Ръкописи на Вапцаров, Славейков и други писатели ще бъдат изложени в Столична библиотека

Изложбата е по повод откриването на нов център за дигитализация с мощни скенери.

© Столична библиотека

Изложбата е по повод откриването на нов център за дигитализация с мощни скенери.Тефтерчето на Вапцаров, тетрадка на Смирненски, парижкият бележник на Елисавета Багряна, книги от XIX в. и други редки и ценни архиви показва Столична библиотека в кратка изложба от днес до 18 септември. Поводът е откриването на модерен център за дигитализация в библиотеката, което ще се състои в 13 ч. днес в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова и представянето на платформата "Българската литературна класика - знание за всички" с 280 хил. дигитализирани копия на ръкописи, книги и статии от 13 български класици.


Проектът обединява библиотеката, Националния литературен музей и Литературния институт при БАН и изложбата ще бъде подбрана из техните колекции. От фонда на Столична библиотека ще бъдат показани "Библия сиреч свещенното писание на Вехтия и Новия завет" издадена в Цариград през 1871 г., летопис на Турското царство" от 1 януари 1859 г.", "Игиiономiа" от 1846 г., "Евангелие" от 1865 г. преведено от славянски на български от Поп Ненчо, "Изводъ отъ Физика" от Найден Геров от 1849 и много други. Любопитните ще могат да прочетат пътеписи и домакински съвети от 1859 г. в календарно издание "Месецослов".


Литературният институт към БАН ще покаже част от архивите на поетите Вапцаров и Смирненски и възрожденския общественик Михалаки Георгиев. Те включват са тефтерчето Bayer със стихове, личната карта, кръщелното и други свидетелства на Никола Вапцаров, лекции на разнообразна тематика на Георгиев, тетрадка с ранни творби, първото издание на "Да бъде ден!" и множество ръкописи и снимки на Христо Смирненски.
От фондовете на Националния литературен музей идват рамкирано фотопано на семейство Вазови и орден на Иван Вазов, ръкопис на поемата "Кървава песен" на Пенчо Славейков, неговите табакера и цигаре, тетрадка с ръкописите на ранни стихове и дивит на баща му Петко, парижкият бележник на Елисавета Багряна със записки на френски език, ръкописът на "Сказка за Бретан" и писмата до нея от Изидор Цанкар, повестите "Гераците" и "Земя" от Елин Пелин с посвещение на Змей Горянин, вещи на Тодор Влайков, Николай Лилиев, Фани Попова-Мутафова и други.


Изложбата ще бъде отворена единствено между 14 и 18 септември в работното време на библиотеката, което в неделя ще бъде между 10 и 17:00 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK