Тайната библиотека в Сирия

Дарая, снимката е архивна

© Reuters

Дарая, снимката е архивнаПовече от 14 хиляди книги събира тайна подземна библиотека в Дарая, Сирия. Идеята е дело на доброволци, чието образование е прекъснато заради войната, предаде Би Би Си.


Дарая е предградие на сирийската столица Дамаск. Той от сериозно пострадалите от гражданската война, която започна преди 4 години и остава обсаден от привържениците на президента Башар Асад до днес.


Преди четири години Европейският съд осъди избиването на повече от 270 цивилни там от официалната сирийска армия. Около 8 хил. от общо 80 хил. души население са избягали от Дарая. В момента това е невъзможно. По неясни причини достъпът на журналисти дотам е невъзможен.
"В много от случаите взимаме книгите от изоставените домове, разрушени при бомбардировка. Повечето от тях са в близост до фронтовата линия, което прави събирането им доста опасно", казва един от създателите на библиотеката, Анас Ахмед.


Той и съмишлениците му често попадат и в обсега на снайперисти. Къде се намира библиотеката е тайна, защото създателите й се опасяват, че може да стане цел на атака.


В библиотеката може да бъде намерена всякаква литература - от учебници по медицина, психология, специализирана и художествена литература. Затова тя е от помощ както на доброволци, които работят в болниците и училищата, така и за онези, които искат да живеят нормален живот.


Един от най-честите посетители на библиотеката е 14-годишно момче. Според него мястото е по-безопасно, отколкото да прекарва дните над земята. Той е получил титлата "старши библиотекар".


В някакъв смисъл библиотеката отново ме върна към живота, казва бившият студен Абдуласет Ахмар.


"Помогна ми да се срещна с хора много по-зрели от мен, такива, с които мога да обсъждам различни неща и да научвам много. Според мен тялото се нуждае от храна, както душата от книги."


Омар абу Анас е сред онези, които са се ангажирали със защитата на града, но е и сред честите посетители в библиотеката. Разказва, че голяма част от времето, което прекарва на фронтовата линия, в едната ръка държи книга, а в другата - оръжие.


Омар не е изключение, това е практика.


"Когато прочета някоя книга, я предлагам на някой друг от отбранителните постове в замяна на книга, която той вече е прочел", казва той.


"Книгите ни помагат да планираме живота си, след като Асад си отиде. Искаме да бъдем свободна нация и смятаме, че ще го постигнем с четене."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK