Български артисти отново се състезават на фестивала на светлината в Берлин

Кадри от прожекцията на MP Studio

© MP Studio

Кадри от прожекцията на MP StudioБългарската компания за 3D мапинг MP Studio отново се състезава на Фестивала на светлината в Берлин, където миналата година взе наградата на публиката. Студиото е сред десетте, избрани да прожектират свои произведения върху емблематичната телевизионна кула на "Александерплац". Прожекциите могат да бъдат гледани от 19 ч. до 24 ч. всяка вечер до 15 октомври, а гласуването е чрез есемес и на сайта на Festival of Lights. Произведението им за конкурса в Берлин е под номер 7.


Около 2 млн. берлинчани и туристи стават свидетели на зрелищните спектакли върху емблематични сгради като Берлинската катедрала, Бранденбургската врата и небостъргачите на Потсдамер плац, по изчисления на организаторите. Триизмерният компонент на прожекциите идва от заиграването с особеностите на сградите и повърхностите, за които се създава движещ се образ, като той може да създаде допълнителна илюзия за дълбочина и пространство.


Български артисти отново се състезават на фестивала на светлината в Берлин

© MP Studio


MP Studio е избрано за конкурса сред 200 други кандидати. Кулата и ограничението във времето бяха голямо предизвикателство, защото е много е трудно да разкажеш история и да развиеш завладяваща концепция само за 60 секунди. Освен това кулата е с конусовидна форма, което води до отграничение на формите, които можем да използваме", разказа пред "Дневник" Мартин Димитров от фирмата.


Тя е автор на първата триизмерна прожекция върху сграда у нас - на Народния театър преди време, но от тогава работят предимно в чужбина. Правили са прожекции за най-различни места и държави, включително за оперeта под патронажа на емира на Кувейт и в пещера в Белгия, където са една от основните фирми, изпълняващи поръчки в жанра.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK