Авангардният фестивал "Радар" ще бъде открит на 10 август във Варна

Авангардният фестивал "Радар" ще бъде открит на 10 август във Варна

© РадарПоредното издание на фестивала "Радар", който представя музикални проекти, включващи и други форми на изкуство, ще се състои във Варна между 10 и 14 август. Сред акцентите в програмата му са гостуването на номинираната за Грами оперна певица Клерън МакФадън, както и електро-акустичното дуо Grandbrothers от Германия.


Откриването на фестивала ще се състои от 20 ч. на 10 август във варненската


Опера със "Лилит"


Фестивалът ще бъде открит със съвременната опера "Лилит"

© Радар

Фестивалът ще бъде открит със съвременната опера "Лилит"
Либретото на операта разказва най-старата любовна история в света - тази за Адам и първата му жена Лилит, която отказва да се подчини на своя любим и избира пътя на вечно скитащ демон. В главната роля ще видим сопраното с номинация за Грами Клерън МакФадън, акомпанирана на рояла от живеещия и творящ в Амстердам Димитър Бодуров, който е и автор на "Лилит".


На 11 август от 19ч. в двора на Градската художествена галерия във Варна ще се състои


аудио-визуалният концерт на MyTrip&RosettaStone


Mytrip творят на границата между стила "aмбиент" и масивите от звук в агресивната инструментална музика. Проектът e на Ангел Симитчиев – електро‐акустичен композитор, импровизатор и саунд арт лектор в програмата Дигитални изкуства на Националната художествена академия. RosettaStone е визуален проект на Стоимен Стоянов, комбиниращ класическа кинематография и фотография с визуални ефекти.


Третият ден - 12 август е най-натоварената фестивална дата. Още в 11 ч. пристигащите пътници на летище Варна ще станат свидетели на


проекта "Музика за летища"


Той е на Мирян Колев (китара и електроника) и танцьорката Искра Иванова. Те са вдъхновени от работата на британския продуцент, музикант и концептуалист Брайън Ено и неговия албум "Музика за летищата", който маркира появата на нов стил в музиката – амбиент. Желанието на артистите е пътниците да се заслушат и да си припомнят, че изкуството е универсален език.


Освен с "Лилит", Клерън МакФадън ще се представи по време на "Радар" и с рецитала


"Гласът на Америка през XX век"


в който зад рояла ще застане лауреатът на множество световни конкурси – Майк дел Феро. Концертът ще се състои в залата на Градската художествена галерия във Варна също на 12 август от 19 ч. Той ще представлява ретроспекция на едни от най-влиятелните американски композитори през 20-ти век – от госпъл през Джордж Гершуин и Дюк Елингтън до модерни американски творци. По време на концерта ще бъдат прожектирани творби като "Стрипсоди" на Кати Барбериан, "Ариа" на Джон Кейдж, както и екстравагантната "Соната еротика" на Шултоф.


Вечерта на същата дата от 20 ч.е запазена за електронното звучене на два български аудио-визуални проекта.


E.U.E.R.P.I. / R.P e аудио-визуален пърформанс


в който се смесват изпълнения на живо на авторска експериментална амбиент музика и генеративни интерактивни визуализации.


Saturated Pixels


са креативно дуо, зад което стоят членовете на проекти като Fragile!, We Are No Robots, "След Дъжд Качулка" и други. Вече оставили дълбока следа в българската ъндърграунд сцена, сега те обещават да предизвикат сетивата на публиката на "Радар" с най-новия си проект, в който участва и визуалния артист – Спартак Йорданов.


На 13 август от 20 ч. в двора на Градска художествена галерия ще започнат двата нови проекта на Иван Шопов.


The Third Man


(Иван Шопов A.K.A. COOH, BALKANSKY & Антон и Иван Литовченко A.K.A. MLOSKI & LITHEO) ще представят новия си албум.


Още една премиера, този път на


албума InFusion на Иван Шопов и Теодосий Спасов


ще се състои веднага след това.


InFusion

© Радар

InFusion


Става дума за музикален проект, в който автентичността и електрониката са по-близки от всякога. Кавалът не изневерява на лиричния си характер, отведен в електронния свят, където съвремието изоставя своята дигитална стерилност в търсене на нова, по-смела и по-хуманна реалност.


Тази година "Радар" ще приключи на 14-ти август в 19 ч. в залата на Градската художествена галерия с концерт на


немското електро-акустично дуо GRANDBROTHERS


Те сами определят музиката си като "сърдечна операция на пиано" с техниката, която използват за създаване на нови звуци.


Grandbrothers

© Радар

Grandbrothers


Grandbrothers съчетават класическа композиция с модерна, експериментална продукция и звуков дизайн. Техният албум Dilation е записан с помощта на роял и серия от собственоръчно направени електромеханични чукчета, които "играят" по пианото, създавайки нови и неоткрити досега звуци. Изненадващо е, но в концерта няма да бъдат използвани никакви синтезатори. Албумът е кинематографичен, но и ритмичен, заради което получава признанието на музикалната критика в цяла Великобритания, Европа и САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK