Дванайсет предложения за дванайсетата "Нощ" на музеите в Пловдив

Дванайсет предложения за дванайсетата "Нощ" на музеите в Пловдив


Дългият уикенд е вече факт, а с него и плановете за празнични маршрути. Един от тях със сигурност е към дванайсетото издание на фестивала "Нощ" в Пловдив в петък и събота, 23 и 24 септември. Над 140 събития в повече от 70 места ще се разгърнат в двете вечери на Нощта, в която многобройните пловдивски музеи и галерии приемат посетители безплатно. За поредна година фестивалът предлага мобилно приложение, чрез което посетителите да планират маршрута си - а ето дванадесет избрани точки за него.


1. Откриващото парти ще срещне публиката с половинката от известното Kruder & Dorfmeister и марка в даунтемпо музиката Peter Kruder. Австрийският диджей и продуцент, набрал популярност с атмосферните си преработки на известни парчета ще покаже, че електронната музика има душа, обещават организаторите. Символично начало на Нощта още бъде поставено от 23 ч. на 23 септември в сградата на пловдивската опера.


2. Изложбата "Пловдив по пътя към модерния свят" в Регионалния исторически музей проследява възхода и индустриализацията на града от Освобождението до първите години на XX век - тема, станала популярна покрай случилото се с тютюневите складове в Пловдив. Още по-интересна е колекцията от артефакти за техническия напредък, социалния живот и модата, ранни електрически и други апарати и предмети от бита. За децата от 4 до 10 г. има и образователна програма.


3. Изложба на "нова-стара" IT техника и лекция за икономиката на супергероите предлага пловдивското "Хакафе" на ул. "Опълченска" 13. Експозицията "История на видеигрите" с експонати от последните 50 години, някои от които ще бъдат изпробвани, ще е отворена на 24 Септемвриот 19 до 23 ч., а втората лекция по "Поп Икономика" на Весислав Илиев - който миналата година говори за "Междузвездни войни", ще говори за множеството супергерои, изградили империя от комикси, филми и видеоигри.
4. Среща с измисления художник Гавазов. Преди време Димитър Шопов и Вера Млечевска издадоха първия и единствен албум на големия майстор на българската живопис Гавазов - художник толкова апокрифен, че чак не съществува. Сега екипът на "Ателие Гавазов" се завръща с проект, посветена на музея с динозаврите в Ново Село, който е и носителят на наградата за съвременно изкуство БАЗА. Това е "един нов метод за възстановка на историческия мит" под формата на дискусия, придружен от "музейна експозиция на артефакти от периода 1 000 000 г.пр.н.е. до наши дни". Те ще се състоят на 23 Септемвриот 19 до 1 ч. на ул. "Петко Каравелов" 36.
5. Какво се случи в България последните 27 години - поне ако питаме образите в медиите? "Преходен вестник" на художника Красимир Терзиев излиза в пет броя: "Делничен", "Празничен", "Уличен", "Извънреден" и "Фантастичен" и се състои от страниците на реално съществували български публикации и действителни снимки, но изчистени от всякакъв текст. Публиката ще трябва да го допълни. Проектът вече бе изпробван веднъж в София, а представянето му ще е на 24 септември вечерта в Историческия музей.




Дванайсет предложения за дванайсетата "Нощ" на музеите в Пловдив

© Веселин Николов


6. Таен концерт за класически и ежедневни "инструменти" готви за втора поредна младият композитор Александър Матюсън, ученик на германския съвременен композитор Мориц Егерт. Събитието ще е в програмата на галериите Plovediv и Point Blank в Капана и следва успеха на миналогодишното му произведение "Смърт в обществена тоалетна" - концерт за 3 цигулки и "тоалетни перкусии" ("пърдяща възглавница", кофа с вода, вентилатор, руло тоалетна хартия, панталон с цип, топчета мокра хартия, шише от веро).


7. "100 на 100 Капана". В изложбата си от серията "100 на 100 пловдивчани" кураторът Костадин Отонов този път събира трима пловдивски художници - Кирил Иванов, Михаил Анастасов и Румен Манолов с по 4 творби, посветени на емблематичния пловдивски квартал. В Галерия "А плюс" от 19 до 1 ч. на 23 и 24 септември.

8. "Музеят Ръб" разказва историята на българското - и в частност пловдивското съвременно изкуство от края на 80-те и 90-те години в стопанисваната от групата галерия "Баня Старинна.

Из "Природа" на Недко Солаков

Из "Природа" на Недко Солаков

9. Изложбата "Природа" на Недко Солаков. Най-известният български съвременен художник в чужбина рядко прави изложби у нас, но се завръща в галерия "Сариев" с инсталацията, която представлява обход на най-близката до сърцето му част от Бълария - горите край с. Борики, Габровско. В продължение на 12 последователни дни художникът изминава общо 147 км пеш, въоръжен със скицник и молив. Резултатът са 12 рисунки от натура, чиито първоизточници са картографирани на гигантски фототоапет.


10. Още един проект на галерия "Сариев", още веднъж с куратора Вера Млечевска, ще бъде представен между 20.30 и 23.30 ч. на 24 септември в Държавния куклен театър. "15 минути слава" е формат за представяне на художници, които ще пробват да задържат вниманието на публиката за уреченото време с произведения, виждания, планове и каквото друго им хрумне. Събитието ще завърши с концерт на българската алтернативна група The Black Swells.


Мозайки, разкрити в епископската базилика

© Археологически музей Пловдив

Мозайки, разкрити в епископската базилика

11. Опознавателен тур в Голямата Базилика и среща с археолози. Един от най-интересните древни обекти в Пловдив, който ще промени облика и градоустройството му през 2019 г., ще бъде представен от своите археолози в следобеда на 24 септември (16 до 20 ч.). Епископската базилика на Филипопол от V – VI в. е най-голямата църква в земите на днешна България, а при експонирането й се очаква да бъдат разкрити над 2000 м. изключително запазени мозайки, които вероятно ще са предмет и на тура на специалистите.


12. "Нощта е кино" и Австрийският павилион, който ще функционира като сцена за изкуство са част от новата програма на фестивала "Отворени изкуства", в която известни творци са поканени да направят събитие във своята област. Павилионът е пред Artnewscafe, а на прожекцията а в Конюшните на царя на на 23 и 24 септември режисьорът Майя Виткова ще представи своя селекция от филми на Американския филмов институт - най-престижната академична киноорганизация в Щатите, която в случая ще покаже ранни и експериментални филми на известни автори. Те ще бъдат представени от гостите от института Кристоф Шварц и Андрю Пагана.


Пълната програма на фестивала "Нощ" е достъпна на неговия сайт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK