Живот сред панелките - защо не, пита Architecture Week в Пловдив

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  Панелни гета и граждани.
  хе-хе-хе
  Лумпен до лумпен.

 2. 2 Профил на Марио Димитров
  Марио Димитров
  Рейтинг: 229 Неутрално

  От германците трябва да се учим как да превърнем панелните коптори във свестни жилища - разгледайте във мапс-а кварталите Халерсдорф и Марцан в бившия източен Берлин.

 3. 3 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  най-лощото в панелките са съседите и съкварталците

  Birds of a feather flock together.
 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Как да го зная архитекта,след като още при премесването ни в блока намерихме надпис ""блокът е изграден по метода на Николай Злобин за 3 месеца и 14 дни?За архитект и дума не се споменава.

 5. 5 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#2:"amoghasiddhi"]От германците трябва да се учим[/quote]
  Прав сте! Ама първо трябва да се научим как се прави лустрация и се отвоюва държава от комунетата... може пак от германците...

 6. 6 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 745 Неутрално

  То човек никога не знае, но ако зависи само от мене, никога повече не бих живял с повече от едно семейство под един покрив - моето семейство.
  Над 30г живот по блокове ме отврати достатъчно, както от този вид съжителство, така и от хората като цяло.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 7. 7 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#4] от "Cara Mia":

  Че то какъв архитект да имат тия бездушни сгради

 8. 8 Профил на tefal
  tefal
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Простотиите на Асен Асенов-преди в София, сега в Пловдив, а скоро и в други градове.

 9. 9 Профил на tefal
  tefal
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Колко пари е дала община Пловдив за този т.нар. "фестивал"???

 10. 10 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 229 Весело

  Ако архитектите бяха задължени да живеят в творенията си, щеше да е съвсем друг облика на панелките...

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Никога няма да разбера това неистово желание на българите да се бутат в мизерни панелни комплекси, само и само да са близо до централната част на града.В покрайнините на всеки голям град има села, в които да се закупи къща и след съответният ремонт да е дори по-евтина от цената на апартамента в панелката.Щото и панелката като я купиш си трябва много сериозен ремонт.

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "amoghasiddhi":

  Няма какво да се сравняваме с немците. Цяла Източна Европа е пълна с панелки и само в БГ изглеждат като коптори. В Чехия, Полша, даже в Сърбия, панелките са санирани изцяло, боядисани и изглеждат свежо...

  Ние просто сме си народ мърлячи, това не е до управление, междусъсдските ни отношения са като предвоенни маневри.

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#11] от "mushashi":

  Да та питам с две деца на детска градина или начално училище, що ще чиниш на 20 км. от центъра? Нали на ден ще прекарваш по 2 часа минимум в колата? На село става. Ако си ерген или си отгледал вече децата. Ама иначе....

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#6] от "traveler1":

  Това състояние си има клинично описание в учебниците. Викат му социопатия.

  Не, че е трудно човек да развие социопатия ако съжителства с българи де

 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#13] от "niakoi_si":

  Има си автомобили за тази работа.То като гледам моите познати , които живеят в града ,също карат децата си до градина и училище с автомобил.Особено пък в големите градове.Рядко са тия дето живеят на 100 метра от училището или детската градина.

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#15] от "mushashi":

  Ами нали това казвам, така принуждаваш себе си и децата да седят по 2 часа в колата дневно. Което според много хора е кофти. Затова предпочитат да живеят в панелката - там детската градина най-често е до блока, училището също.

  Когато са мислени тия квартали на времето, тия неща са взети предвид - инфраструктурно са добре обезпечени. Въпроса е, че след това като типични българи засрахме всичко - самите панелки, етажната собственост, топлофикационната система, градинките, улиците... Толкова си можем, не са виновни панелките, в много държави по света хората живеят в панелки. Ключовата дума е живеят, в БГ се обитава!

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9140 Неутрално

  Квартал Тракия в Пловдив е наистина пример за това как може да живееш уютно в хармония с пространство около блоковете и с големи паркове под прозореца. Наблюдавам го това от 20 години покрай мои роднини, живеещи там
  Но стана за 20 години

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#16:"niakoi_si"]Ами нали това казвам, така принуждаваш себе си и децата да седят по 2 часа в колата дневно. [/quote]
  Не всички живеем в София.Аз живея в село в околностите на областен град и стигам до центъра на града за 10 минути с автомобил.И моите познати,които живеят в града също си карат малките деца до градината или училище с автомобил.
  Нещата не са като преди 30 години-сега всяко семейство има автомобил,с който да отидеш да пазаруваш от големите вериги.А и в самото село има поне 5-6 магазина за хранителни стоки.Кабелна и интернет има прекарани навсякъде.Имам си двор с ливада и се разхождам там с децата.Защо ми е да ходя да се бутам в някоя панелка?Не виждам и една причина.

 19. 19 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#7] от "mrtragic":

  Е,все някой бездарник е бил архитект!)))

 20. 20 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#18] от "mushashi":

  Съгласен съм с теб, стига работата на родителите да позволява поне единият да започва работния си ден след като остави детето (децата) в детска градина/училище и поне един да свършва работния ден преди края на занятията на детето/децата. Много малко са фирмите, които го позволяват. Трябва да се отчитат и извън учебните занимания, и други такива. Иначе животът на село е несравнимо по-добър от този в панелка, па било тя и санирана!

 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#20] от "sbk":

  Проблемите, за които говориш ,съществуват и при живущите в града.А и аз имам предвид село в близост до голям град, а не отдалечено на 30-40 км.Просто българският манталитет е такъв, че хората гледат да са колкото се може по-близо до централните части на града. Примерно в САЩ е точно обратното. Семейството на сестра ми живееха в блок близо до централната част на града.И щом се устроиха първата им работа бе да се преместят в къща.Най-близкият им магазин е на 15 минути с автомобил и няма и градски транспорт. Но това не ги притеснява американците.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7976 Неутрално

  Първите панелки в България са построени преди 50 години, колкото е и гаранцията им. Какво ще стане после, ще останат само облагородените градинки ли?

 23. 23 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#21] от "mushashi":

  Понятието 'град' за нас и американците са съвсем различни неща. В САЩ нямат села, а предградия. При нас има градове и села, а панелните комплекси играят ролята на предградия. Организацията на живота в предградията в САЩ е доста по-уреден, макар да нямат обществен транспорт - там има училища, има училищен транспорт и ред други неща. В нашите села, па макар и на 30-40 км от голям град, нещата са доста по-различни. Те и за това са все още села, което на мен ми харесва. Животът в центъра на български град си има както своите плюсове, така и минуси.
  И пак казвам: всичко е много индивидуално.

 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#23] от "sbk":

  Ако се отчитат разстоянията предградията в САЩ са доста по отдалечени от центъра на града, отколкото много български села.Например аз живея на 6 километра от центъра на града.И на 50 м от нас има магазин. Докато най-близкият магазин , там където живее сестра ми е на 15 минути с кола/там така ги мерят разстоянията/, училището също е на 20 минути път с кола. Значи тези хора жертват удобството примерно да отидеш до супера за една бира по всяко време за сметка на уюта и спокойствието, което дава къщата.Докато в България масово се предпочита да се тъпчеш в кутийка и да слушаш препирните на съседите, но магазин, болница и така нататък да са ти близко разстояние.
  Но напоследък има няколко семейства, които продадоха апартаментите си и купиха къщи близо до моята.И съжаляват единствено, че по-рано не са го направили.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK