Видео: На концерт със Сирийската изгнаническа филхармония


Творби на Менделсон, Хендел, Бах и малко известния сирийски цигулар Маяс Ал Ямани - това чу берлинската публика на 11 септември в известната зала концертна зала на "Жендарменмаркт", напълно разпродаден за изпълнението на Сирийския изгнанически филхармоничен оркестър.
Създаден преди година от 30 музиканти, днес той наброява почти 70 и изпълнява симфонии на най-известните европейски композитори далеч от раздираната от военни конфликти Сирия, разказва "Евронюз".


Повечето от музикантите са свирили и учили заедно в Музикалната академия в Дамаск. Започнали да напускат града преди четири години с началото на гражданската война в страната. Събрали се отново в Германия, като се откривали чрез социалните мрежи. Оркестърът е съставен от 65 сирийски музиканти, със 7 солисти, 8 композитори и един диригент.


Видео: На концерт със Сирийската изгнаническа филхармония

© Фейсбук на оркестъра


От първия си концерт на 22 септември 2015 г. в Бремен досега музикантите са обиколили цялата страна. В момента планират турне и в Швеция.


Пътят на музикантите до Германия е дълъг и труден и ги принуждава да оставят инструментите си назад. "В раницата ми нямаше място за тромпета ми" казва Долма Шабах пред "Дойче Веле". Само с малката раница на гърба си, Шабах преминава през Турция, Средиземно море, Сърбия, Унгария, за да стигне Германия, където германец му подарил своя тромпет. "Това ми даде нова надежда. Същевременно участието ми в оркестъра ме амбицира да продължавам да свиря", казва Шабах.


Чрез музиката си сирийският изгнанически филмхармоничен оркестър се надява да промени представата на европейците за сирийските бежанци.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK