Теодор Ушев е заснел своята част от "8 минути и 19 секунди" по разказ на Георги Господинов

Теодор Ушев

© Личен архив

Теодор УшевРежисьорът Теодор Ушев е приключил със заснемането на своята част от филма "8 минути и 19 секунди" по разкази на Георги Господинов от сборника "И всичко стана луна". В проекта участват още режисьорите Петър Вълчанов, Кристина Грозева, Надежда Косева, Любомир Младенов и Владимир Люцканов, като всеки от тях е работил по отделен разказ. Това каза самият режисьор в интервю за "Дневник", което можете да четете в събота.


"8 минути и 19 секунди" е базиран на 5 разказа, които са обединени с логически връзки. Сценарият за всяка част е дело на нейния режисьор, в съавторство с Георги Господинов. Снимките по първата новела "Старецът и морето" са започнали в края на май край село Резово, режисирана от Надежда Косева.


Филмът на Ушев е по разказа "Кристин, която маха от влака" - кратка история за непознати мъж и жена, които се срещат във влак. В техните образи влизат Ирмена Чичикова и Китодар Тодоров. Двамата разговарят за привидната случайност, лекотата на дните, сетивата към малките жестове, неслучилите се истории и думи.
Това е първи опит на Теодор Ушев в игралното кино, който е режисьор на анимационни филми.


Снимките са правени във влак по линията София-Варна, което е най-дългият железопътен маршрут в България.


Режисьорското дуо Петър Вълчанов и Кристина Гроздева са автори на филма "Урок", който спечели редица награди от значими международни и български кинофестивали. Предпремиерата на новия им филм "Слава" е част от програмата на тазгодишния фестивал "Аполония", който започна вчера.


Късометражният филм "Омлет", режисиран от Надежда Косева, спечели наградата на журито на 25-то издание на филмовия фестивал за независимо кино "Сънданс" през 2009 г. Сценарист бе Георги Господинов.


Работата по "8 минути и 19 секунди" продължава, като остава да бъдат заснети последните две части. Премиерата е планирана за 2017 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK