Изложба на руски импресионисти гостува за първи път у нас

Изложбата "През отворените прозорци" в Национална галерия "Двореца" показва картини от руския импресионизъм за пръв път в България.

© Юлия Лазарова

Изложбата "През отворените прозорци" в Национална галерия "Двореца" показва картини от руския импресионизъм за пръв път в България.Ярките и цветните пасторални и урбанистични сюжети преобладават в творбите от изложбата "През отворените прозорци" в Национална галерия "Двореца", която се открива днес от 19 часа. Експозицията представя за пръв път в България картини на руския импресионизъм. Творбите са част от колекцията на Музея на руския импресионизъм в Русия.


"Импресионизмът е едно от глобалните течения в изобразителното изкуство през втората половина на ХХ век. Всички последващи течения - експресионизъм, постекспресионизъм и други, произтичат от импресионизма." Думите са на Борис Минц - основател на руския музей.


В изложбата са включени 66 живописни творби на 43 руски художници. Рисувани са от средата на XIX до средата на ХХ век. Сред авторите са както известни руски творци като Валентин Серов, Константин Коровин, Пьотър Кончаловски, Борис Кустодиев, така и по-малко прочути живописци.

Борис Минц - основател на "Музей на руския импресионизъм"

© Юлия Лазарова

Борис Минц - основател на "Музей на руския импресионизъм"
Изложбата води през пейзажи от Москва, през "Венеция", видяна от Борис Кустодиев, през испанската тема в "Градините на Алкасар в Севиля" от Валерий Кошляков до "Утро в гората" на Владислав Потехин и "Нощен Монмартр" на Александър Герасимов.


"Самият Александър Герасимов е въздействал на Йосиф Сталин с картината "Ленин на бронетранспортьор", разказа Борис Минц. Неговите платна, включени в изложбата, са пример за руския импресионизъм по времето на социализма.


"Творбата "Ленин на бронетранспортьор" е известна с образа на Ленин, който носи червено знаме, а в самата картината има много енергия. Според Сталин това е било много позитивно и е изразявало правилната емоция. В тези времена Герасимов е бил в конфликт с председателя на художествената академия", допълни Минц, според когото след като импресионистите в Съветския съюз не са били преследвани, то такова нещо не е имало в Полша, България и другите страни.


Изложба на руски импресионисти гостува за първи път у нас

© Юлия Лазарова


Според Минц във всеки един музей би трябвало да се излагат творби на млади художници и съвременно изкуство.


Основателят на Музея на руските импресионисти смята, че частните колекции от картини би трябвало да се показват на широката публика. Според него в България няма частни музеи, защото това струва изключително скъпо, а веднъж създадени, те трябва да могат да се самоиздържат.


Постоянната експозиция на Музея на руския импресионизъм съдържа над 80 творби от 50 художници. Всички тях Минц е събирал в продължение на 15 години. Борис Минц създава музея през май, като до момента е бил посетен от над 30 хил. човека.


Според директора на музея Юлия Петрова някои от руските художници надминават по майсторство френските творци, от които се заражда импресионизмът. Петрова заяви и че целта на Музея на руския импресионизъм е да разшири представата за това течение в изкуството и неговата значимост.


Изложбата "През отворените прозорци" в Национална галерия "Двореца" е част от международната програма на руския музей, чиято цел е да запознае публиката по цял свят със забравени имена на руските импресионисти, голяма част от които напускат родната си страна след Октомврийската революция през 1917 г.


Експозицията ще може да бъде посетена в Националната галерия в София до 23 ноември.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2589 Весело

  "..Творбата "Ленин на бронетранспортьор"......

  Аз не разбрах - да не би и тази творба да са ни показали?

  "Според директора на музея Юлия Петрова някои от руските художници надминават по майсторство френските творци, от които се заражда импресионизмът...."

  Пак не разбрах - "Ленин на бронетранспортьор" ли се има пред вид?

 2. 2 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#1] от "Един препатил":

  Не се напъвай. След като от текста само за Ленин си разбрал, другото не ти е нужно.

 3. 3 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Щом са руснаци, няма начин да са художници. В тази изостанала страна, управлявана от сатрапи, наричана още Горна Волта с ракети, не може да има никакво изкуство. Тия са си обикновени бояджии.

 4. 4 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1967 Весело

  “Неговите платна, включени в изложбата, са пример за руския импресионизъм по времето на социализма.”

  Знаехме за соц-реализма, сега ни отстрелват със соц-импресионизъм! И то не откъде да е, а от Русия!
  Нищо чудно след някоя година братушките да изкарат чешките и унгарските събития като перформънс и предтеча на Кристо?!

  I Want To Believe
 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#2] от "dissident":

  Скъпи приятелю, искрено се радвам, че ще можем да видим творби на руски импресионисти. Но наистина не разбирам защо Борис Минц и Юлия Петрова са използували случая за да говорят глупости.

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Въобще импресионизмът повлиял на Сталин, а той го благословил. Казваме Сталин - разбираме съветски импресионизъм. Казваме съветски импресионизъм - разбираме Сталин.

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  след като импресионистите в Съветския съюз не са били преследвани, то такова нещо не е имало в Полша, България и другите страни.

  Г-н Минц не знае, че по време на импресионизма в България е имало свобода в изкуството!

 8. 8 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 451 Весело

  А Юлия русская ли е, или просто надминава ласкателите от всички страни? Интересно как е измерила постиженията количествено и качествено, та е установила "надминаването"?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 9. 9 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alexander97":

  Г-н Минц очевидно не е запознат и с други неща(като представата за дипломатичност) , щом подчертава факта от миналото, формулиран от нашите тогавашни управници:"Така е в Съветския съюз, така е и у нас!". Не е чудно, че неотдавна друг един представител сгафи, пък вместо елементарното "извинете, моля", отиде още по-нататък в просото, обяснявайки, че се бил шегувал, а бълг.политици не разбирали от майтап. А може и чувството за хумор на оня "Дебел Петър" да с съответствено на фамилията?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3084 Весело

  От статията "разбрах" че техният импресионизъм е значим защото се вози на бронетранспортьор!Като ленин!!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 572 Гневно

  Вън руския импресионизъм от България !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 12. 12 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Интересно е и включването на Йосиф Висарионович в презентацията. Наистина той беше обявен за "компетентен по всички въпроси". И всеки, говорещ за каквото и да е, не пропускаше да вмъкне: "Както великият Сталин каза...".
  Към онова време ли ни връщат? Ми, ако е тъй, да наречем пак Варна "град Сталин", а Мусала "връх Сталин".
  Ако е дошло времето, що не направим един референдум като в Крим, да се присъединим към РФ директно! С това ще решим цял ред тежки проблеми като:
  1. Въпросите за НАТО и ЕС - те просто ще отпаднат, за Булекзита ЕС ще преговаря с Путин. (Ха-ха!).
  2. Охраната на границите.
  3. Проблемът с мигрантитте.
  4. Демографските проблеми. Може да се върнат българи от бившия(а може и бъдещ) СССР, да се преселят братя руснаци, православни.
  5. Край на опасностите от исламизация и от ново турско робство.
  6. И накрая, но не последно по важност: ще се освободим от непосилната задача да управляваме сами себе си и своята държава!!!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  Пьотр Кончаловски е дядо на режисьорите Андрей Кончаловски и Никита Михалков, баща е на дворянката Наталия Кончаловская. Човек с аристократичен произход, той е предал европейско възпитание и обноски в семейството си. Но у известните му внуци тези гени са рецесивен белег, те са активисти на "Единна Русия" и завличат каквито успеят пари, мазнейки се на Господаря.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 14. 14 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#5] от "Един препатил":

  Ами всеки според способностите си...и Минц, и Юлия (Хиксовна? - оти не е учтиво без отчество) Петрова.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 15. 15 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#13] от "Bramasole":

  Ще разберете защо, когато Вл.Владимирович стане Император всея Руси! Те ще са първи дворяни!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 16. 16 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Любопитно

  "Сред авторите са както известни руски творци като Валентин Серов, Константин Коровин, Пьотър Кончаловски, Борис Кустодиев, така и по-малко прочути живописци."

  Ако се сравнява стилът на Серов и Коровин, импресионист е по-скоро Коровин, не е ли така? А Пьотър Кончаловски май е дядо на популярните в наши дни режисьори Андрей Кончаловски и Никита Михалков.

 17. 17 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#13] от "Bramasole":

  Извинявам се - виждам, че съм повторил нещо, което вече го има във Вашия коментар.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Изложбата май се използва за пропаганда. Ленин на бронетранспортьор май е известна единствено с това, че е Ленин, има бронетранспортьор и Сталин я харесва...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3053 Весело

  До коментар [#17] от "ijj":

  Като помислих, пак добре, че ни запознават с творчеството на дядото Кончаловски, защото можеше да е с част от творчеството на бащата Сергей Михалков /химна на СССР/.
  Черен хумор.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Тотал' експесионизъм = Гибрид империализъм?

  Той във всевечен пакт со Гитлера влезна.
  Откат най-вероломен получи затова.

  Но, разгроми си пакта и чат-пат оцеля.

 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Весело

  До коментар [#18] от "penetrating":

  Частта за Ленин ми идва в повече и ми напомня един виц:
  "Три пъти връщат картината на един импресионист, защото в нея го няма Ленин. Най-накрая художникът се съгласява да нарисува картина "Ленин в Полша". Идва времето на изложбата и пред официалните лица се сваля белият чаршаф, който е покривал новата картина. И ...о, ужас - на картината е изобразен Троцки, който оправя Надежда Крупская.
  Веднага най-старшия пита:
  -Къде е Ленин?
  -Как къде - Ленин е в Полша..."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 22. 22 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 486 Любопитно

  До коментар [#5] от "Един препатил":

  и каква е тая картина "Ленин на БТР" да не става въпрос за "Ленин на трибуната"

  гошо
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  До коментар [#21] от "mitko11":

  Хубав виц
  Сега май е тръгнал от Москва насам...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#4] от "2.50":Знаехме...
  Малко сте знаели.
  Импресионизмът в Русия се появява малко по-късно от френския, но вирее успоредно. Много са авторите,които не са посочени - Грабар, Куинджи, Коровин...

 25. 25 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един препатил":

  Ства дума за стил, начин на изобразяване. Какво те вълнува,че точно Ленин?

 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#5] от "Един препатил":

  Тия глупости се появяват тук. В интервюто ги няма.

 27. 27 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 228 Неутрално

  "Импресионизмът е едно от глобалните течения в изобразителното изкуство през втората половина на ХХ век"

  Горе долу грешката е 100 г. Импресионизмът е стил от 19 век (1850-1900), а не от 20ти. Колкото до "майсторството" на руските импресионисти, така и не се сещам едно име. На друго място им е силата на руските художници - симболизъм, конструктивизъм, футуризъм...Кандински, Малевич, Шагал, Кузнецов, Гончарова...Имали са своето златно поколение в началото на 20 век, но с революцията всичко постепенно свършва.

 28. 28 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аз предлагам Дневник, пък и всички антируски коментатори да организират една изложба на американски модернисти-Кунс/Уорхол/Полък/Лихтенщайн в България-има какво да се види, пък и да покажете на останалата част от народа,че Америка за България милее за българите,не за определени българи.. По същия начин може и руското посолство да направи една голяма изложба на руския авангард- Малевич/Кандински/Попова/Татлин и прочие.
  За тези, на които не им е интересна тази част от житието- има толкова теми, под които може да плюете или хвалите Русия/САЩ- оставете някоя и за обикновените хора,а?

 29. 29 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един препатил":

  Ако не греша нещо, става въпрос не точно за бронетранспортьор, а за нещо подобно на брониран автомобил (каквито е имало в годините около Първата световна война). Макар че на картината тази машина не се вижда много ясно, но все пак си личи най-горната част на един цилиндричен купол, каквито са имали бронираните автомобили от епохата:

  https://www.google.lu/search?q=%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0&espv=2&biw=1366&;bih=638&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjdmuKQ4cbPAhWCxxoKHUXIChIQsAQIGg

 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#27] от "bcbg":

  Запознаването ти с руската живопис е от западните музеи и книги. Всичките които изброяваш са емигранти. От тях нито един не е импресионист. Абстракционисти, супрематици, лъчисти. Показаните и споменати тук автори са работили в Русия.

 31. 31 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#30] от "ahasver":

  Може би Константин Коровин е с по-особена съдба - след 1923 г. е живял във Франция, а там е и учил няколко десетилетия по-рано. И той е всъщност типичен импресионист.

 32. 32 Профил на Tania Georgieva
  Tania Georgieva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#3] от "birnic":

  Явно никога не сте били в Ермитажа и Третяковската галерия щом се изказвате по толкова елементарен и лаишки начин. Бъркате политиката с изкуството и действате по сталински маниер.

 33. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#29] от "ijj":

  Това е положението,другарю!
  Художниците също искаха да ядат.
  В горните редове картини,където Ленин е върху бронеавтомобила, има една фактическа грешка. Сцената пресъздава пристигането на Ленин от Финландия. Пристигнал е като помощник-машинист на влака. Гладко обръснат, с каскетче. Личната му карта е на името на работника Иванов. Как е изглеждал го има на няколко места по-надолу. Има я и личната му карта. Така че мустаци и брада е завъдил след време. Но художниците са го рисували в утвърдения му образ.

 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#32] от "Tania Georgieva":

  Таня, галериите са далеч от тук. Има книги, албуми. особено сега гугъл може да затрупа човек с изображения и данни. Погледнете по-горния линк.
  Тази лавина от данни понякога засмуква човек. Така се почувствах когато отворих думата "глаголица" или на Faciebat anno (Страдивариус). Поздрави.

 35. 35 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#32] от "Tania Georgieva":

  Вие явно не сте била в Ермитажа, защото ако бяхте ходили там, щяхте да знаете че това е музей за ЧУЖДЕСТРАННО ИЗКУСТВО. Няма нито един руски творец там, руснаците са в Руския Музей в двореца Михайловски.

 36. 36 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#30] от "ahasver":

  Преди да отговаряш на някой първо прочети какво е написал. Къде видя да съм писал че Кандински, Малевич, Шагал, Кузнецов, Гончарова са били импресионисти ??? А иначе съм изредил 5 имена, но мога да ти изредя още 20 на емигранти и 20 на останали заклещени в СССР. Факт е обаче че към 1900-1910, в Русия се зараждат много авангардни движения в архитектурата и изкуството. В този момент импресионизма е вече официално изкуство.
  Разбира се, тези които са се измъкнали и са творили свободно днес са много по известни от тези които са останали (и опитвали да оцелеят) в СССР

 37. 37 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#36] от "bcbg":

  Темата е руски импресионизъм. Тези, които изброявате, не са. Това съм казал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK