Не всеки стол е с четири крака

Константин Ачков

© Анелия Николова

Константин Ачков"Самозаключващи се пъзели" и "флет-пак системи" - тези две словосъчетания са добре познати на малка, но отдадена група български почитатели на дизайнера Константин Ачков. От първата изложба на сглобяеми дървени мебели на принципа на конструктора "Пъзели за живеене" през 2011 г. (в галерия "Кредо Бонум", заедно с другия български пионер в жанра Praktrik) неговите произведения обикалят български и чуждестранни изложения за дизайн и все по-често се срещат в галерии, клубове и офиси с премислен интериор.


Преимуществата са ясни - леките мебели от шперплатови плоскости лесно се свеждат до тънък пакет, който безпроблемно пътува, а за получателя остава удоволствието да сглоби пъзела. Няма никакви крепежни елементи - частите се заключват една в друга чрез сглобки с длаб и шип, и веднъж сглобени, са изключително здрави.


Столовете Electron

© Lock Furniture

Столовете Electron


Освен оригинални произведения на инженерното изкуство обаче мебелите на Ачков имат и качеството на скулптури или оригами, "кацнали" в интериора. Дотолкова, че столът му Electron печели трето място в секцията "Мебели" на престижните международни награди за дизайн A’Awards тази година, а студиото на Ачков Lock Furniture е единствената чуждестранна марка, селектирана от италианската организация Design.ve в изложбата Woodobsessions паралелно на най-голямото събитие в бранша - архитектурното биенале във Венеция през пролетта. В централната експозиция в "Палацо Лоредан" под егидата на италианските марки за дизайнерска мебел Moroso и Riva 1920 големи имена като Рон Арад, Антонио Читиеро и Карим Рашид участват редом до млади италиански дизайнери - а столът на Lock "Electron" е в центъра на експозицията на изгряващите звезди. Младото студио на Ачков и бизнес партньора му Деян Георгиев - създадено едва миналата есен, е поканено със всичките си колекции.
Фотогалерия: Сглоби-си-сам пъзел-мебели от Lock Furniture >


Основата на Electron са два X-образни елемента, скрепени с два странични елемента, напомнящи знака на електрона. Не е лесно да внесеш нова форма в толкова проста мебел като един стол. Ачков отдава това на образованието си като скулптор, както всъщност и се представя. Връзката между дизайна и скулптората не е изненадваща, а световна тенденция според него. "Съвременното разбиране за интериор е като изложбена зала, в която мебелите са и малки пластики. Това е моята задача, която съм надградил с идеята за флат-пак пъзел мебели, които може да сглобите сами. От гледна точка на формообразуването няма разлика - но да изработиш нещо технологично, което може да се мултиплицира и да влезе в дома често е по-сложно."


Засега клиентите на Lock Furniture са основно в чужбина - Германия, Италия, Белгия и по-рядко у нас. Причината според дизайнера са предразсъдъците към шперплата. "Той е много здрав и изключително популярен в чужбина, но малко познат у нас. Бърка се с ПВЧ. А това са листове фурнир, залепени под 90 градуса с топла преса - един от първите композитни материали. През Втората световна война се ползва за самолетостроене - англичаните имат цял бомбардировач от шперплат. Изключително популярен е в чужбина."


Не всеки стол е с четири крака

© Цветелина Белутова, Капитал


Предимството да работиш в България, изглежда, е наличието на качествен материал и донякъде предизвикателствата, които поставя съдбата. "Производителите на мебели в България не работят с дизайнери. Това е една от причините да направя собствен бранд. Преди това почукахме на много врати", казва Ачков. Но "прескачането" на посредника между дизайнер и потребител е все по-чест феномен - всъщност един от акцентите на венецианското изложение. А производствeния процес на Lock е няколко стъпки по-кратък от този на по-"скучни" мебели. "Все още има хубав шперплат и повече не ми трябва. Решил съм така нещата, че и тук да произвеждам продукт с европейско качество", отбелязва дизайнерът.


Мебелите на Ачков попадат в медии като Designboom и с екологичната си насоченост - нито един изрязан елемент не се хвърля, всеки може да се превърне в хитра закачалка, поставка, кутия или друга вещ за дома и да влезе в пакета. От началото на годината Lock предлага асортимента си в собствен магазин-студио и офис на гърба на Съдебната палата. В момента обаче повечето мебели ги няма. "Останаха в Италия - изкупиха се от колекционери или заминаха в офиса на Design.ve".Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK