Живот сред панелките - защо не, пита Architecture Week в Пловдив

Магазин в неизползвано пространство на блок в "Тракия"

© Надежда Чипева, Капитал

Магазин в неизползвано пространство на блок в "Тракия"Облагородяването на кварталите от техните жители е темата на деветото издание на One Architecture Week, който тази година ще се проведе в третият по големина панелен квартал в България - "Тракия" в Пловдив. Фестивалът започва на 30 септември и ще продължи една седмица. Богатата на дискусии, изложби и намеси в градската среда програма ще приключи с Форум лекции на архитекти и студиа от 14 държави на 8 и 9 октомври.


Тя включва три обиколки из пловдивския панелен квартал "Тракия", три изложби, дискусионни форуми и презантации, графити фест и работилници за деца. Основната цел на фестивала обаче е да остави по-дълготрайна следа в "Тракия" чрез серия от инициативи, които ще променят квартала. Организаторите се надяват и да създадат и нов модел на общуване между местната администрация и гражданите.


Площадка в "Тракия"

© Надежда Чипева, Капитал

Площадка в "Тракия"


Доказателство за това е "Намеса 1-2- 3", осъществена в пространството между първи, втори и трети блок на Тракия. В дните от 23 до 30 септември архитекти от Австрия, България, Франция и Полша ще работят заедно жители на квартала по изграждането на детска площадка, беседка за правене на зимнина и конфитюри и създаване на платформа за уличен фитнес.
"В един панелен квартал най-видно може да се проследи ефектът на гражданското участие.


Наблюдават се много малки и големи промени, добавки и подобрения, които са направени от обитателите, защото те са имали нужда от тях", казва арх. Любо Георгиев, директор на фестивала.


Решението за създаването на тези три обекта е взето след многократни срещи и допитвания до жителите на блоковете. С този проект организаторите на фестивала се надяват да покажат, че вслушването в мнението на гражданите е полезен инструмент, който може да бъде използван от управата на всеки градски район в България. Ще бъде представено и мащабно проучване за живота в квартала, проведено от архитекти от УАСГ.


На 1 октомври пък ще се проведе и инцитивата "100в1ден" -


всеки, който желае ще може да промени нещо в квартал Тракия


- всичко от боядисване на пейки, импровизирани изложби и концерти е позволено. Инициативата е създадена в Колумбия, когато за 1 ден 100 малки намеси променят облика на столицата Богота. От тогава събитието се е провело в над 30 държави, а нейни "вносители" в България са организацията "Фабрика за идеи".Основните събития от програмата на One Аrchitecture Week ще се състоят именно в пространството между блокове 1, 2 и 3, а Форумът и основната изложбата – "Живи пространства", ще се случат в бивш супермаркет на ул. "Съединение", наречен "Халето на Тракия". Куратори на фестивала са румънското studioBASAR, които са интересни с работата си в панелни квартали в Румъния.


Изложбата "Живи пространства",


дело на американката Меган Луенбърг, която в продължение на година живее в "Тракия", ще проследи извършените от обитателите на квартала промени и това те променят първоначалния архитектурен план. Тя ще бъде открита на 30 септември и ще може да бъде видяна в "Халето на Тракия" до 9 октомври.


По същото време в кино "Космос" ще се състоят другите две изложби от пограмата. "Плацатлас" събира архитектурните планове на площади известни площади събрани от студенти в Техническия университет в Мюнхен. Пътуващата изложба "Фрешлатино2" показва работи на архитекти от Испания и Южна Америка.


Проектът е посветен на експериментални архитектурни концепции и събира идеи на професионалисти от всяка своя спирка. За целта са поканени представители на 8 български организации, които работят за промяната на градската среда - "Трансформатори", "Сдружение Фрагмент", "Хамалогика" Колектив Кино Космос", "Спаси София", "Morphocode", "Проект читалнята", "Проект Зелена класна стая".


Гледната точка на архитектие на самия квартал "Тракия"


- събрани на едно място за пръв път от проектирането му, ще бъде представена с премиерата на документалния филм "Познавате ли архитекта?". Режисиран от Лина Кривошиева и Мегън Луенбърг, филмът е задочен разговор между проектантите на квартала - Веселин Дончев, Вили Раева, Веселина Панджарова, Антоанета Топалова, Александър Петрович и Стойко Маронов, и неговите обитатели. Шестимата разказват какви идеи за имали при планирането на квартала, кои от тях са постиганли и от какво са били повлиянияни. Прожекцията ще бъде на 1 октомври от 19 часа в "Халето на Тракия".


Своят опит с въвличането на гражданите в промяната на градската среда ще споделят 16 архитекти от 3 континента по време на специалния Форум, който ще се проведе от 8 до 9 октовмри. Сред лекторите са Момойо Каиджима (Япония), професор в Университета в Цукуба и гостуващ лектор в Харвард, Федералния институт по технологии в Цюрих, датският архитект Ян Геел, който е автор на редица книги посветени на градските пространства и Кристина Унгуреану, която ще представи иновативните методи за промяна на градските пространтва от гражданите.


Пълната програма и повече информация на фейсбук страницата на One Architecture Week или на сайта на фестивала.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK