Откъс от "Илон Мъск. Paypal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще"

Откъс от "Илон Мъск. Paypal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще"

© ИздателствоВ рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Илон Мъск. Paypal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще" - официалната биография на един от най-известните технолотични предприемачи на съвремието, написана от Ашли Ванс. Издателството е "Кръгозор", а преводът е на Никола Тодоров.


Да изпратим човек на Марс


Всеки претендиращ за сериозност материал, посветен на Илън Мъск, трябва да започне от главния офис на SpaceX в Хоторн, Калифорния – предградие на Лос Анджелис, разположено на десетина километра от международното летище на Ел Ей. Точно там, от двете страни на стената, преграждаща офиса на Мъск, са закачени два гигантски плаката на Марс. Този отляво показва Марс такъв, какъвто е днес – студена и безплодна червена сфера. Плакатът отдясно показва Марс, покрит с богато залесена земна маса, обградена от океани. Планетата е затоплена и преобразена във вид, подходящ за човечеството. Мъск искрено се опитва да постигне точно това. Превръщането на хората в космически колонизатори е ясно формулираната цел на живота му: "Иска ми се да умра с мисълта, че пред човечеството има светло бъдеще. Ако можем да си осигурим чиста енергия и да станем междупланетарна раса с устойчива цивилизация на друга планета – за да се справим с най-лошия сценарий, в който човешкото съзнание е заличено – тогава мисля, че ще бъде много хубаво".
В близко бъдеще SpaceX ще тества възможността си да изпраща хора в Космоса. Плановете на компанията са да проведе тестов полет с човек на борда през 2016 г., а година по-късно да транспортира космонавти на НАСА до Международната космическа станция. SpaceX ще развива и сателитната си технология, превръщайки се в производител и доставчик на сателити – един от най-доходоносните аспекти на космическия бизнес. Наред с тези усилия компанията тества Falcon Heavy – огромна ракета, способна да превозва най-големите товари в света, както и системата за многократна употреба на ракети.


"Трябва да намерим начин да изстрелваме ракети няколко пъти дневно. В дългосрочен план най-важното е да изградим самостоятелна база на Марс. За да стане това и да разполагаме с автономен град на Марс, трябва да се превозят милиони тонове оборудване и вероятно милиони хора. Колко изстрелвания прави това? Ако превозваме 100 души наведнъж, което е доста голяма бройка за толкова дълго пътуване, ще ни трябват 10 000 полета, за да превозим един милион души. Колко време ни трябва за 10 000 полета? Имайки предвид, че удобен момент за достигане до Марс има веднъж на две години, ще са ни необходими около четиридесет или петдесет години. Освен това си мисля, че всеки полет, който изпращаме към Марс, трябва първо да стигне орбита, а после да спре на нещо като орбитален паркинг, където да презареди резервоарите с гориво. Най-общо казано, космическият кораб ще използва голяма част от горивото си само за да стигне в орбита. После трябва да изпратим втори кораб танкер, който да допълни горивото и да може първият да отпътува към Марс по-бързо. Така пътуването ще отнеме три месеца, вместо шест и ще може да пренесе по-голям полезен товар. Не разполагам с много подробен план за Марс, но знам каква система би могла да сработи, нещо изцяло на метан – голям двигател, космически кораб и евентуално танкер. Мисля, че SpaceX ще има готови двигатели и кораби до 2025 г., които ще могат да транспортират много хора и големи товари на Марс.


В момента за нас е важно да понижим цената на пътуването на един човек до Марс. Ако струва около 1 милиард долара, няма да имаме колония на Марс. Ако цената е около 1 милион или 500 000 долара на човек, мисля, че е по-вероятно да създадем автономна колония на Марс. Ще се намери достатъчно голям брой хора, желаещи да продадат всичко, което притежават на Земята, и да се преместят. Не става дума за туризъм, а за пътуване, сравнимо с това до Америка в дните на Новия свят. Местиш се, намираш си работа и се установяваш. Ако разрешим проблема с транспорта, няма да е толкова трудно да изградим прозрачен купол под налягане, под който да могат да живеят хора. Но ако изобщо не можеш да стигнеш дотам, нищо няма значение.
В един момент, ако искаме Марс да бъде планета, подобна на Земята, ще трябва да затоплим повърхността й, а за това нямам точен план. Дори при най-доброто стечение на обстоятелствата нещо такова би отнело между един век и хилядолетие. Шансът Марс да заприлича на Земята, докато съм жив, е нула. Добре де, не нула, но 0,001%, ако се предприемат драстични мерки."


Трудно е да се каже доколко един средностатистически слушател възприема Мъск сериозно, когато започне да говори така. Преди няколко години повечето хора биха го сложили в групата на онези, които се превъзнасят по реактивните раници, роботите и всичко на мода в Силициевата долина. Но после Мъск започва да постига успех след успех и се превръща от човек, който само говори, в един от най-уважаваните хора в Силициевата долина.


Идеята "да се изпрати човек на Марс" може и да звучи налудничаво за мнозина, но също така е и уникално обединяващо послание за компаниите на Мъск. Крайната цел формира един общ принцип във всичко, което той прави. И в трите му компании служителите са наясно, че се опитват да постигнат невъзможното с денонощни усилия. Когато Мъск поставя дръзки цели, тормози вербално служителите си и ги кара да работят до пълно изтощение, всичко това на някакво ниво се прави в името на общата цел – планът за Марс. Някои служители го харесват заради това. Други го мразят, но си остават странно лоялни от уважение към отдадеността му и към мисията му. Мъск е успял да развие нещо, което липсва у мнозина от предприемачите в Силициевата долина – смислен цялостен поглед към света. Той е гений, обсебен от най-голямото пътуване, което някой някога е предприемал. В по-малка степен изпълнителен директор, стремящ се към забогатяване, и в много по-голяма – генерал, водещ армията си към победата. Ако Марк Зукърбърг иска да ни помогне да споделяме снимки на бебетата си, Мъск иска ами всъщност иска да спаси човешката раса от случайно или предизвикано унищожение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (419)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Невероятен полет на мисълта!

 2. 2 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Глупости на търкалета. Антарктида е същото като Марс, студено и пусто. Обаче никой не се преселва да живее там.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  Без Колумб (събиратебно казано) нямаше да знаем, че има Америка.

  Без Магелан - че земята е сфера.

  Такива като Мъск сменят епохите на човешкото развитие, както ние простосмъртните късаме листчетата на календара.

  Човек е толкова голям, колкото са мечтите му.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 654 Неутрално

  A dream written down with a date becomes a goal
  A goal broken down into steps becomes a plan
  A plan backed by action makes your dreams come true

 5. 5 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"]Човек е толкова голям, колкото са мечтите му[/quote]

  Понякога мечтите си остават една химера и човек си остава само един блогър...

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 6. 6 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Само преди по-малко от 150 години се е считало за невъзможно да се осъществи полет с машина по-тежка от въздуха....
  Така, че визиите на Мъск не са никак химерични.
  Дори и да не успее в обозримо бъдеще, дори подхода му да се окаже погрешен задава посока, отмества хоризонта напред

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 7. 7 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Препоръчвам тази книга:
  - Мечтите на Мъск са невероятни, но той работи, за да ги направи реалност;
  - Личноста на Мъск е противоречива, но интересна;
  - Подхода му в бизнеса е рационален и има какво да се научи от него
  - Книгата е добре написана и лесно се чете. Издателството и печатницата са си свършили добре работата.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  [quote#6:"serafin"]Само преди по-малко от 150 години се е считало за невъзможно да се осъществи полет с машина по-тежка от въздуха...[/quote]

  There is no reason anyone would want a computer in their home.
  Ken Olsen, founder of Digital Equipment Corporation, 1977

  I think there is a world market for maybe five computers.
  Thomas Watson, president of IBM, 1943

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  На тоя железарията му отлепя от земята веднъж от 50 опита, ще пращал хора на Марс, смееех.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 10. 10 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  това за Кен е извадено от контекст и не би трябвало да се ползва, особено в сравнение с този луд Мъск гай. Кен Оулсън е един от най-големите предприемачи някога живяли, един от най-човечните, отговорни и нормални хора на бизнеса, дето света е видял някога. цели поколения студенти и хора на науката са ползвали продуктите на ДЕК и са правили истинска наука и инженерство и движили света напред. бившите служители на ДЕК все още правят сбирки, на които се появяват всички, работили някога за компанията. това няма да се случи с фирмите на Мъск (пейпал не е негова, то е профитиер в този случай, тесла не би била възможна без данъчни отстъпки и федерални грантове, спейс х е временно явление, хората няма да стгнат звездите с ракети от типа на Мъсковите). Мъск има много дини под една мишница, от това обикновено излиза нищо.. той е един злолбен ътеншън хоър, селф сентърд идиот. нищо от това, което прави няма да остане в историята.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Винаги съм смятал, че този е един шарлатанин. Започвам все повече да се убеждавам. Най-накрая всичките му начинания ще се окажат модерен вид прирамиди, в които е събрал парите на хората, които са му се доверили. Самият факт, че е продал в аванс 400 000 автомобила Тесла (т.е. взел е пари за тях, а тепърва ще ги произвежда, евентуално), говори много. Ако не знаете, нека да ви кажа, че компанията Тесла всяка година досега е била на загуба от няколко десетки до няколкостотин милиона долара. На последната си голяма пресконференция Мъск заяви бомбастични нови планове и увери инвеститорите, че ще му трябват още мноооого пари. Уолстрийт изпадна в шок. Те вече са доста овътрени с инвестициите си в Мъск, искането на още мнооого пари съвсем ги ужаси.

 13. 13 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#9] от "Taiga":

  Каскет, я кажете, кога ще приземите обратно ракета? Пардон, вашите ги дърпа към океана...но не на платформа

 14. 14 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Иначе препоръчвам книгата на всички, просто от този човек би трябвало да се поучим всички. Не знам как успява да движи толкова неща едновременно.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  [quote#13:"zero_day"]Каскет, я кажете, кога ще приземите обратно ракета?[/quote]

  Тоя конкретно може да приземи най-много себе си.

  Челно в земята, след пет ракии в селската кръчма.

  С портрета на Сталин над тезгяха.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#13] от "zero_day":

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_spaceflight-related_accidents_and_incidents

  Фактите (особено чалънджър, колумбия и аполо) друго говорят.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Харесвах туй момче, докато не погледнах по внимателно кариерата му, специално космическата.
  Значи, получил е наготово недовършени разработки на НАСА. От тях избрал не най перспективните, а най ефектно изглеждащите. Уредил се още преди да представи в метал ракетите и корабите си с държавна поръчка и субсидии.
  НАСА още отнамалото е възлагала изпълнение на техническите страни на частни компании, сега те излизат на светло и с малко повече самостоятелност, но отново под координация на държавата и отново с финансиране от нея.
  Пазарното тук е около нулата.

  А читави неща като британския Скайлон, като американската концепция за СпейсТъг, за надуваеми модули на орбитални станции с инерционна псевдогравитация си стоят ей така.

  властта ражда паразити
 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":

  Защото няма кой да налее кинти и защото ЗАСЕГА Антарктида е обявена за международна зона.
  Да видим обаче докога.

  властта ражда паразити
 20. 20 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#9:"Taiga"]На тоя железарията му отлепя от земята веднъж от 50 опита,[/quote]

  Ха, може ли лще веднъж?
  Това което си написал, даже в матушката ти не смеят да го напишат.
  Колко процента мурзилка трябва да си, за да го напишеш това?

 21. 21 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 355 Неутрално
 22. 22 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#17] от "Taiga":

  Е и?! Кой прати хора на Луната? Кой е пращал апарати до всяка планета в Слънчевата система. Чий апарат е в междузвездното пространство? Преди да се правиш на олигофрен, помисли малко. Естествено, ако можеш. Тия глупости, които говориш, дори и дете няма да ти се върже.

 23. 23 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#12:"Smoke"]Винаги съм смятал, че този е един шарлатанин.[/quote]
  Реално ползвам Пейпал, при 10 000 хил евро оборот на година, те си прибират около 500-600 евро.
  Имат над 500 000 000 (пет стотин милиона) клиента.

  Ако Тесла Модел 3 е налична утре, купувам веднага.
  450 000+ човека са подали заявка, поне още толкова са готови да го направят моментално.

  Е, ракетите им не само летят, но и се връщат.

 24. 24 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  [quote#22:"zero_day"]Е и?! Кой прати хора на Луната? Кой е пращал апарати до всяка планета в Слънчевата система. [/quote]

  Разбира се, че Елон Мъск и Ричард Брансън. А в апаратите летят богати космически туристи - пионери на космическата колонизация

 25. 25 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#17:"Taiga"]Фактите (особено чалънджър, колумбия и аполо) друго говорят. [/quote]

  Каскет, говорим за ЧАСТНА компания, която е конкурент на росскосмос.
  Този пич, за има няма 5г направи ракета. И ракета която лети и може да кацне на всеки стадион, стига да има разрешение.

  Ти можеш ли да осъзнаеш каква технология и напредък е това?

 26. 26 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#18:"Николай Теллалов"]Харесвах туй момче, докато не погледнах по [/quote]

  На Уолл стриит са будали, спор няма.
  То и цяла америка са такива.
  Друго е да си купиш акции на АвтоВаз.

 27. 27 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#22] от "zero_day":

  Нали уж говореше за на кой му по-"голяма" техниката, сега подви опашка и почна да дрънкаш кой какви постижения има, ми хубаво:

  1957: First intercontinental ballistic missile and orbital launch vehicle, the R-7 Semyorka
  1957: First satellite, Sputnik 1
  1957: First animal in Earth orbit, the dog Laika on Sputnik 2
  1959: First rocket ignition in Earth orbit, first man-made object to escape Earth's gravity, Luna 1
  1959: First data communications, or telemetry, to and from outer space, Luna 1.
  1959: First man-made object to pass near the Moon, first man-made object in Heliocentric orbit, Luna 1
  1959: First probe to impact the Moon, Luna 2
  1959: First images of the moon's far side, Luna 3
  1960: First animals to safely return from Earth orbit, the dogs Belka and Strelka on Sputnik 5.
  1961: First probe launched to Venus, Venera 1
  1961: First person in space (International definition) and in Earth orbit, Yuri Gagarin on Vostok 1, Vostok programme
  1961: First person to spend over 24 hours in space Gherman Titov, Vostok 2 (also first person to sleep in space).
  1962: First dual manned spaceflight, Vostok 3 and Vostok 4
  1962: First probe launched to Mars, Mars 1
  1963: First woman in space, Valentina Tereshkova, Vostok 6
  1964: First multi-person crew (3), Voskhod 1
  1965: First extra-vehicular activity (EVA), by Aleksei Leonov,[18] Voskhod 2
  1965: First probe to hit another planet of the Solar system (Venus), Venera 3
  1966: First probe to make a soft landing on and transmit from the surface of the moon, Luna 9
  1966: First probe in lunar orbit, Luna 10
  1967: First unmanned rendezvous and docking, Cosmos 186/Cosmos 188.
  1968: First living beings to reach the Moon (circumlunar flights) and return unharmed to Earth, Russian tortoises on Zond 5
  1969: First docking between two manned craft in Earth orbit and exchange of crews, Soyuz 4 and Soyuz 5
  1970: First soil samples automatically extracted and returned to Earth from another celestial body, Luna 16
  1970: First robotic space rover, Lunokhod 1 on the Moon.
  1970: First data received from the surface of another planet of the Solar system (Venus), Venera 7
  1971: First space station, Salyut 1
  1971: First probe to impact the surface of Mars, Mars 2
  1971: First probe to land on Mars, Mars 3
  1975: First probe to orbit Venus, to make soft landing on Venus, first photos from surface of Venus, Venera 9
  1980: First Hispanic and Black person in space, Arnaldo Tamayo Méndez on Soyuz 38
  1984: First woman to walk in space, Svetlana Savitskaya (Salyut 7 space station)
  1986: First crew to visit two separate space stations (Mir and Salyut 7)
  1986: First probes to deploy robotic balloons into Venus atmosphere and to return pictures of a comet during close flyby Vega 1, Vega 2
  1986: First permanently manned space station, Mir, 1986–2001, with permanent presence on board (1989–1999)
  1987: First crew to spend over one year in space, Vladimir Titov and Musa Manarov on board of Soyuz TM-4 - Mir

  Пък за стъпването на луната ... , бих направил по-достоверно филмче в хола си.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 28. 28 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  Трябва да се спомене и за Гига фабриката, която е почти готова, и се строи заедно с Панасоник. Ще заработи на пълна мощност през 2020г и ще произвежда толкова li-ion батерии, колкото целият останал свят взети заедно.

  Има също план за космически интернет с 100кг спътници, но нещата там вървят по-бавно.
  Същите планове ги има и ФБ, които търсят някаква диверсификация на активите си.

 29. 29 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#23] от "destino":

  Забавно. Какво общо има компанията PayPal с компанията Tesla?

  П.П. Само за сведение - PayPal няма 500 милиона клиента, а има 179 милиона account-а. Account-и, а не клиенти. Има малка разлика както в числата, така и в семантиката. А пък PayPal много отдавна, от 2002 година, не е собственост на Мъск, а е продадена на eBay. Мъск е притежавал тогава 11% от PayPal и е продал дела си за $165 милиона.

 30. 30 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#27:"Taiga"]Нали уж говореше за на кой му по-"голяма" [/quote]

  Нещо след 1987 ви свършват най-найовете.

  Един вчера беше написал, не можете с икономика по-малка от тази на Италия да се правите на галактически пъдари.

 31. 31 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#27] от "Taiga":

  Хех, бил съм подвил опашка, просто се учудвам на хора, които не са забили два пирона през живота си, как така изведнъж намират кусури на Мъск. Виж, знам, че ти е тъжно, че скоро даже за такси до МКС няма да ви ползват, още по-малко пък да извеждате сателити за по $400 млн., но това е положението. Едната нация е водеща благодарение на визионери и хора като Мъск, другата ползва разработки от времената на кубинската криза. Както и да е, злобей на воля, хората през това време творят бъдещето

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  [quote#20:"destino"]Колко процента мурзилка трябва да си, за да го напишеш това? [/quote]

  Днес е събота и мога да отделя малко време, за да споделя една историйка от живота:

  След като завършил медицина през 50-те години, баща ми е бил разпределен като участъков лекар в едно комунистическо село в Северна България.

  Негов пациент станал председателят на Селкоопа - баят комунист, АБПФК, който имал осиновен син.

  В началото на 70-те въпросният син бил записан с привилегиите на баща си в езикова гимназия (немска) в Ловеч, която завършил с 300 зора и с успех около 4 на релси.

  Независимо от слабото му представяне, бащата използвал връзките си с един крупен комунист от същото село, работещ на "държавна служба" в София, за да го запише в МГИМО в Москва.

  Синът се оказа такъв непрокопсаник, че до 10.ІХ.1989 г. така и не можа да завърши въпросното МГИМО (а следваше някъде от 1977-а) и накрая прекъсна.

  След идването на демокрацията, понеже на практика беше без образование (ако не се смята завършената с 4 на релси гимназия), въпросният индивид започна да се щура насам-натам в близкия град с джобни пари от родителите си (вече пенсионери), после се прибра на село, междувременно те починаха и той заживя в родната си къща, пропивайки в селската кръчма парите от някакви техни спестовни влогове и продадени ниви.

  Последно научих, че една нощ направил пожар с неизправен калорифер и половината къща изгоряла, но той се преместил в двете останали цели стаи и сега си живурка там - вече 60-годишен болнав алкохолик, изпълнен със злоба към света (основно към Запада и Америка), гласуващ за Атака, а на покрива на къщата бил забучил ... руското знаме.

  Цялата тази история я знам от общи познати - съселяни на въпросния тип, които завършиха и работят в София, но поддържат връзки със селото си.

  Това е the natural support base на Путинова Русия у нас - непрокопсаници, които през целия си живот не са били способни да свършат каквото и да било полезно и ужасно ги е яд на що-годе успелите хора, а за такива като Мъск - да не говорим, че смъди и боли.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#29:"Smoke"]П.П. Само за сведение - PayPal няма 500 милиона клиента, а има 179 милиона account-а. [/quote]

  Ами има общо, че това са работещи неща, и вече направени.
  За акаунтите си прав, забравих да доуточня, че Е-бей приемат плащания само чрез ПП, дори и да нямаш акаунт.

  Същото важи и за повечето китайски магазинчета всичко за 1лв, плюс Али експрес, разбира се.

  Т.е. реалните клиенти, които плащат чрез ПП са над 500мил.

  PayPal днес изглежда като обикновен процесор, но идеята и изпълнението навремето бяха много напредничави.

 34. 34 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  О, забравих за Солар сити, и Повер валл.
  Нещата там вървят не толкова добре, не защото са неприложими или лоши идеи.
  А просто си мисля, че Маск не успява навсякъде.

 35. 35 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#31] от "zero_day":

  Даа, великата американска техника, ... и все пак мъсковите ракети се чупят през кратък период от време, отделно, че не правят абсолютно нищо по-различно от руските. Като му гледам launch history-то колко успешни приземявания толкова и неуспешни. Ама то е до време, кранчето с парички няма да тече вечно.
  Ще си говорим пак като (евентуално) изпрати хора на марс и ги върне успешно.
  А ти си хвали безаналоговата техника и се заблуждавай, че сте много напред с материала.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  [quote#31:"zero_day"]Едната нация е водеща благодарение на визионери и хора като Мъск, другата ползва разработки от времената на кубинската криза.[/quote]

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  [quote#9:"Taiga"]На тоя железарията му отлепя от земята веднъж от 50 опита, ще пращал хора на Марс, смееех.[/quote]
  Точно този, на практика приземи руските Протон. Тази година, неговите ракети летят всеки месец, до като руската има 3 планирани полета за цялата 2016 г. От следващият месец Фалкон ще почне да се изстрелва на всеки 2 седмици. На практика всички частни сателити вече се изстрелват от Спйс Х. В края на миналата година, само с едно изстрелване, в орбита бяха доставени 11 сателита. До момента от комерсиалните, а не тестовите изстрелвания, имат само едно неуспешно и едно на половина успешно. Всички останали 26 са успешни. А знаеш ли колко неуспешни изстрелвания имаха руснаците за последните 2-3 години?... и това при положение че имат 60 годишна история, на космическа държава! Спейс Х е частна компания, с изцяло нови двигатели и ракети и на практика съществува само от няколко години! За септември имат 2 обявени старта. За октомври 3. До края на 2016 г. има и планирани и допълнително още 3 изстрелвания, за които имат готовност, но не е приключила работата по сателититите. Едното от тях е за нашият Булсат-ски сателит - BulgariaSat-1
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Falcon_9_and_Falcon_Heavy_launches

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 38. 38 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  Съгласен съм с останалото написано, но имаш прекалено много доверие към хората като Мъск. В какво точно Мъск е успял, освен че е убедил много хора да му дадат много пари, които да похарчи? Tesla е на загуба всяка година откак съществува. На PayPal Мъск не е основател, а се е включил по-късно и е продал дела си още през 2002 година. Космическите му кораби са доникъде. Сега се захваща с нови бомбастични идеи. Аз уважавам хората, които завършват това, което започват.

 39. 39 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#32:"Norman Granz"]Това е the natural support base на Путинова [/quote]

  Добре де, кога ще измрат тия най-накрая?
  Не е хубаво така да се пише, но просто не издържам понякога на тия чугуни.
  Иначе, съм съгласен, съветите правиха хубави чугуни.

 40. 40 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#38:"Smoke"]Tesla е на загуба всяка година откак съществува.[/quote]
  Офф, всяка развиваща се, и извършващат експанзия фирма е на загуба. Тия са като атомна бомба в момента.

  Добре, дай ми пример за печеливша фирма, Симес, Бош?
  Или ВАГ груп?

 41. 41 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#30] от "destino":

  Аха, с вашия не знам-си колко цифрен бюджет би трябвало да имате повече "най- найове" ... ама нещо ги нямате.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  [quote#39:"destino"]Добре де, кога ще измрат тия най-накрая?[/quote]

  Те имат деца и внуци, на които промиват мозъците.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1166 Весело

  До коментар [#33] от "destino":

  Пак да попитам, че не разбрах - какво общо има PayPal с Tesla?

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  [quote#42:"Norman Granz"]Те имат деца и внуци, на които промиват мозъците.[/quote]

  Всъщност, конкретният индивид не могъл и да се задоми...

  Poetic justice, един вид.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#35] от "Taiga":

  Ти каква кола караш?
  ТВ гледаш ли? Каква марка?

  Да, иначе, знам, че ползваш интернет, но не чебурашка нет.
  И проца на компа какъв ти е? Елбрус 150мгх?

 46. 46 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Колегата Норман както винаги чудесно описа какви са страданията и воплите на цяла една обществена прослойка .
  +++
  Цял живот да си на вересийка и на държавна хранилка си има своите тежки последствия ,едно от които е липсата на полет на мисълта " !

 47. 47 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#35] от "Taiga":

  Пак ще те попитам, кога ще приземите обратно ракета? Това е различното, и това е, което ще е пирона в ковчега на таксиджийницата. Между другото, статистиката е следната - 28 изстрелвания до момента, само 2 товара са повредени заради проблеми в ракетата, като при едното изстрелване единия сателит е успешно изведен, повреден е другия. И това се прави от частна инициатива, започнала от гаражи. Това е, което прави Америка велика страна. Но разбира се чукча писател, чукча не е читател. Айде, заминавай да лочиш ракия и да псуваш империализЪма.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1166 Весело

  [quote#45:"destino"]Ти каква кола караш?
  ТВ гледаш ли? Каква марка? И проца на компа какъв ти е? Елбрус 150мгх?[/quote]

  Чакай сега. Да не би да искаш да ни кажеш, че тези неща са произведени от Мъск в колонията му на Марс?

  Аз пък си мислех, че са произведени от обикновени предприемачи, които нямат никакво желание да излитат в космоса, а просто имат желание да спечелят пари.

 50. 50 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#46] от "v.n.t.news":

  Полета на мисълта на тия стига да измислят или да откраднат нещо от някъде, или да измислят иновативен начин да сварят ракия, за да могат да се напият. До там.

 51. 51 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 585 Весело

  https://www.youtube.com/watch?v=O5bTbVbe4e4

  https://www.youtube.com/watch?v=QZTCEO0gvLo

  На вниманието на скептиците и разбирачите - два полета на ракетите на SpaceX - с успешно изпратени в орбита полезни товари и с успешно приземяване на първата степен на ракетата.

  (освен на земя, могат и на платформа в морето)

  Освен това SpaceX са първата частна компания, която изпраща товар на Международната космическа станция и първата, която приземява космически апарат обратно на земята.

  Вземете си книжката, доста яка е.

 52. 52 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#43:"Smoke"]Пак да попитам, че не разбрах - какво общо има PayPal с Tesla? [/quote]

  Ами нали написа, че си имал чувството, че е шарлатанин?
  Да, така може до сутринта да си играем и задаваме въпроси за връзката между Тесла и ПП.

 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  [quote#46:"v.n.t.news"]Колегата Норман както винаги чудесно описа какви са страданията и воплите на цяла една обществена прослойка .[/quote]

  И радостите, колега, и радостите.

  Например, когато се запали някоя Совалка (нещо, което руснаците не могат да произведат и след 200 години) и целият екипаж изгори.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#50] от "zero_day":

  +++
  така са разпознаваеми

 55. 55 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#48:"Taiga"]Същия си като норман янко грънца, нещо като не ви отърва[/quote]

  Братле, не става въпрос за отърва или не.
  Въпросът, е че тия в новият свят правят история и технология.
  За което им се радваме.

  Моля те, сподели и ти нещо, което сте дали на света, ти и матушката ти последните 20-30г?
  Да, Руски Стандарт е добра водка, майонезата ви е добра също.
  За друго не се сещам.
  Но наистина ще се радвам, ако соделиш.

 56. 56 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1166 Весело

  [quote#52:"destino"]Да, така може до сутринта да си играем и задаваме въпроси за връзката между Тесла и ПП.[/quote]

  Е кажи де, кажи. Ти по-горе обясни колко много печелел PayPal. Благоволи да обясниш най-накрая на нас - простите - каква е връзката с Елон Мъск

  Ако кажеш, че PayPal финансира проектите на Мъск, ще те признаем за №1.

 57. 57 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  [quote#1:"vankata1"]Невероятен полет на мисълта! [/quote]

  Нима е истина, че във форума има дотук петма идиоти, ударили минуси?????

 58. 58 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#56:"Smoke"]Ако кажеш, че PayPal финансира проектите на Мъск, ще те признаем за №1. [/quote]

  Не, всъщност именно там Маск се доказва като добър, ама много добър мениджър, плюс човек с идеи.

  Явно, светът, или по-прогресивната му част, е гладна и готова да финансира такива визьонери.
  Е, или шарлатани, според някои тук.

  Поживем, увидим, кто прав, кто крив.

 59. 59 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 865 Весело

  До коментар [#53] от "Norman Granz":

  Специално за Норман, ще му хареса със сигурност


  Страданията на стария Капитан

  или
  разказ с очакван край  Да ви кажа честно, с възрастта станах малко старомоден. Бях поканил на гости една дама, млада на години, и няколко часа преди срещата се опитвах да си припомня какво е да слушаш хеви-метъл. Тъй като сега минах повече на джаз, бях забравил, че навремето слушах с часове такава музика. Апартаментът беше подреден, бутилка Шардоне Търговище стоеше мирно в хладилника заедно с бутилка газирана вода, така че имах време. Докато прослушвах стари парчета и се опитвах да се впечатля както на младини, на вратата се позвъни. Едва ли беше тя, беше много рано ... а и тя пристига с гръм и трясък, както ще разберете по-нататък.
  Отворих външната врата и замръзнах от неподправен ужас. Пред мен стоеше захилената физиономия на Милен Поета, известен прахосник, алкохолик и дървен философ. Пиян. Или не, след внимателен оглед установих аз. Тежък махмурлук. Лошо. Няма да се отърва с пет-десет лева "глоба".
  - Нема ли да поканиш стария си приятел да влезе - изсумтя Милен и се промъкна покрай мен. Лъхна ме тежка миризма на евтино, вкиснало вино.
  Той се разположи на дивана и ме загледа с очакване. Знаех си урока. В барчето държах бутилка домошарка за такива случаи, подарък от един приятел, чичо Красьо, но за него друг път. Насипах му щедро, отворих бутилка кола и му я подадох. Сипах и малко на себе си, иначе щеше да недоволства, че се правя на голяма работа пред него, бедния човек на изкуството. Той глътна стотина грама на екс, изсумтя и разтърси глава.
  - Леле, как съм се напил вчера ...
  Нямаше нужда да ми казва. Езикът му беше надебелял и трудно произнасяше думите. Гаврътна и останалото и изсумтя доволен. Сипах му още една без да чакам покана. Пийна пак, но вече една глътка. С пиенето все повече се научаваше и да говори.
  - Е, забрави ти старите приятели ... Като ходихте по чужбина, поспечелихте пари, сега се мислите за нещо повече - запя той познатата песен. Явно вече се оправяше, защото грабна кутията LM, която беше на масата, и запали цигара. Кутията предвидливо сложи в джоба си.
  - Не, просто ... - опитах се да кажа нещо.
  Той бързо контрира.
  - Айде, айде, знам ви аз вас! - след втората чаша очите му вече блестяха и не само говореше, но скоро щеше да стане и оратор. Все пак се досети, че и пари ще ми иска назаем и се поспря, да не би да ме ядоса. - Я кажи, кво правят тия в прогнилия Запад. Те за хора ни нямат, ти ходиш да им слугуваш.
  Пак му насипах в празната чаша и мислено изчислявах колко още остава, докато му дойде музата и реши да отиде да държи речи в кръчмата на бай Петко. Не много.
  - Само Путин ше ги опраи тях ... Ти знаеш ли кви са руснаците, бе, знаеш ли!? - почти беснееше вече той - За четтттри дена и ще си мият веригите на танковете в Атлантика. А ракетите? Ехххх ... - той махна с ръка. - знаеш брат, аз мноо разбирам от оръжие. Кво знаете вие военните. Ти нали беше военен? Е кво знаеш!? Нищо.
  Съгласих се мълком. Кво знам ... нищо. То си беше и така, вече повече от 20 години не ме интересуваха никакви оръжия, а от руснаци стоях колкото се може по-далеч.
  - Помниш ли как разззммазаха китайците с лазер от Космоса!? ММилиони и още трева там не никне!!! - ревеше яростно той.
  Във военното ни бяха казали, че са ударили китайските тълпи с БМ-21 с термични заряди, но кво знам аз ... Може пък да имат лазери руснаците. Бутилката от 500 грама вече беше почти празна.
  - Ся, брат - продължаваше да ме братосва той - нали ше дадеш 20 лева НАЗАЕМ?
  Мълком му подадох десет. Стигаха, за да се донапие при бай Петко и да държи речи, докато някой се сети да го изхвърли. Не протестира, и той си знаеше урока. Давах му по-малко, а той нямаше да ги върне, разбира се. В неговите очи аз бях предател, слуга на Запада и трябваше да си платя данък "Милен".
  - И не забраяй - гърмеше той по стълбите, докато слизаше - Кат Русссияяя нема втора ...
  Въздъхнах и затворих след него. Из входа отекваше "тъй могъща на светаааа ...", но това са подробности. Бях се отървал вече. Трябваше да пийна нещо, та си налях 50 грама уиски и го изпих. Пуснах си Сантана, докато разчиствах след него. После си взех душ, избръснах се и си измих зъбите. Гледах се в огледалото ... Ех, старо момче, не ги разбираш ти тия политики, засмях се.
  Пред блока прогърмя тежък мотоциклет. Така идваше дамата - с гръм и трясък. Луда работа, добре, че не завари Милен, щеше да го изхвърли, а на мен ми беше малко жал за него. Няма да повярвате, но всъщност пишеше добри стихове. От YouTube неочаквано започна "Sugar Free" на Hank Crawford, което съвсем ми вдигна настроението. Хели щеше да ме накара да го сменя, но това е положението. Няма от какво да се оплаквам.
  По дяволите политиката! Животът си заслужава да се живее, а, момчета и момичета? На вратата се позвъни, отворих и Хели нахлу. Пръстите ми потънаха в дългата и черна коса.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 60. 60 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#47] от "zero_day":

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Falcon_9_and_Falcon_Heavy_launches

  Ето ти я статистиката, колкото зелени, толкова и червени. Когато имаш 100% успешни приземявания (не на Земята), тогава питай и за руските ракети.
  Високата успеваемост е благодарение на изстрелването, а приземяването? (гледаш ли я последната колонка?). Хем говориш за изстрелването колко ви е успешно, ама го сравняваш с приземяването на руските??? Хайде да е изстрелване сащ ракети-изстрелване руски ракети и приземяване сащ ракети-приземяване руски ракети.
  Изстрелванията всеки под път и над път може да ги направи.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 61. 61 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#53] от "Norman Granz":

  +++
  Радостите и мечтите са относителни , без да изпадам в подробности . Човек сам си прави избор в живота .

 62. 62 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#55] от "destino":

  от всичките начинания на мъск, кои вървят добре всъщност? по твоите думи, повечето не вървят добре. явно не е лесно да си навсякъде, тогава разумно ли е да опитваш да си навсякъде? мъск си мисли, че е омнипотентен или какво? навик ли ти е да се слагаш на "силни" мъже, обичаш да се мазниш и натягаш? и прочети историята на пейпал и роята на топ идиота мъск в нея..

 63. 63 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 585 Весело

  До коментар [#60] от "Taiga":

  Mission success в 26 от 28 опита. Много са зле, наистина!

  Общо взето пътят пред тях е ясен - ще стават все по-добри и все по-добри, и може би ще накарат ULA (т.е. Боинг и Локхийд Мартин) да се поразмърдат малко.

 64. 64 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Да добавя - всяко тяхно изстрелване е в пъти по-евтино от идентична услуга на ULA или руснаците. Нищо чудно, че печелят поръчки.

 65. 65 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Няма как русофилите, съветофилите и обикновените ленивци и комисионери за заобичат Илон Мъск. Те, ясно осъзнават, че хора като Мъск са гробокопачите на петролните монархии, каквато е и Русия. Тесла набра скорост, която трудно може да бъде спряна. Големите автомобилостроителни компании дали под натиска на държавите, дали заради картел с петролните, до скоро не искаха да изкарат на пазара, нищо читаво. "Електробомилите", които правеха или бяха с батерия, колкото да потегли колата и после пак на бензин или приличаха на избягали от карикатура возила. Днес обаче "духът от бутилката" е на свобода, именно заради Мъск. Ако Тесла днес имам много по-голямо търсене от предлагането и, то се дължи само на огромният световен недостиг на батерии. Но Мъъск строи Гигафабрика, която да задоволи част от търсенето. Планира и втора в Европа. Други компании също имат подобни планове. Петрола може би ще е фактор още 10-20 години, но след това е обречен. Технически пробив при суперкондензаторите или батериите само ще ускори процеса. Тесла освен все още бавещият се модел 3, планира и работи по създаването на електрически джипове, пикапи, бусове и тежкотоварни камиони. А в Русия в същото това време не се случва нищо... Въоръжават се и чакат деня, в който петрола и газта ще станат непродаваеми. Преди дни от Тесла анонсираха нови батерии, с които пробега на Модел еС се удвоява. Със заработването на Гигафабриката, ще падне чувствително и цената им. Симбиозата от батерийни пакети и възобновяеми енергийни източници слага таван на поскъпването на електроенергията. Колкото повече напредва технологията, цената ще пада. Дали обаче същото важи за конвенционалната енергетика?....

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 66. 66 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#55] от "destino":

  http://russia-insider.com/en/2015/03/20/4759

  Дано да си доволен

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 67. 67 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#60:"Taiga"]Високата успеваемост е благодарение на изстрелването, а приземяването?[/quote]

  Пич, приземяването е бесплатен бонус.
  Все едно да си поръчаш кубинка за платена любов за 5 долара, пък тя да ти направи и една свирка отгоре.

 68. 68 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#66:"Taiga"]http://russia-insider.com/en/2015/03/20/4759

  Дано да си доволен [/quote]

  Слабо, не съм доволен.
  Дай още.

 69. 69 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#65] от "Георги":

  ами? ...правителството на щатите се опитва да тества икономика по-малко зависеща от петрол, съвсем леко подксзват, че започва промяна. мъск е полезният идиот за целта. така, както когато ев1 беше не по-малко реално, не му беше времето и беше унищожено. без грантове и такс брейкс тесла е невъзможна. освен това, не е масов автомобил, все още е статус символ или играчка за калифорнийски лефтисти..

 70. 70 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Много готин човек. Непременно ще си купя биографията му. Страшно му се възхищавам за всичко, което е постигнал и се надявам това, което му предстои да е все така блестящо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 71. 71 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1885 Весело

  До коментар [#66] от "Taiga":

  Ти сериозно ли? Даже и киселото мляко било руско?... А знаеш ли как Попов "открил" радиото? Влязъл в хотелска стая в Ню Йорк и възкликнал: "Яааа Радио!"

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 72. 72 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#60] от "Taiga":

  Абе ти нормален ли си бе, приземяването никога, повтарям - НИКОГА не е било главна цел на мисията! Пфуу, със стена да спориш, ще се разбереш повече.

 73. 73 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#69] от "shtavesht":

  Ми да ти кажа, в Норвегия и Холандия е доста срещан по пътищата. Вярно е че държавите помагат. Примерно в Холандия, ако си таксиджия и си купиш Тесла, държавата ти възстановява половината от платените около 80 000 евро. Но пък имаш ли идея колко е чист въздуха в Амстердам, в сравнение със София?

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 74. 74 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#63] от "fletcherlind":
  До коментар [#67] от "destino":

  Мдаа, 100% успеваемост при изстрелването и приблизително половината не може да ги приземи в земни условия, а е тръгнал да вози хора на марс след няколко години. То затова и никой не му се е вързал още, само наса успяха да примамят дузина хора теоретично да колонизарт марс, естествено след като им платиха яко кинти.
  Какъв резил ще е само - да успее ги закара до марс и при приземяването пореден фейл.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 75. 75 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  [quote#68:"destino"]Слабо, не съм доволен. [/quote]

  Хаха, руснаците били изобретили телевизията, хеликоптера и незнам какво още.

  Руснаците са изобретили хеликоптера, колкото българите компютъра - Сикорски е УКРАИНЕЦ, емигрирал в Щатите веднага след болшевишката революция.

  Интересно коя година е произведен ПОСЛЕДНИЯТ руски телевизор?

  Ами радиото (Попов), ами самолета (Можайски), ами парния локомотив (Куровязов), ами Интернет (лично ВВ Путин), ами надуваемата секс-кукла (Медведев)? За кого оставяте тези чутовни изобретения?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 76 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#72] от "zero_day":

  Ахааа сега разбирам, искат да пращат хора на марс, обаче приземяването не им е приоритет. Демек, да успеем да ги изстреляме, после каквото стане.
  Е това говори достатъчно за компанията.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  [quote#71:"Георги"]Даже и киселото мляко било руско?... [/quote]

  Руснаците са изобретили и християнската религия - 300 години преди Христа...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#75] от "Norman Granz":

  Полезно е първо да се осведомиш с уикипедия.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 79. 79 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 865 Весело

  До коментар [#70] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  Ти си единствената, която не хареса Хели. Трябва да ти кажа, че Хели е реална личност, както и Милен поета. И двамата са не точно това, което пиша за тях, но и двамата се кефят да го четат. Така че купонът е върховен.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 80. 80 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#75:"Norman Granz"]Сикорски е УКРАИНЕЦ, емигрирал в Щатите веднага след болшевишката революция. [/quote]

  Е, то така ако смятаме, то и Гугъл е руски.

  Пък и май не съвсем, защото, половината им нобелисти за последните 50г и повече са евреи.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  [quote#80:"destino"]Е, то така ако смятаме, то и Гугъл е руски. [/quote]

  Конечна, разработан по личному заказу Путина, Владимира Владимирича.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 83. 83 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#73] от "Георги":

  това, което искам да кажа е, че трябва да благодариш на обама, не на мъск,, често срещани са, но не се е случила качествената промяна. ще минат поне две десетилетия, преди нещата да станат истински масови. мъск е средството да бъдат размърдани големите автомобилни гиганти, мъск е лобист по-скоро, отколкото предприемач. освен това, тесла никога няма да е американски стратегически ресурс, какъвто са гугъл или фейсбук, тесла може и да успее, може и да не успее, важна е по-голямата картина - електрически транспорт изисква инфраструктура и масовост, неща, които могат да станат само с държавни пари.

 84. 84 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 585 Неутрално

  [quote#74:"Taiga"]Мдаа, 100% успеваемост при изстрелването и приблизително половината не може да ги приземи в земни условия, а е тръгнал да вози хора на марс след няколко години.[/quote]

  Говорим за приземяване на първата степен на ракетата - т.е. това, което изстрелва самия товар до напускане на земната атмосфера. Прави се най-вече за ограничаване на разходите за гориво и за производство на нови първи степени (все пак е 60 метра тръба).
  Капсулата им за товари (евентуално след време и за хора) Dragon до момента е безгрешна (и приземявана, и скачвана с МКС), което е повод да си налееш още една водка и да поразсъждаваш над нещата.

 85. 85 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#83:"shtavesht"]електрически транспорт изисква инфраструктура [/quote]

  Контакта в гаража брои ли се за инфраструктура?

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#82:"Norman Granz"]Конечна, разработан по личному заказу Путина, Владимира Владимирича. [/quote]

  Сергей Брин не беше ли емигрнат от Русия?
  Се бягат към тоя мръсен запад, а никой не иска да диша чистият въздух на тайгата... ех мъка...

 88. 88 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#76] от "Taiga":

  Не виждам смисъл да ти обяснявам каквото и да било. Очевидно, че не знаеш елементарни неща и логиката ти куца. Явно според теб, първата степен на ракетата ще лети заедно с капсулата до Марс, нали така? Ако това е така, може би трябва да се замислиш за някои неща относно себе си.

 89. 89 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#84] от "fletcherlind":

  Все тая първа степен или втора, като не може да я приземява тук, няма да може и на марс.
  Фактите са, че засега няма 100% процента изстрелване, скачване/и или превоз на хора + приземяване и връщане обратно без някакви инциденти.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 90. 90 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#88] от "zero_day":

  Естествено, че няма да виждаш, след като беше тотално оборен.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 91. 91 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  [quote#83:"shtavesht"]тесла може и да успее, може и да не успее, важна е по-голямата картина - електрически транспорт изисква инфраструктура и масовост, неща, които могат да станат само с държавни пари.[/quote]
  Не знаеш на колко неверна следа си. Скоро, преди месеци гледах доста дълъг клип в тубата - семейство от Канада - доста деца, по две на ред и двама възрастни минаха през Скалистите планини та чак до южния край на САЩ. И моля ти се, навсякъде по пътя, къде на 150, къде на 300 км. кво да видиш - инфраструктура! Зарядни станции! И не какви да е. Има за бърз и за бавен заряд.
  Виждам, голям дерт те е налегнал !
  Хората си стигнаха ЖИВИ, представи си
  Не вярвам, пък и не е истина държавата да строи на Мъск зарядните!

 92. 92 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  [quote#87:"destino"]Сергей Брин не беше ли емигрнат от Русия? [/quote]

  Да, и знаеш ли какво му е мнението за Русия?

  http://sfcitizen.com/blog/2010/06/22/nigeria-with-snow-why-medvedev-refuses-to-meet-with-googles-sergey-brin/

  Виж на Медведев лаптопчето - отначало докрай руско, а на капака нарисувана ябълка от новата съветска реколта.

  Това е заради санкциите, да не си мислите нещо...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 93. 93 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#85] от "destino":

  гууд лък само с контакта в гаража. говоря ти за качествен скок. икономика без петрол. откъде идва този ел ток в контакта ти?

 94. 94 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#88:"zero_day"]Не виждам смисъл да ти обяснявам каквото и да било.[/quote]

  Ако го храним трола, той расте и се мисли за нещо.
  Според мен пълен игнор е правилното.
  Взимам си поука, и с този не влизам в диалог повече.

 95. 95 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#91] от "Alexander97":

  дерт не ме е налегнал мен... тоест, щатите са минали изцяло от петрол на електричество вече? супер!

 96. 96 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 585 Весело

  [quote#89:"Taiga"]Все тая първа степен или втора, като не може да я приземява тук, няма да може и на марс. [/quote]
  Хаха. SpaceX е единствената компания, която може да приземява първа степен, никой друг досега не е успявал. Всъщност дори не е и опитвал. А ако е опитвал - толкова по-високо говори това за компанията.
  Иначе по-горе има две видеа от такива успешни мисии. Доставят полезен товар и връщат първата степен невредима на земята.

 97. 97 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  [quote#84:"fletcherlind"]Говорим за приземяване на първата степен на ракетата - т.е. това, което изстрелва самия товар до напускане на земната атмосфера. Прави се най-вече за ограничаване на разходите за гориво и за производство на нови първи степени (все пак е 60 метра тръба). [/quote]
  И двигатели! Те са скъпото, а не резервоара.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 98. 98 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#93:"shtavesht"]откъде идва този ел ток в контакта ти? [/quote]
  Да речем, от Козлодуй, защото вместо да поддържаме и помпаме чужди икономики с евтин ток, ще го направим за българската икономика.

  Второ, нищо не ми пречи да сложа 20-30-40м2 панели на покрива, и един паур валл.

  Трето, преходът ще е динамичен, не са нужни големи инвестиции веднага. Като цяло България има добра енергопреносна мрежа.

 99. 99 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  [quote#85:"destino"]Контакта в гаража брои ли се за инфраструктура?[/quote]
  Дестино, вече няколко пъти писах, аз съм свидетел на това!
  Държавата също помага, но помага и на себе си - дъщеря ми /не е на помощи, опазил бог/ е ел.. независима с батериите на Мъск + 3/4 помощ от щата.
  И панелите разбира се!!! Щата се разтоварва като производител на енергия, но чугуните от тайгата не могат да разберат най-прости нещица!!

 100. 100 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#92:"Norman Granz"]Да, и знаеш ли какво му е мнението за Русия? [/quote]
  Абе, не са лоши хора, в по-голямата си част.

  След 50-70г ще са на нашето ниво, което сме днес.
  Ако имат късмет, ще догонят днешното ниво щатите, с които вечно се сравняват след около 100-120г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK