Албанските жени, които живеят като мъже, в изложбата "Клетвените девици"

Дранде й нейната майка

© Веселин Николов

Дранде й нейната майкаСредновековна албанска традиция жени да дават обет да живеят като мъже е темата на изложбата на фотографии "Клетвените девици", която се открива днес в Националната художествена галерия "Двореца". Проектът, дело на фотографа Пепа Христова, разказва историята на няколко албански жени, които още в ранна възраст са дали обет за девственост и приемат ролята на мъже, глави на семействата си.


Христова насочва обектива си към Северна Албания през 2008 г. Вниманието ѝ е привлечено от традицията, която се е породила още в средновековието, определена от местния закон - канун. Тя дава право на жените да се откажат от женската си роля и да заживеят изцяло като мъже - обличат се в мъжки дрехи и вършат мъжката работа. Терминът е "бурнеша", от албанското burr - мъж.


"Няма строго определен обичай за това как едно момиче става бурнеша. Тя може да го обяви пред цялото селище, пред своя клан или само пред един негов член. Мълвата се разпространява бързо, а новината се приема с разбиране, съвсем нормално", разказа днес Христова на пресконференция преди откриването.
Традицията на бурнешите се заражда като следствие на установеното в Албания задължение за вендета - кръвно отмъщение, в резултат на което твърде често всички мъже в клановете биват убивани. При такива случаи някое от момичетата има право да оглави семейството като мъж, за да опази неговата чест.


Друга причина за това е някакъв физически недъг. Пример за Дранде, една от героините във фоторазказа на Пепа Христова. Дранде става бурнеша на 19 г., когато умира баща й. Още като дете обаче тя губи и двете си ръце до китките, когато намира граната, останала при някои от военните конфликти в Албания през ХХ век. "Никой мъж не иска жена без ръце", казала Дранде на Христова.


Други причини са желанието на момичетата да излязат от уговорен брак, желание за повече права, в един свят, в който на жените не им е позволено дори да излизат сами.


Илмие (30) иска да бъде свободна и независима. В северната част на Албания само на момчетата е позволено да излизат сами от дома и да прекарват лятото с животните в планината. След смъртта на майка си тя решава да изживее останалата част от живота си като мъж. Илмие се грижи за поддържането на домакинството, но има и свободата, която мъжката роля ѝ дава.

© Пепа Христова, "Фотофабрика"

Илмие (30) иска да бъде свободна и независима. В северната част на Албания само на момчетата е позволено да излизат сами от дома и да прекарват лятото с животните в планината. След смъртта на майка си тя решава да изживее останалата част от живота си като мъж. Илмие се грижи за поддържането на домакинството, но има и свободата, която мъжката роля ѝ дава.


Полагането на обет за девственост и превръщането в бурнеша е необратимо. Някои от тях признават, че са се замисляли отново да с върнат към живота си като жени, но това е невъзможно. "Казаната дума е окончателна", обясни Христова.


Различна е историята на Хакие. Преди да се роди, дервиш предрекъл на родителите й, че ще имат син. След като се родила, тя била отгледана като момче. "Днес тя живее в родното си място и дори се грижи за храма на дервиша, направил предсказанието", разказа българският фотограф.


Хакие (59) е отгледана като момче, след като дервиш предрича на родителите ѝ, че ще имат син.

© Пепа Христова, "Фотофабрика"

Хакие (59) е отгледана като момче, след като дервиш предрича на родителите ѝ, че ще имат син.


Традицията продължава. Пепа Христова обясни, че поддържа връзка с много 25-годишни момичета, дали обет да живеят като бурнеши. В изложбата тя е включила и архивни снимки на героините в своя проект.


"Забелязва се, че макар и като по-млади, те наистина да приличат на мъже, в по-късна възраст женската им природа не може да се скрие", обясни тя.


"Клетвените девици" е първата изложба на Пепа Христова в България. От 20 години тя живее и работи в Германия, където основно излага своята работа.


Изложбата е част от програмата на фестивал "Фотофабрика", който започва днес. Част от фестивала е и откритата също днес изложба "Конфликти", която може бъде видяна на т. нар. мост на влюбените край Националния дворец на културата.


Тази година "Фотофабрика" ще покаже проекти на българските фотографи Веселина Николаева (животът в циганските махали "Градината" от 17 септември в "Малките 5") и единствения българин носител на "Пулицър" Стоян Ненов ( "1/320 от секундата" от 20 септември в Чешкия културен център център).


Откриването на "Клетвени девици" е днес (1 септември) от 18 ч. в Националната галерия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK