсят рисувани животинки[/quote]
  Всъщност се твърди точно обратното - че играта социализира.
  А за шматкането из града не е задължително да гледаш дисплея - използва се карта, на базата на гугъл мапс и се показват разни обекти с реални снимки, така че ако знаеш или се ориентираш къде е съответната скулптура или гимназия например, няма защо да гледаш телефона си.

 50. 50 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#49] от "kumcho___valcho":

  болшет.точно за да не изтървеш жуотнуту,требе нон-стоп да си зяпаш дисплея.знам го,защото щерката на един приятел е зарибена и обикаля като гламава.излиза ''с приятели'',а я засичам из града да се шматка сама,с нос забит в дисплея.аре не на мене тия.

 51. 51 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 71 Любопитно

  [quote#25:"Индиана"]хората имат право да си губят времето както намерят за добре. [/quote]
  Е да де, ама това е много тъп начин.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 52. 52 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#50] от "pavur":
  [quote#50:"pavur"]болшет.точно за да не изтървеш жуотнуту,требе нон-стоп да си зяпаш дисплея[/quote]
  Доколкото зная покемоните не бягат (но изчезват след време), по-скоро зяпа, за да ги открие, след като види индикации, че наблизо има покемнони, а телефонът трябва да вибрира, като попаднат в обхвата й. Колко смяташ, че ще й издържи батерията с включен GPS, мобилен интернет и светещ дисплей?
  Ако прочетеш статията, ще разбереш, че играта не е само търсене на покемони (а освен да ги търсиш, можеш и да люпиш чрез ходене -0.2, 5 или 10км в зависимост от яйцето). Накратко основната част от времето е обикалянето на обекти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK