"Музеят Ръб" събира историята на едноименната пловдивска художествена група

"Музеят Ръб" събира историята на едноименната пловдивска художествена група

© Група Ръб, "Баня старинна"Галерията "Баня Старинна" в Пловдив ще покаже ретроспективна изложба на "Ръб" - една от първите неформални артистични групи у нас, започнали да се занимават със съвременно изкуство в навечерието на демократичните промени у нас. Експозицията "Музеят Ръб" ще започне на 3 септември в старинната сграда, преоткрита за нуждите на изкуството от художниците преди повече от 20 години и днес превърната в артистичен център.


Група "Ръб" е сформирана през 1989 г. от 12 пловдивски художници - Албена Михайлова, Венета Маринова, Димитър Келбечев, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Моника Роменска, Надя Генова, Павел Алберт, Румен Жеков, Димитър Митовски, днес по-известен като телевизионен продуцент, и покойния вече Кольо Карамфилов.


"Явната закуска", 1992 г., акци

© Група Ръб, "Баня старинна"

"Явната закуска", 1992 г., акци


Те са първите пловдивски художници, излезли отвъд стандартните жанрове на визуалното изкуство като живопис, графика и скулптура, и отвъд стените на галерията с многото си акции в общественото пространство. Имат и манифест.
Общите идеи "...бяха малко... бяха много налудничави... но в общи линии платформата беше да не се спекулира с изкуството и да се избяга от фалша, който цареше в [общите художествени] изложби", разказва членът й Румен Жеков пред "Дневник" през 2006 г.


Поради липса на други термини изкуството им е наречено неконвенционално.


"Идеалът", 1992 г., Пловдив

© Група Ръб, "Баня старинна"

"Идеалът", 1992 г., Пловдив


Първата им изложба "Символи и знаци" се състои в началото на 1990 г. в залата на Дружеството на пловдивските художници и е реакция на комунистическата идеология и пропаганда. "Ръб" осъществяват серия от акции и експозиции ("Черен хепънинг", "Явната закуска" на фестивала "Процес-пространство", "Идеалът", "Опус пробект" и др.) и са изключително активни до средата на 90-те години, без официално някога да са се разпадали. От тях се отлюспва сходната група "Диско '95".


Изложбата "Опус-пробект", 1993 г.

© Група Ръб, "Баня старинна"

Изложбата "Опус-пробект", 1993 г.


"Музеят Ръб" ще представи най-важните (все още съществуващи) произведения на групата и снимков и документален материаля. Тя е легендарна не само с поставянето на основите на съвременното изкуство в Пловдив, но и защото за нея де факто няма много свидетелства - затова за изложбата някои творби ще бъдат специално възстановени, а каталогът ще бъде и първата официална биография на "Ръб", обясни пред БНР директорът на "Баня Старинна" и член на групата Емил Миразчиев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK