Изложби на MoMA от миналия век вече са достъпни онлайн

Картината "Портрет на жена" на Пабло Пикасо на изложба в МоМА от 2014 г.

© Reuters

Картината "Портрет на жена" на Пабло Пикасо на изложба в МоМА от 2014 г.След дълги години на планиране и дигитализация от днес голяма част от документите и фотографиите от архива на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (Museum of Modern Art - МоМА) са достъпни на неговия сайт, съобщава "Ню Йорк Таймс".


Дигиталният архив включва непоказвани досега 33 хил. фотографии от инсталации и изложби, състояли се в музея, 800 хартиени изложбени каталога, 1000 списъка и документи, свързани с 3500 изложби, състояли се между 1929 и 1989 г.


Инициативата е започната от Мишел Елигот, ръководител на музейния архив и Фиона Ромео - директор на дигиталното съдържание. В процеса на работа те са направили различни открития - като например, че Пабло Пикасо е най-излаганият артист в музея.
"Това е като сбъднал се сън, защото се занимавах с тези материали през последните 20 години", казва Елигот.


Според намерените в архивите документи в МоМА се е състояла и първата в историята изложба, изцяло посветена на жена артист - откритата през 1939 г. изложба "Креативно израстване, юношество до зрялост". Експозицията е била съставена от картини на американската Дахлов Ипкар, които тя е рисувала от 3- до 22-годишна възраст.


Според откритите документи Ипкар е била избрана не защото е била гений, а защото е "нормално здраво дете", а картините й са считани за пример, че артистичността може да се развие у всеки, ако получава "правилна стимулация и поощрение от своите родители".


Чрез фотографии, пресъобщения, описи на картини и други документи дизитализираните архиви представят историята на музея от неговото създаване през 1929 г., когато се е помещавал в офиси под наем на Пето авеню. За първата състояла се изложба "Сезан, Гоген, Сьора, Ван Гог" от 1929 г. са дигитализирани 156 страници с документи и фотографии, като са посочени дори колекциите, от които са изложените картини.


Сайтът на музея се превърна в негов архив, казва Мишел Елигот, като пояснява, че това е само началото на начинанието, което иска да покаже в пълни детайли историята на музея. Престои да бъде дигитализиран архивът на изложбите от близките години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK